enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Daha fazla rüzgâr enerjisi için şebeke kapasitesinin açılması için acil eylemler gerekiyor

Daha fazla rüzgâr enerjisi için şebeke kapasitesinin açılması için acil eylemler gerekiyor
7 Temmuz 2024
20
A+
A-

WindEurope yeni bir raporunda, Avrupa’daki şebeke erişim zorluklarını analiz ederek, yeni ve yeniden güçlendirilmiş rüzgâr santralleri için şebeke kapasitesini serbest bırakmak üzere pratik, acil eylemler öneriyor.

Temiz Enerji Haber Portalı’nda Gazeteci Didem TAŞBAŞ’ın haberine göre, Yeni WindEurope raporu, şebeke bağlantısı gecikmelerinin faktörlerini analiz ediyor ve hangi ülkelerin özellikle etkilendiğini gösteriyor. Rapor, şebeke doygunluğu ve verimsiz şebeke planlamasının başlıca nedenler olduğunu ancak tek nedenler olmadığını bulgularken, ulusal şebeke genişleme hedefleri genellikle Üye Devletlerin Ulusal Enerji ve İklim Planlarında (NECP) belirtilen 2030 yenilenebilir enerji genişleme hedefleriyle uyumlu olmadığını belirtiyor.

WindEurope CEO’su Giles Dickson, elektrik şebekelerinin genişlemesini hızlandırmak için ülkeler, şebeke altyapısının izinlendirilmesinde, yenilenebilir enerji kaynaklarını doğrudan bağlamak veya şebekenin daha geniş çaplı şebeke takviyesi için üstün kamu yararı ilkesini uygulaması gerekliliğine dikkat çekiyor.

Dickson, “Yeni rüzgâr çiftlikleri için üstün kamu yararı (OPI) bir başarı hikayesidir. OPI kullanan Almanya ve diğerleri izin hacimlerini önemli ölçüde artırdılar ve bunu çok hızlı bir şekilde yaptılar. Ancak elektriği taşıyacak bir şebeke yoksa, elektrik işe yaramaz. Ulusal ülkeler OPI’yi şebekelerine uygulayabilir – daha ne bekliyorlar?” diyor.

WindEurope, şebeke erişim kuyruklarını açmak için acil eylemleri şöyle belirtiyor:

  • Şu anda çoğu Avrupa ülkesindeki şebeke izin verme yetkilileri, şebeke erişimini verirken “önce gelen, önce hizmet alır” ilkesini uyguluyor. Bu nedenle, olgunlaşmamış ve bazen tamamen spekülatif yenilenebilir enerji projelerinin de talepleri geldiğinde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu, aşırı kuyruklar ve gecikmeler yaratıyor. Daha olgun ve gelecek vaat eden projeleri geciktiriyor. Ve izin verme yetkilileri üzerindeki idari yükü artırıyor. Sonuç: Bugün yeni veya yeniden güçlendirilmiş rüzgâr santralleri için şebeke bağlantı izni almak 9 yıla kadar sürebilir .
  • Şebeke izin yetkililerinin ” ilk gelen, ilk hizmet alır / herkese eşit davranır ” ilkesinden uzaklaşmaları gerekir . Şebeke bağlantısı taleplerini daha iyi ele almak için filtreleme ve önceliklendirme kriterleri uygulamalıdırlar . Amaç, sıradaki proje sayısını azaltmak, olgunlaşmamış, spekülatif teklifleri elemek ve tüm stratejik net sıfır teknolojilerine şebeke kapasitesinin dengeli bir şekilde tahsis edilmesini sağlamak olmalıdır. “

  • İlk gelen, ilk hizmet alır ” ilkesi, şebeke kapasitesinin düşüncesizce tahsis edilmesine ve teknolojik ve/veya coğrafi olarak dengesiz bir karışıma yol açabilir. Bu, şebeke tıkanıklığını ve yenilenebilir enerji kısıtlamasını ciddi şekilde yoğunlaştırabilir ve bu da maliyetleri artırır. Birçok ülke zaten filtreleme kriterlerini kullanıyor . Bunlar arasında şebeke bağlantısı değerlendirmesi için bekleme listelerine daha sıkı giriş kriterleri, tahsis edilen şebeke kapasitesini ayırmak için yeterli mali taahhütler ve projelerin önemli kilometre taşlarına doğru ilerlediğinin düzenli olarak kontrol edilmesi yer alıyor. Fransa, Norveç, İspanya ve İngiltere, bekleme listelerini daha dinamik bir şekilde yönetmek ve yavaş hareket eden veya durmuş projeleri bırakmak için bu “kilometre taşı başarısı” ilkesini uygulamaya başladı. İspanya, İrlanda ve Yunanistan zaten önceliklendirme kriterlerini deniyor .

  • Sistem entegrasyonu önceliklendirilmesi gereken iyi bir şey olurdu. Örneğin, olgunlaşmamış projeleri eledikten sonra, farklı üretim teknolojilerini ve/veya depolamayı bir arada konumlandıran projelere ve/veya gelişmiş şebeke destek yeteneklerine sahip projelere öncelik verin.. Bu, şebeke bağlantısının daha verimli kullanılmasını sağlardı. Ayrıca, geliştiricileri mevcut şebeke kapasitesinin kullanımını en üst düzeye çıkarmak için rüzgâr ve güneş karışımı gibi farklı enerji kaynaklarının tamamlayıcı doğasından yararlanmaya teşvik ederdi.

Didem Taşbaşı (@ddmdmyn) / X

Gazeteci* Didem TAŞBAŞI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.