enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğa kendisiyle inatlaşanı affetmiyor!

Doğa kendisiyle inatlaşanı affetmiyor!
24 Ağustos 2021
790
A+
A-

UHA HABER / Eğitimci-Yazar İsmail Özcan, 2021 yılının Ağustos ayının, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de çok tahripkâr orman yangınları ve sel felaketleri ile insan hayatını derinden etkilediğini açıkladı.
Bir 1 kişi görseli olabilirİsmail Özcan, kaleme aldığı ‘Doğa kendisiyle inatlaşanı affetmiyor!‘ başlıklı makalesinde onulmaz, unutulmaz can ve mal kayıplarına yol açtığına dikkat çekti.
Özcan, “Orman yangınlarında oksijen, başka bir anlatımla yaşam kaynağımız olan ağaçlarla birlikte hayatlarını ormanlarda sürdüren milyonlarca börtü böcek ve her çeşitten evcil ve yabani hayvan da feci şekilde can verdi” dedi.
Bu yazısında sadece ülkemizin en yeşil bölgesi olan Kuzey Anadolu’nun bütününü kapsayan sel felaketi dolayısıyla dünyada suyun önemi, rolü ve etkisi üzerinde duran Eğitimci-Yazar İsmail Özcan, Güneş sisteminin suya sahip tek gezegeninin Dünya olduğuna dikkat çekti.
İsmail Özcan, İnsan ve diğer canlıların yaşamı için olmazsa olmaz iki elemandan, iki nimetten birinin su, diğerinin de hava olduğuna hatırlatarak, “Yerküre ikisine de yeteri kadar, yani üzerinde yaşayanların ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak kadar sahiptir. Üzerinde yaşayan canlıların, en başta da insanların bu iki elemandan sorunsuz yararlanmaları ancak doğanın kurallarına uyarak yaşamaları şartıyla mümkündür. Tersine bir tutumun ülkeleri ve toplumları felaketlerle yüz yüze bıraktığının sık sık tanığı oluyoruz” dedi.
Doğanın, geçmiş yüzyıllarda da çok seyrek olarak kendisine dışarıdan hiçbir müdahale olmadan da felaketler yaşattığı açıklayan Özcan, fakat 20. ve 21. yüzyılda çok sık arayla ve çok yıkıcı etkiyle ortaya çıkan doğal felaketlerin büyük ölçüde insan elinden kaynaklandığının altını çizdi.
İsmail Özcan, zaman ilerledikçe ve uygarlaşma arttıkça daha ılımlı, daha ölçülü, daha az bencil olması gereken insanoğlunun tam tersine daha aşırı, daha bencil ve daha doyumsuz davranmayı seçtiğini ve bu durumun onun doğaya insafsız, acımasız, tahripkâr yaklaşmasına, yani doğaya aykırı yaşamasına sebep olduğunu belirtti.
Önce sel, ardından yangınlar: İklim kıyametinin alametleri - Namık GÖZ - Bursa Hakimiyet
“Uzun zamandır bilinmekle beraber günümüzde çok açık seçik anlaşılmış bulunmaktadır ki üzerinde yaşadığımız Dünyada/yerkürede inanılmaz hassaslıkta bir denge bulunmaktadır” diyen Eğitimci-Yazar Özcan, “O kadar ki, gezegenimizin bir ucunda bir kelebek kanat çırpsa diğer ucunda bu bir fırtınaya sebep olabilmektedir. Yerküre belirli bir sıcaklığa sahiptir. Bunun 0,5 derece, yani yarım derece yükselmesi bile sıcaklığa dayalı dengeleri alt üst etmektedir” dedi.
İsmail Özcan, Bilim insanlarının 2050’de yerküredeki sıcaklığın 1,5 derece yükseleceğini öngördüğüne dikkat çekerek, “Bu korkunç bir orandır ve doğada birçok şeyin, mevsimlerin, yağmurların olumsuz etkilenmesi; kutuplardaki buzulların erimesi nedeniyle denizlerin seviyesinin insan yaşamını zora sokacak kadar yükselmesi demek” olduğunu aktardı.
Sıcaklığın bu oranda yükselmesinin baş etkeninin atmosfere salınan sera gazının bulunduğunu açıklayan Özcan, bunun da sebebinin sınırsız, hesapsız, tedbirsiz endüstriyelleşmenin ortaya çıkardığı karbondioksit olduğunu, bunun da küresel ısınmaya ve küresel mevsim değişikliğine yol açtığını, bugün ise küresel ölçekte karşı karşıya kaldığımız yangın ve taşkınların bu gelişmenin sonucu olduğunu işaret etti.
Sel yardım kampanyası! AFAD sel yardımı başvurusu nasıl yapılır? AFAD SMS ve hesap numarası…
Eğitimci-Yazar İsmail Özcan, Doğanın, kendisinde var olan hassas dengeyi bozandan ve o dengeye aykırı davranandan intikamını çok ağır şekilde aldığını ve günümüz dünyasında yaşananın da bu olduğunu söyledi.
Ülkemiz özelinde yaşanan felaketlerin dünya genelinde yaşananların bir parçası olduğunda şüphe olmadığına dikkat çeken Özcan, Evrensel işbirliği olmadıkça hiçbir ülkenin bu gidişatı değiştirme şansı yoktur”dedi.
İsmail Özcan, ancak yangın, sel, deprem gibi yıkıcı doğal afetler karşısında her ülkenin alabileceği benzer önlemlerin bulunduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
“Hangi ülke akıl ve bilim yolunda davranır, ona göre gerekli önlemleri alırsa söz konusu felaketlerden en az zararla çıkar. Bizim ülkemiz ne yazık ki akla ve bilime göre davranmakta, felaketlerden ders çıkarmakta en şanssız olandır. Çünkü yaşanmış onca felakete rağmen sel yataklarına, taşkın alanlarına konutlar, kamu binaları, sanayi tesisleri vb. yapmaktan bir türlü vazgeçmemiştir. Bu yüzden her felakette hem bireysel hem de kamusal olarak ağır bedeller ödemek zorunda kalıyoruz”.
Bozkurt'ta sel felaketi: İlçede kaos hakim, kayıp sayısı hala netleşmedi
Bozkurt
Eğitimci-Yazar İsmail Özcan, makalesini şöyle noktalıyor:
“Kastamonu, Sinop, Bartın gibi Batı Karadeniz illerinin Bozkurt, Ayancık, Çatalzeytin gibi ilçelerinde son sel felaketi dolayısıyla meydana gelen büyük yıkımların, sayısız can ve mal kayıplarının bölge ve tüm ülke insanına ders olması en temel dileğimizdir”.

HABER : Ataner YÜCE & Emekli TRT Muhabiri

[UHA Haber Ajansı, 24 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.