enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 Emine Erdoğan: Türkiye-Gürcistan dostluğunun daha da güçlenmesini diliyorum
00:47 Çukuova Uluslararası Havalimanı ilk yılında 5 milyonu aştı!
00:44 Karar yazarı İbrahim Kahveci: Maaşların 3’te 1’i TÜİK verileri neticesinde yok edilmiştir.
00:35 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de YPG’nin kurnazlıklarını görmüyor değiliz”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belediyeler rüşvetçi çetelerden kurtulacak
00:26 Muğla Sıtkı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, İzmir’de 1 milyon kişinin susuzluk riski altında olduğunu açıkladı
00:23 Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun YILDIZ’ın yazısı: Ya gelecek sene de kurak geçerse?
00:19 (IDEF 2025), geleceğin muharebe ortamına damga vuracak konseptleri gözler önüne serdi…
00:15 İkinci çeyrekte yıllık büyümenin güçlendiğine işaret eden ekonomideki olumlu seyir çarşı-pazara hiç yansımadı
00:15 Bir zamanlar Avrupa’da final oynayan Göztepe ve bugünkü manzara!
00:13 AK Parti’ye 9 belediye başkanı katıldı
00:04 Balıkesir deprem bölgesi’nden gelişmeler…
00:04 Sanal tohumlar, gerçek hasatlar
23:35
21:44 Gazeteci-Yazar Gül KABACAOĞLU’nun yazısı: Gündeme Dair!
20:40 Süper Lig’de 3 maç ertelendi
11:40 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Gençlik Strateji ve İstişare Kampı Kapanış Programı’nda konuştu.
06:53 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Açıladı: İzmir Çeşme’nin Su Hasreti Bitiyor!
00:59 Burhanettin Duran: Özgür Özel’in sözleri siyasi nezaket açısından asla kabul edilemez
00:44 CHP Gençlik Kolları Genel Sekreteri Deniz Bozkurt: CHP Aydın İl Gençlik Kolları Başkanı ve yönetimi görevden alındı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!

Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
30 Haziran 2025
10
A+
A-

* Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, A Haber canlı yayınında, Lahey’deki NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmenin daha önce planlandığını ifade eden Fidan, görüşmede bölgesel konular başta olmak üzere Gazze, Rusya-Ukrayna ve İran’da yaşananların gündeme geldiğini ifade etti.

* Detayı bültenimizde!…

UHA/  İnternational News Agency

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan A Haber'de! İsrail'e net mesaj: Biz ölümden  korkmuyoruz | İlk

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

ANKARA (TBMM), 30 HAZİRAN 2025 – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lahey’deki NATO Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmenin daha önce planlandığını hatırlatarak, görüşmede bölgesel konular başta olmak üzere Gazze, Rusya-Ukrayna ve İran’da yaşananların gündeme geldiğini ifade etti.

Fidan, görüşmenin oldukça yapıcı ve iyi geçtiğini söyledi.

ABD Başkanı Trump’ın NATO üyelerinin savunma harcamalarının yeterli olmadığı yönünde verdiği mesajın Avrupalı liderler tarafından alındığını aktaran Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamalarını iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkarma konusunda bir fikir birliğine ulaştığını dile getirdi.

Bakan Fidan, zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yaptığını anlattı.

Gelecek yıl NATO zirvesinin Türkiye’de yapılmasına ilişkin soru üzerine Fidan, zirvenin en son 2004’te Türkiye’de yapıldığını hatırlatarak, “Şimdi 2026 yılına, geçen sene biliyorsunuz biz talip olmuştuk o kabul gördü, İstanbul’a ev sahipliği. İstanbul  mu Ankara mı konusunda Cumhurbaşkanı’mız şu anda bu konuyu düşünüyor, istişare ediyor. Burada iki tane ayrı görüş var şu anda. Kendileri karar verecekler.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in, İran’a şiddetli saldırılarıyla başlayan çatışma sürecine ilişkin soru üzerine Fidan, “Biliyorsunuz bölgedeki bütün gelişmelerin hem yakından takipçisiyiz hem de içinde oluyoruz. Çoğu zaman arabulucu olarak. Çünkü bölgemizde savaşların çıkmaması, var olanların son bulması hem bizim menfaatimize hem de bölgemizin menfaatine.” değerlendirmesinde bulundu.

Fidan, Gazzeye yönelik saldırıların ilk haftasında “İran ve İsrail arasında bir savaşın gelmekte olduğunu” söylediğini hatırlatarak, “İsrail’in İran’a saldırması, İran’ı meşru müdafaa yapan bir pozisyona itti ve ortaya çıktı ki aslında İsrail öyle iddia ettiği kadar İran’ın nükleer kabiliyetlerini yok edecek güçlü bir ülke değil. Sadece onunla olan hesaplaşmasını ortaya koydu. Burada tabii (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu’nun kendi iç siyasete yönelik siyasal hesaplamaları da var. Aslında maalesef iç siyasetin uluslararası politikada ne kadar fazla rol oynadığını burada yine gördük.” değerlendirmesini yaptı.

Tüm dünyanın, “kendi ikbali için bölgeyi ateşe atmaktan çekinmeyen bir politik zihnin orada olduğunu” gördüğünü kaydeden Fidan, başından beri yoğun diplomasi yürüttüklerini kaydetti.

İran ve İsrail ateşkesinde son durum - Dünya'dan Son Dakika Haberleri

“Bölgenin teyakkuzda olması gerekiyor”

Fidan, “12 günde bu savaş şimdilik noktalandı ama nükleer kapasitenin ortadan kaldırıldığı varsayımından hareketle sonuçlanan bir ateşkes var. Ateşkesin bozulması, daha sonra tekrar karşılıklı saldırıların başlaması ihtimaline karşı aslında bölgenin teyakkuzda olması gerekiyor.” diye konuştu.

Bunun sadece iki ülkeye değil, bölgeye de çok büyük maliyet üreten bir savaş olduğunu vurgulayan Fidan, “Malumunuz iki ülke arasında 1000 kilometreden fazla bir mesafe var, sınır yok. Dolayısıyla sınır aşan, farklı ülkeleri de içine alan bir savaş. Şu anda bir sessizlik süreci var ama bunu daha kalıcı hale getirmek için İran’la Amerika arasında bir anlaşmanın yapılması gerekiyor. Bu noktada bizim gördüğümüz her iki tarafın da tekrar masaya oturup müzakereye girme yönünde bir iradesi var. Avrupalıların da İranlılarla götürmek istediği bir süreç var.” diye konuştu.

İran'ın Yeni Nükleer Enerji Santrali: İran Hürmüz - İRAM Center | İran Araştırmaları Merkezi

“Nükleer tesislerin büyük ölçüde hasar aldığı aşikar”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “İran artık uranyum zenginleştirme noktasında duracak mı? Ya da kapasitesi yok edildi mi?” sorusuna yanıtında, nükleer meselenin İsrail ile İran arasında yaşanan sürecin yalnızca bir boyutunu oluşturduğunu, bunun dışında başka unsurların da bulunduğunu ifade ederek, “Amerika’nın gerçekleştirdiği askeri operasyon sonucunda, İran’daki nükleer tesislerin büyük ölçüde hasar aldığı ve kullanılamaz hale geldiği aşikar.” değerlendirmesinde bulundu.

Nükleer programın birçok bileşeninin olduğunu, tesisler kısmına büyük zarar verildiğini kaydeden Fidan, “Burada açıkçası artık çok ciddi bir nükleer programa indirilmiş darbeden söz edebiliriz.” dedi.

Fidan, “Önümüzdeki en büyük meydan okuma müzakerelerde. Açıkça söylemek gerekirse, İran masaya oturduğu zaman Amerikalılar sadece nükleer meselesiyle mi gelecekler karşılarına, yoksa başka dosyaları da getirecekler mi? Başka dosyaları getirirlerse İranlıların ben bu dosyaları konuşacağını düşünmüyorum açıkçası.

Ama nükleer konularda, (eski ABD Başkanı Barack) Obama döneminde var olan mutabakat gibi bir müzakerenin, bir anlayış birliğine yönelik bir çabanın olacağını açıkçası düşünüyorum. Ama topyekun teslimiyet anlamına gelecek, nükleer dışındaki yeteneklerin de ortadan kaldırmasını talep edecek tekliflere an itibarıyla 12 günlük savaştan sonraki şu değerlendirme itibarıyla sıcak bakılacağını düşünmüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.