enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğanın çağrısı!

Doğanın çağrısı!
25 Ağustos 2023
33
A+
A-

Güneş solgun. Deniz bile kararmış, hırçın dalgaları vuruyor kıyıya. Her yıl yaşanan orman yangınlarıyla birlikte, ciğerlerimiz yanıyor. Birçok canlının dünyada cehennemi yaşayarak hayatını kaybettiği yangınlarda, yine hayatta kalmayı başaran birçok canlı da yaşam alanlarından mahrum kalıyor.

İnsanoğlu ne zaman insan olmayı öğrenecek ya da zaten insanlığın doğası mı zalim olmak. Bizi hayvanlardan ayıran özelliğimiz düşünmek, ancak dünyanın ekolojik dengesini bozmanın bugünümüze ve yarınımıza olacak olumsuz etkilerini düşünmeden hareket ediyor olmak kabul edilemez.

Bu dünyada yalnız değiliz. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin ilk basamağı olan fizyolojik ihtiyaçlarda, nefes alma en temel ortak ihtiyaçlarımızdandır. Kimsenin bir başkasının nefes alma özgürlüğünü tehdit etmesi kabul edilebilecek bir durum değildir. O ağaçların her biri, hepimizin nefesi iken, birçok canlının da yuvasıdır.

Birçok ülke orman yangınlarının etkisi altında - Son Dakika Haberleri

Son yıllarda özellikle Ege kıyılarını hedef alan orman yangınları, doğanın sırtına saplanmış bir hançerden farksızdır. Çünkü yanan alanların tekrar ağaçlandırılması yerine beton yığınlarına dönüştürülmesi, akıllara kasıt ihtimalini getirmektedir. İnsanoğlu bunu kendine nasıl yapar.

Kıt kaynakların azaldığı, üretimin durağanlaştığı günümüzde doğaya, tarıma yatırım yapmamız gerekirken, belli bir kesimin gelir düzeyini hızla yükselten inşaat sektörünün ön plana çıkması insanlığa yapılan en büyük haksızlık.

İklim dengesinin bozulması, ekonomik koşullar tarımı aşağı çekmektedir. Birbirine bağlı zincir halkalarından oluşan döngü yangınlarla bozulmaktadır.

Bu Gezegen Yalnızca Bizim Değil: Dünya Üzerindeki Ekolojik Denge İle İlgili 10 Bilgi

Doğanın dengesinin bozulması, iklime etki etmekte, yağmurların azalması, mevsim anormaline, böylelikle tarımda verimsizliğe neden olmaktadır. Ekonomik koşullar nedeniyle ekili tarım alanlarının da azaldığı günümüzde, bu alanların da çıkan yangınlar nedeniyle telef olması bizler için tehlike çanlarını çalmaktadır.

Kıt kaynakların azalması, yakın zamanda arz talep dengesizliğine de neden olarak ekonomik kriz olarak karşımıza çıkacaktır.  

Görüldüğü üzere yaşam döngüsü birbirine bağlıdır. Bir halkada meydana gelen olumsuzluk, domino etkisi ile diğer halkalara da etki etmektedir. Bu nedenle; kimsenin bir başkasının yaşam özgürlüğünü olumsuz etkileyecek davranışlarda bulunması kabul edilemez.

Bir kibrit, doğanın sırtına saplanan bir hançerken, öte yandan tüm canlıların yaşamına kast eden bir cinayet, bir insanlık suçudur. Bir izmarit, bir çöp ya da yangına sebep olacak hiçbir davranışın bahanesi olamaz.

Bodrum'da dikkat çeken yangın manzarası - Son dakika haberleri – Sözcü

Yanan ormanların yerini betonların alması kabul edilemez. Geleceğimiz için doğanın dengesinin korunması şarttır. Aksi takdirde afetlerle doğa intikamı aldığında, kimsenin söyleyecek tek bir sözü olamaz. 

Eski uygarlıklarda doğa ile savaşmak yerine doğa ile bir bütün olarak hareket edilmekteydi. Doğa ile savaşmaya başlanıldığında tarih uygarlıkların yok olduğuna şahit olmuştur. Bu sebeple, doğaya saygı duymalıyız. Doğayı koruduğumuzda, doğa bize meyvesini verecektir. 

Saygılarımla!

Gül Kabacaoğlu'nun ilk Sİngle çalışması Spotify'dan sonra iTunes müzik marketlerde yerini aldı

Yazar* Gül Kabacaoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.