enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
00:37 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliğili, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:30 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Ocak’ta Üyeleriyle Buluştu 
00:29 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:21 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:20 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:11 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
00:10 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
00:17 Bir bardak portakal suyunun şaşırtıcı faydaları
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DEVA’dan muhalefete mutabakat mesajı

DEVA’dan muhalefete mutabakat mesajı
15 Eylül 2021
639
A+
A-

UHA HABER / DEVA Partisi lideri Ali Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen partilerin iş birliğinin, anayasa değişikliğinin de önünü açacağını belirtti. DEVA, CHP ve İYİ Parti ile bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı Hilal KÖYLÜ’nün haberine göre, Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde üç yılı geride bıraktı.

İktidar ile muhalefetin 2023 seçimi için hazırlıklarını hızlandırdığı bugünlerde, muhalefet cephesi parlamenter sisteme dönüş için en geniş katılımlı mutabakatı oluşturmak için arayışlarını sürdürüyor.

Meclisi güçsüz kıldığı ve ülkede “tek adam rejimi” yarattığı gerekçesiyle cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden parlamenter sisteme geçişi savunan CHP ve İYİ Parti, bu konuda AKP’den kopan eski başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi ile eski başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın kurduğu DEVA Partisi’nin de tam desteğini kritik önemde görüyor.

CHP ve İYİ Parti ile bu konuda kurdukları “temas grupları”nın düzenli olarak çalıştığını söyleyen DEVA Partisi lideri Ali Babacan, bu çalışmaların en geniş mutabakat zeminiyle ve belli ilkelerde birliktelikte sonuçlanmasının 2023 seçimine giderken halka, “daha net ve samimi mesaj” vermek adına büyük önem taşıdığını söyledi.

“Güçlü meclis istiyoruz”

Babacan, partisinin İYİ Parti ile CHP’nin öncülüğündeki ittifaka katılım konusunda herhangi bir karar almadığını belirtirken, “Parlamenter sistem üzerinde çalışılması gerekiyor. Bu çalışmada çok detaya girmek de doğru değil. Ortak anlayış, güçlü meclis diyoruz. Eğer samimiysek, ortak yürüttüğümüz çalışmalarla geniş tabanlı bir mutabakat zemini oluştururuz” ifadesini kullandı.

Partisinin sosyal politikalar alanı için öngördüğü düzenlemeleri basın toplantısı ile açıklayan Babacan, gazetecilerin soruları üzerine ittifaklara yaklaşımları ve parlamenter sisteme geçiş konusundaki düşünceleri hakkında bilgi verdi.

Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen tüm muhalefet partilerinin bunun için Türkiye’de bir anayasa değişikliğine gidilmesi gerektiğinin de farkında olduğunu anlatırken, bir ya da iki partinin anayasayı değiştirecek güce sahip olmadığını, geniş bir katılımın şart olduğunu dile getirdi.

Soldan sağa: Selma Aliye Kavaf (DEVA Partisi Sosyal Politikalar Başkanı, Ali Babacan (DEVA Partisi Genel Başkanı) ve İbrahim Çanakcı (DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı)

Soldan sağa: Selma Aliye Kavaf (DEVA Partisi Sosyal Politikalar Başkanı, Ali Babacan (DEVA Partisi Genel Başkanı) ve İbrahim Çanakcı (DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı)

“Bu yüzden ittifaklar hangi zeminde, hangi ilkelerle yapılacak. O biraz yavaş yavaş olgunlaşsın. Yoksa olgunlaşmamış bir konuda baştan alınmış kategorik bir kararı çok gerçekçi görmüyoruz. Parlamenter sistem üzerinde çalışıp, ortak bir zemin yaratabilirsek, ilkeler ortaya koyabilirsek sonrasında anayasayı da değiştirmekte zorlanmayız” diyen Babacan, “önemli olan geçiş döneminde hangi ilkeler etrafında buluşacağımız” söyleminde bulundu.

Babacan, 74 maddelik anayasa değişikliği paketi hazırladıklarını belirtirken, “Anayasa değişiklik metninin ortak bir metin haline gelmesi için çaba göstereceğiz” mesajı verdi.

Hiçbir siyasi partinin halihazırda Meclis’te anayasayı değiştirecek çoğunluğunun olmadığını anlatan Babacan, AKP ile MHP’nin bile birlikte anayasayı değiştirmek için gerekli 360 milletvekilini bulamadığını söyledi.

Ali Babacan, “Seçimlerden sonra oluşacak mecliste de yine tek bir partinin 360 milletvekili, 400 milletvekili çıkarmasını biraz düşük görüyoruz. Aanayasa konusunda çalışan, kafa yoran, bu işlere emek veren kim var, kim yoksa, ister siyasi parti olsun, ister diğer kuruluşlar olsun, çalışmalarını bir araya getirmeleri, beraberce ortak bir zemin aralamaları ve bu ortak zemin arayışı, toplumsal mutabakat arayışı sonucunda ortak bir sonuca ulaşılması o yüzden çok kritik” ifadelerini kullandı.

Tıpkı DEVA partisi gibi HDP de seçimler öncesinde muhalefetin ilkesel birlikteliğinin önem taşıdığı mesajını öne çıkarıyor. CHP ile İYİ Parti’nin büyük ortaklığında kurulu Millet İttifakı’nın bu ilkesel birliktelik mesajları çerçevesinde genişleyip genişlemeyeceği sorusu siyaset kulislerinde üzerinde en çok değerlendirme yapılan konu başlığını oluşturuyor. Bu açıdan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti lideri Meral Akşener’in önümüzdeki süreçte kuracağı siyasi temaslar kritik önemde olacak.

Türkiye'de taşıyıcı anneliğe karşı sıkı önlem - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

HABER : Hilal Köylü & Ankara

[UHA Haber Ajansı, 15 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.