enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:15 Rize’nin Güneysu ilçesindeki dere yatağının rengi kırmızıya döndü. Bir süre sonra normale dönen nehirden numune alındı.
06:54 Orta Doğu’da Güç Mücadelesi: Kartlar Yeniden mi Dağılıyor?
00:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Aileyi korumak için daha fazla politikalar geliştirilmeli”…
00:38 İstanbul merkezi 36 ilde terör örgütü FETÖ’ye düzenlenen operasyonlarda, haklarında gözaltı kararı verilen 63 muvazzaf askerden 56’sı yakalandı.
00:18 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Aile Yılında Veli Sempozyumu”nda konuştu…
15:56 ABD Başkanı Trump, 1 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’ne yüzde 50 gümrük vergisi getirilmesini istedi.
10:54 Galatasaray’ın teknik direktörü Okan Buruk, Süper Lig’de üst üste 3 kez şampiyon olarak tarihi bir başarı yakaladı…
10:36 Özel hakkında suç duyurusunda bulunan Gazeteci Nuray Başaran Demir, ‘İzmir’deki CHP Mitinginde hedef gösterdi’ dedi…
09:59 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik dördüncü dalga operasyonunda çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı verildi
00:57 İBB’ye “yolsuzluk” soruşturması: Gülibrahimoğlu’nun şirketine kayyum atandı
00:54 İngiltere’nin katil İsrail’e tavrı nasıl?
00:51 Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, “Cinsiyetsizleştirme gibi küresel ideolojik akımlar hızla yaygınlaşıyor”
00:48 İletişim Başkanlığı 2B arazileriyle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin iddiayı yalanladı
00:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TDV’ye kurban bağışında bulundu
00:33 Fransa, İngiltere ve Kanada’nın Gazze uyarısı ne anlama geliyor?
00:27 Sanayi ve teknoloji Bakanı Kacır, “AI Tomorrow Summit 2025” etkinliğine katıldı.
00:26 TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, Küresel Haber Forumu’nda konuştu
00:10 ABD Dışişleri Bakanı Rubio’nun Suriye’de ‘iç savaş’ uyarısı ne anlama geliyor?
00:02 İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Türkiye her zaman Filistin’in gür sesi oldu, olmaya da devam edecek
00:02 “Yapay zeka tabanlı dijitalleşmeye büyük önem veriyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dışişleri’nden “İstanbul Sözleşmesi” için gelen uluslararası tepkilere yanıt

Dışişleri’nden “İstanbul Sözleşmesi” için gelen uluslararası tepkilere yanıt
22 Mart 2021
440
A+
A-

UHA HABER / Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine gelen uluslararası tepkilere yanıt verdi, “Türkiye Cumhuriyeti’nin sözleşmeden çekilmesi, kadına karşı şiddetle mücadeleden ödün verme olarak yorumlanmamalıdır” dedi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı AA’nın haberine göre, Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin haklarının ilerletilmesinde, toplumsal rolünün güçlendirilmesinde ve şiddete karşı korunmasında kadının yanında olduğu vurgulandı.

“Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin kadına karşı şiddetle mücadele etme temel amacıyla hazırlanmış bir sözleşme olduğu vurgulandı.

“Ulusal mevzuatta kadın hakları en ileri normlarla güvence altına alınmıştır”

Bununla beraber, sözleşmenin içeriğindeki unsurlar ve çeşitli uygulamaların kamuoyunda hassasiyet yarattığı ve eleştirilere neden olduğu hatırlatılan açıklamada, şunlara yer verildi:

“Esasen Avrupa Konseyi içinde de pek çok ülkede sözleşmeye ilişkin tartışmalar yaşanmakta olup, sözleşmeyi imzalayan bazı ülkeler onaylamaktan imtina etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin sözleşmeden çekilmesi, kadına karşı şiddetle mücadeleden ödün verme olarak yorumlanmamalıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal mevzuatında kadın hakları en ileri normlarla güvence altına alınmıştır. Ülkemiz bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da kadına karşı şiddete sıfır tolerans anlayışı, ayrıca kadın haklarının daha da güçlendirilmesi ve kadına karşı şiddetle mücadelenin daha etkin sürdürülmesi amacıyla gerekli tüm tedbirleri ilgili kurum ve kuruluşlarıyla birlikte almaya devam edecektir.”

Konsey üyesi Rusya ve Azerbaycan sözleşmeyi imzalamayı reddetti

Asıl adı “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi 2011’de İstanbul’da düzenlenen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin 121’inci toplantısında kabul edilmişti.

Sözleşme, Türkiye dahil 34 ülke tarafından yürürlüğe koyulurken, Ukrayna, İngiltere, Çekya, Slovakya, Moldova, Litvanya, Lihtenştayn, Letonya, Macaristan, Ermenistan ve Bulgaristan sözleşmeyi imzalamış ancak yürürlüğe koymamıştı.

Avrupa Birliği, sözleşmeyi 13 Haziran 2017’de imzalarken, Avrupa Konseyi üyesi Rusya ve Azerbaycan sözleşmeyi imzalamayı reddetmişti.

İstanbul Sözleşmesi’nin bazı maddeleri Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ve geleneksel aile değerlerine zarar verdiği yönünde tartışmalara neden olmuştu.

[UHA Haber Ajansı, 22 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.