enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:45 Kocaeli’deki depo yangınıyla ilgili 7 kişi açığa alındı
00:43 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
00:40 Bakan Göktaş: Aileyi ve dinamik nüfus yapımızı güçlendirmeyi sürdüreceğiz
00:28 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:24 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:22 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:11 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
00:05 Adalet Bakanı Tunç, “Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda “adaletin yüzyılı” kılmayı hedefledik”
11:59 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:45 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:44 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:40 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:40 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:32 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:23 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:09 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:09 Tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 18’e yaklaştı…
00:07 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Depremzedeler Çadır Arayışı ve Taşınma Telaşında

Depremzedeler Çadır Arayışı ve Taşınma Telaşında
22 Şubat 2023
418
A+
A-

6 Şubat’ta merkezi Kahramanmaraş olan depremler ve artçı sarsıntılarla, Pazartesi günü akşam da 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki iki depremle korkuların arttığı Hatay ve ilçelerinde çadır arayışıyla birlikte taşınma telaşı sürüyor.

siyah kurdele deprem anlamı|TikTok Aramaİskenderun’da liman ve çevresindeki sanayi tesisleri kısmen hasarlı olsalar da üretim süreçlerine devam ettiği için ilçe, bağlı bulunduğu Hatay’ın kent merkezindeki Antakya ve Defne’ye kıyasla görece toparlanma çabasındaydı.

Diğer komşu ilçe Arsuz’da marketler, akaryakıt istasyonları gibi pek çok işyeri de ilk depremden sonraki ikinci hafta açılmaya başlamıştı.

İskenderun’un hemen devamı olmasına rağmen 35 kilometre uzaklıktaki Arsuz’un mahallesi olan ve ilk depremden çok az hasar alan Karaağaç’ta da bazı işyerleri açıldı.

Ancak çocukları ilköğretim ya da ortaöğretim çağındaki aileler, eğer olanakları varsa en azından geçici süreyle Adana, Mersin başta olmak üzere diğer kentlere taşınıyor.

Evleri tümüyle hasarlı, kendilerini güvende hissedecek çatıları olmayanlar da maddi olanakları veya kentten ayrılmama tercihiyle bağlantılı olarak çadırlarda yaşamaya çalışıyor.

Deprem artçılarıyla Hatay’ı sarstıkça kentin her ilçesinde, köylerindeki çadır ihtiyacı yeniden gündeme taşınıyor. Hatay ve İskenderun’da konteyner kentler kurulması çalışmaları var ancak az hasarlı da olsa hem evlerinden ayrılmak istemeyen hem de evlerine giremeyenler çadır talebinde bulunuyor.

İskenderun’da 12. günde Sakarya Mahallesi’nde telaş içindeki komşularıyla yan yana apartman dairelerinin durumu için bekleyenler arasında da “çadır” veya “taşınma” gerekçeli tartışmalar yaşanıyor.

Kendisine AFAD’ın çadır temin ettiğini ve o çadırda rahat olduğunu, İskenderun’dan ayrılmayı düşünmediğini belirten bir depremzede ile Hatay’a ilk günlerde yardım gelmediğini ve halen çadır bulamadığını söyleyen komşusu arasında sıkıntılı dakikalar yaşandı. Bu iki komşu arasındaki tartışmaya benzer şekilde depremzedeler arasında şikayetçi olanlar da vardı olmayanlar da.

Gitseler de akılları kalpleri memleketlerinde

İskenderun’da Özpetek Sitesi’nin binalarında yana yatma olduğu için apartman dairesi ağır hasarlı olan Fevzi Erdoğan, Kırıkhan ilçesindeki yakınlarını kaybettiğini belirterek, “Biz burada canımızı zor kurtardık. Komşularımız da o şekilde. Herkesin İskenderun’da bir kaybı var. Kaybı yoksa da gönüllerde bir yara. Kalınacak gibi değil. Mesele çok büyük. Mersin tarafında bir aile bize evini açtı. Ailemi bıraktım, eşyaları almaya geldim. Buraları sarmak, onarmak büyük zaman alır. Biz tekrar gördükçe tekrar yıkılıyoruz” dedi.

Erdoğan’ın bir komşusu ise, “Neye mal olursa olsun ben gitmeyeceğim. Ben bura insanıyım. Çocuklarım çağırıyor ama gitmeyeceğim. Atam, dedem buralı” derken; AFAD çadırında kaldığını ancak tuvalet, banyo ve ısıtıcıya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Fevzi Erdoğan da şimdi geçici süre gideceğini ama aklı, kalbi burada olduğu için geri döneceğini söyledi.

Bir komşu AFAD çadırında bir komşu çadırsız

Bu sırada diğer komşu ise AFAD’dan çadır alamadığını ve 12 gündür sokakta, araçta beklediğini belirterek, kendisine hasar tespiti yapıldıktan sonra çadır alınabileceği söylendiğini anlattı. Ayağında terliğiyle kalacak yer sıkıntısı yaşadığını söyleyen yurttaş ise, yanındaki AFAD çadırında kaldığını kaydeden ve “Sen şimdi devletimizi kötülüyorsun” diyen komşusuyla tartışmaya başladı.

Çadır bulamadığı için koordinasyon eksikliğini vurgulayan yurttaş, kendisine vatan, devlet kavramlarıyla müdahale eden komşusuna “Sana ilk gün çadır verilmiş tuzun kuru” tepkisini göstererek, “Gel AFAD’a birlikte gidelim gör bakalım çadır veriyorlar mı” diye konuştu.

İlçedeki pek çok noktada taşınma telaşı söz konusuyken, nakliyeciler de can korkusu yaşadıklarını paylaştı. VOA Türkçe’nin görüntülediği taşınma telaşı sırasında, geçici barınma merkezine dönüştürülmüş spor salonu karşısında dördüncü kattaki eşyalarını taşımaya çalıştıklarını söyleyen bir aile de taşıyıcıları evden eşya çıkartmaya ikna etmeye çalışıyordu.

16x9 Image
Gazeteci* Yıldız Yazıcıoğlu

***

Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 – 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.