enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Araştırma: Avrupa gençliğinin demokrasiye güveni azalıyor
00:15 Simpra, mobil karavan projesi Simpravan’la teknolojiyi sahaya taşıyor 
00:13 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, Kroman Çelik’in Gebze’de yapmak istediği doğa talanına dur dedi!
00:08 Bakan Uraloğlu, “Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modeli Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak”
00:08 Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü rüşvet soruşturması kapsamında, CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklandı.
00:05 Elon Musk, Trump’la yaşadığı anlaşmazlığın ardından kendi siyasi partisini kurduğunu açıkladı
00:01 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “İki Yılda Yüzde 500 Zam! Bu artık zam değil, kurumsallaşmış bir soygun düzenidir!”
00:01 Rusya’nın yeni dostları: Taliban ve Kuzey Kore içeri, Azerbaycan ve Ermenistan dışarı
22:34 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şehit olan 5 askerimiz için başsağlığı mesajı
21:40 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “İzmir’deki orman yangınlarında zarar tespiti bitenlere 16 milyon 898 bin lira destek ödemesi yapıldı”
21:27 Bakan Kurum yangın bölgesinde: Hep birlikte birbirimize sarılacağız
18:03 5 şehidimiz var
09:28 Uludağ İhracatçı Birlikleri’nden (UİB) Haziran ayında yüzde 30,36’lık artışla 3 milyar 593 milyon dolarlık ihracat… 
00:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan: CHP milletten kopuk marjinallerinin oyuncağı haline geldi
00:42 Hollanda’daki Hükümet Krizi Ekseninde Ekonominin Nabzı
00:32 Hollanda’dan Mektup Var!
00:21 İnfografik: Moskova’da Kritik Görüşme: Putin ve Arakçi Bir Araya Geldi
00:10 Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, hukuksuz tutukluluğu sonrası ilk basın açıklamasını yaptı.
20:57 Güneydoğu, Trakya ve İç Anadolu son yarım yüzyılın en düşük yağışını aldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğu Avrupa’da son dönemde yaşanan gelişmeler uluslararası kamuoyunun dikkatini çekiyor

Doğu Avrupa’da son dönemde yaşanan gelişmeler uluslararası kamuoyunun dikkatini çekiyor
25 Kasım 2021
387
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)  Öğr. Göv. Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, Doğu Avrupa’da son dönemde yaşanan gelişmeler uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeye başladığını açıkladı. 

Russia-Turkey expert: Row with Moscow will ease after March | Daily Sabah(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ, Rusya ve Batı arasında artan gerginliğin nedenleri ve Türkiye açısından olası etkilerini Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever’e sordu.

Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, Rusya-Batı ilişkilerinin Baltık Denizi’nden Karadeniz’e kadar uzanan Türkiye’ye çok yakın bir bölgede giderek daha da gerginleşmesinin Ankara açısından genel olarak bazı riskleri  de içinde barındırdığını söyledi.

.Ankara ile önemli ilişkileri olan aktörler arasında ortaya çıkan bu gerilimin Türkiye’yi doğrudan ve dolaylı olarak ciddi düzeyde etkilemesinin beklendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, “Öncelikle Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda ilkeli bir tutuma sahip olduğundan Kırım’ın ilhakını tanımadığı gibi Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün Rusya tarafından askeri olarak tehdit edilmesine de karşı” olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, Ukrayna’nın bu dönemde Türkiye’den yeni bir Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı alımını gündeme getirmesinin de şaşırtıcı olmadığını hatırlatarak,  Rusya’nın daha önceki satış sürecinde gösterdiği tepkiyi tekrarlamasının da benzer şekilde şaşırtıcı olmayacağının altını çizdi.

Bu bağlamda Türkiye ile Ukrayna arasında derinleşen savunma iş birliğinin Rusya dahil üçüncü ülkelere karşı bir tutum olmadığının Ankara tarafından tekrar vurgulamasının da beklenmeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, şöyle dedi:

“Türkiye’nin Rusya’nın gerek Ukrayna’ya karşı yaptığı askeri yığınağı gerekse Karadeniz bölgesindeki mevcut dengeleri kendi lehine çevirebilecek nitelikteki askeri faaliyetlerinin artışına karşı tutumunu koruması beklenirken taraflar arasında diplomasi kanalının açık tutulması yönünde atılacak adımlar sayesinde Rusya dahil tüm taraflardan olumlu tepki alınabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, Polonyalı ve Batılı bazı çevrelerin, Belarus’taki göçmen krizinde göçmenlerin bu ülkeye getirilmesinde “Türk bayraklı uçakların rolünün olduğu”na yönelik iddiaların Ankara’nın bu krizin gelişimini yakından takip etmesini gerekli kıldığına işaret ederek, Türkiye’nin kendisini bu krize dahil etmeyi amaçlayan söz konusu iddiaların geçersiz olduğunu ilgili taraflara gerek diplomasi gerekse kamu diplomasisi kanallarını kullanarak ikna edici şekilde anlatmasının etkili bir adım olacağını ve aynı şekilde Türk bayraklı uçak şirketlerinin düzensiz göçmen riskinin yüksek olduğu Ortadoğu ülkelerinden Belarus’a giden transit yolcuların seyahatlerinde bu yolculara geçici olarak bilet satmama ya da uçağa kabul etmeme uygulamasına geçmesinin de Türkiye’yi bu krizin içine çekme çabalarını boşa çıkarabileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Oktay F. Tanrısever, “Sonuç olarak Baltık Denizi ile Karadeniz arasındaki bölgede yaşanan bu krizlerde kendi dış politika önceliklerini koruduğu görünen Türkiye’nin gerek kriz yönetimi araçları gerekse diplomatik kanallar üzerinden yapacağı girişimlerle Rusya-Batı ilişkilerindeki gerginliğin kontrol altına alınarak azaltılmasında etkin rol oynaması hem gerekli hem de faydalı olacaktır” şeklinde kaydetti.

HABER : Tuba Nur TÜRKELİ

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.