enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Diyarbakır’da Pandemi Hastanelerinde Yer Sıkıntısı

Diyarbakır’da Pandemi Hastanelerinde Yer Sıkıntısı
8 Ağustos 2021
412
A+
A-

UHA HABER / Türkiye’de en fazla Corona virüsü vakası tespit edilen beş il arasında bulunan Diyarbakır’da hastanelerde yer sıkıntısı başladı. Daha önce kapatılan birçok servis, yeniden pandemi servisine dönüştürüldü. Sağlık örgütlerine göre, kentte günlük vaka sayısı pandemi başladığından bu yana en üst seviye olan 2 binlere ulaştı.

Aşılama oranlarının en az, vaka sayılarınsa en çok olduğu iller arasında bulunan Diyarbakır’da, pandemi sürecinin en yoğun günleri yaşanıyor. Salgının başlangıcında pandemi hastanesine dönüştürülen, vaka sayıları azalınca eski haline dönen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yeniden pandemi hastanesi oldu.

VOA Türkçe’nin hastane kaynaklarından aldığı bilgiye göre, hastanenin önce iki katı, vaka sayılarının artması üzerine üç katı daha pandemi servisine dönüştürüldü. Ancak bu katlar da kısa sürede doldu.

VOA Türkçe bu bilgiyi teyit etmek amacıyla Sağlık Müdürlüğü yetkililerine de başvurdu ama yanıt alamadı.

“Pandemi sürecinin en fazla vaka sayısına ulaştık”

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan ise bu bilgiyi teyit etti. VOA Türkçe’ye konuşan Turan, kentteki vaka sayılarının 2 bini bulduğunu söyledi. Turan, pandeminin başlangıcından bu yana en fazla vaka sayısına ulaşıldığını vurgulayarak “Hastanelerde günde ortalama 300 hasta yatarak tedavi görüyor. Bunların yaklaşık 80’i yoğun bakım hastası. Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 5 kat açıldı. Açılan yerler hızla doluyor, durum çok kötü. Pandeminin başından beri böyle bir şey yaşamamıştık. Geçen yıl da yer bulamıyorduk ama bu kadar çok değildi. Şimdi günlük ortalama 2 bine yakın vaka tespit ediliyor. Neredeyse Türkiye’de görülen vakaların yüzde 10’u oranında. Buna yeni bir pik diyebiliriz. Sürecin başından beri ilk defa bu kadar çok vaka yürüyoruz. Kasım ayında testlerin %40-45’i pozitif çıkıyordu. Günlük ortalama 2 bin vakanın pozitif olmasını, süreci başından beri ilk kez görüyoruz” dedi.

Turan, toplumsal bağışıklık sağlanana kadar aşılamaya hız verilmesi gerektiğine dikkat çekerek tedbirlerin kaldırılmasının vakaları arttırdığını söyledi.

Altı mahalle karantinada

Bu arada Bismil İlçesi’nde altı mahalle karantinaya alındı. Bismil’de son günlerde yaşanan vaka artışlarının ardından, filyasyon ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, testi pozitif çıkanların çoğunun bu altı mahallede yaşadığı belirlendi. Bunun üzerine altı mahalle, 2 Ağustos’tan itibaren 14 gün süreyle karantina altına alındı.

“Her taziyeden sonra en az 15 vaka çıkıyor”

Vakaların arttığı bilgisini Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak da doğruladı. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Ok Orak, kentteki iki büyük hastanenin yeni pandemi servisleri açtığını ifade ederek “Genel anlamda şu anda yer sıkıntısı var. İki büyük hastane şu anda yeni yerler açma girişiminde bulundu. Üniversitede yeni bir yoğun bakım ünitesi açılacak. Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3 katını daha Covid servisine dönüştürdü. Ortalama 300 civarı hasta yatıyor hastanelerde. Yoğun bakımda da çok fazla hasta var. Her gün onlarca hastayı kaybediyoruz. Hastaneler çok yoğun. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde şu anda 5 kat Covid servisine dönüştürüldü. Diğer birimler hasta sayılarını düşürdü, 3 katın birimleri kapatıldı” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, illere göre her 100 bin kişide görülen haftalık vaka sayısının en çok arttığı iller Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Batman ve Bitlis oldu. Bakanlığın 24-30 Temmuz arasındaki verilerine göre Siirt, bin 139,64 ile vakaların en çok arttığı il oldu. Siirt’i 599,29’la Diyarbakır takip ediyor.

Diyarbakır’daki aşılama oranı ise 800 bin 863 ile yüzde 44.3’e ulaştı. Ok Orak, yatan hastaların çoğunun ya aşısız ya da eksik aşılı olduğuna vurgu yaparak düğün ve taziye gibi etkinliklerin vakaları arttırdığına dikkat çekti. Ok Orak, toplumsal bağışıklık sağlanana kadar insanların kişisel önlem alması gerektiği uyarısı yaparak şunları söyledi: “Her yer çok kalabalık, hiç kimse, hiçbir kurala dikkat etmiyor, herkes dışarıda. Delta varyantı çok hızlı bulaşıyor. O kadar kampanyaya rağmen bunun farkında değiller. Halkımızı bir türlü buna inandıramadık. Aşı olmadan bu iş olmayacak, tek çözüm şu anda aşı. Bugün aşı olsanız etkinliği 2 hafta sonra çıkıyor. Aşı olmak da bizi ilk bir hafta korumuyor. Şu anda mesafelere dikkat etmek lazım. Bugünlerde birçok taziye yeri kuruluyor. Kimse mesafeye dikkat etmiyor. Her taziyeden sonra en az 15-20 vaka çıkıyor.”

HABER : Mahmut BOZARSLAN & Diyarbakır

[UHA Haber Ajansı, 08 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.