Ege’de Türk-Yunan savaşı çıkar mı?
Emekli Hürriyet Gazetesi Temsilcisi ve Kocaeli Nokta Gazetesi Yazarı Mustafa BAĞDİKEN, sosyal medyada da 100 yıl önce imzalanan Lozan Antlaşması ile ilgili cahilce esprileri de üzüntüyle izlediğini, fakat, bir süredir Ege’de savaşa davetiye çıkaran çok tehlikeli tahriklerin olduğunun farkında olunup olunmadığını soruyor.
Mustafa BAĞDİKEN, kaleme aldığı ‘Ege’de Türk-Yunan savaşı çıkar mı?‘ başlıklı yazısında, tahriklerin dozunun giderek arttığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, birkaç ay önce yaptığı açıklamada “Sabrın da sonu vardır. Bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek Yunanistan’a sert bir göndermede bulunduğunu hatırlatıyor.
Bunu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun benzer açıklamalarının da izlediğini ifade eden BAĞDİKEN, Bakan Akar’ın önceki gün açıklamalarıyla Yunanistan’ı uyardığını ve Ege’de tayakkuzda olduğumuzu da söylediğini hatırlatıyor.
Mustafa BAĞDİKEN yazısında, Yunanistan’ın Ege’de rahat durmadığını belirtiyor ve yıllardır Ege adalarını gerekçe göstererek, Türkiye’yi Ege’de sandalla balığa çıkamayacak hale getirecek “12 mil” konusundaki asla kabul edilemez çıkışlarını sürdürdüğüne dikkat çekiyor.
BAĞDİKEN, “Türkiye sanki üyesi bulunduğu uluslararası platformlarda, NATO’da etkisiz kalıyor” diyor.
Kocaeli Nokta Gazetesi Yazarı Mustafa BAĞDİKEN, şunları dile getiriyor:
“Aslında 1923 Lozan antlaşmasına göre bizim olan, ancak burnumuzun dibindekiler dahil Yunanlılar o adaları hem sahiplenip hem anlaşmalara aykırı göz göre göre silahlandırıyor. Yunanistan’a destek, Türkiye’ye gözdağı vermek isteyen ABD ve açık açık Yunanistan’da üs kurmaya devam ediyor. Sanırım son olarak ABD’nin bu ülkedeki ve adalardaki askeri üs sayısı 9 veya 10 oldu.
Son 10 yıllık süreç içinde sanki yanlış dış politikalar izledik. Bu nedenle de ABD’nin gölgesindeki uluslararası platformlarda derdimizi anlatamıyoruz. Bir görüşe göre de çiçeği burnundaki deneyimsiz diplomatlarımızla sıkıntımızı ve haklılığımızı anlatmakta, kabul ettirmekte zorlanıyoruz.
Bakın bir süre önce Yusuf Halaçoğlu’nun Ege’deki 12 Adalar ile ilgili geçmişten günümüze antlaşmalarla ilgili açıklamalarını buldum.
Bilgilendirme yazısında ne güzel anlatmış”.
BAĞDİKEN, Yusuf Halaçoğlu’nun yazının başında, Osmanlı Devleti’nin bugün 12 Adalar olarak bilinen adaları İtalya’ya bıraktığından giriyor, 1912 Uşi Anlaşması’na istinaden, bu anlaşma ile İtalya’ya “geçici olarak” bırakıldığını hatırlattığını ifade ediyor.
Mustafa BAĞDİKEN, “Yusuf Halaçoğlu göre antlaşma şartlarına uyulduğu takdirde adalar tekrar Osmanlı Devleti’ne geri verilecek. Fakat şartlara uyum sağlanmıyor. Bu yüzden 3 yıl sonra yani 1915’te Londra’da bu konu gündeme geliyor. Londra Paktı denilen antlaşmada bu adaların tamamı İtalya’ya bırakılıyor” diyor.
BAĞDİKEN göre, Halaçoğlu şöyle devam ediyor:
“Bakınız itiraz eden hiçbir padişah yok. Hiç sultan yok. Adaları İtalya’ya bırakmakla kalmıyorlar aynı sene bir de Çanakkale Boğazı’na dayanıyorlar ve Çanakkale Savaşı’nı yapıyoruz. Yani 12 Adalar önce Uşi’de, sonra da 1915 Londra’da İtalya’ya verildi. Osmanlı temsilcilerinden biri Rumbeyoğlu Fahreddin Bey’dir. Bu adam kim mi? Türk milleti bir milli mücadele verirken, Kuvayı Milliye’yi kurmuşken, bu adam Kuvayı Milliye’nin karşısına Damat Ferit’in kurduğu Kuvayı İnzibatiye ile çıkan adamdır ve Yunan ordusunun yanında olmuştur. Savaş kazanılınca sürgün edilenlerin arasında yer almıştır. 12 Adaları İtalya’ya bırakan heyetin içerisinde bu adam vardı.”
Mustafa BAĞDİKEN, “Belki şimdi kafalar karışacak. Bilenler biliyor ama, birilerinin sırf 1923’deki Lozan Antlaşmasını karalamak için bilmeyenlerin kafasını karıştırdığı olay şudur” diyor ve Halaçoğlu’nun anlatımıyla şöyle devam ediyor:
“Uşi Anlaşması’nın ismini aldığı Uşi, Lozan şehrinin bir semtidir. Bu yüzden 1912’de imzalanmış olan Uşi Anlaşması, İtalyan tarihinde Lozan Anlaşması olarak geçer. Fakat bizim bildiğimiz yani 1923’te imzalanan Lozan Barışı ile bu anlaşma birbirine karıştırılmasın diye bu anlaşmaya Uşi denmiştir. İşte arkadaşlar, sahte kiralık tarihçiler, bu durumdan faydalanıyor ve 12 Adaların Lozan Anlaşması’nda gittiğini söylüyorlar.
Halbuki o Lozan başka, bu Lozan başka. Ne yazık ki bunu bütün millete yutturdular ve böylece milletimizi Lozan barışına düşman ettiler. Bizim bildiğimiz Lozan Anlaşması’nda ise bilakis Ege’de birçok ada Türkiye’ye geçmiştir.”
Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, Milli Savunma ve Dışişleri Bakanlarının da işte bu 1923’deki Lozan antlaşması ile bu adaların Türkiye’ye geçtiğini bilerek Yunanistan’ı uyardığını belirten Kocaeli Nokta Gazetesi Yazarı Mustafa BAĞDİKEN, “Bugün Yunanistan’ın Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı ve Yunan papazların mangal yapıp Türkiye’yi tahrik ettiği o Ege adaları, uluslararası anlaşmaya göre halen Türkiye’nin” olduğunun altını çiziyor.
“Yazımın başlığında, “Ege’de Türk-Yunan savaşı çıkar mı?” diye sormuştum” diyen BAĞDİKEN, şunları söylüyor:
“ABD, Türkiye’nin son yıllarda Rusya ile yakınlaşmasını, savunmaya yönelik sistemlerini bu ülkeden tedarikini durdurmak için evet, Türkiye ile Yunanistan’ın kısa süreli kapışmasını istiyor.
Bunun için de, Yunanistan uçaklarının veya gemilerinin Türk uçak veya gemilerine karşı kilit attığı, diğer bir deyimle trakladığı silah sistemlerinden birinin kasıtlı veya yanlışlıkta ateşlenmesi savaşı başlatır”.
ABD’nin, Türkiye’nin bu bölgede hiçbir dönem güçlü olmasını, güçlü bir Donanmaya ve Silahlı Kuvvetlere sahip olmasını istemediğinin altını çizen Mustafa BAĞDİKEN, hala da aynı düşüncede olduklarını belirtiyor.
Mustafa BAĞDİKEN, yazısının son bölümünde ise, “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gözbebeği, bölgenin bir dönem en güçlüsü olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın en seçkin ve eğitimli amiral ve kurmaylarının, planlı bir şekilde Fetö operasyonlarıyla cezaevlerini doldurulmasının ve pasifize edilmesinin nedeni de budur” diye noktalıyor.
Gazeteci* Ataner YÜCE
[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ocak 2023]