enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:32 Türkiye kış sporlarında neden geride kalıyor?
00:26 Hollanda’da finansal konularda yardım eden Geldfit adlı kuruluş Türkçe servisine başladı
00:19 ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: Dünya Ana Dil Günü kutlu olsun!
00:17 Gastronomi Haberleri
00:09 Dünyanın lanetlediği, katil, soykırımcı, haysiyetsiz İsrail, Gazze’de ateşkese rağmen terör eylemlerini sürdürüyor
00:06 Müftü çocuğu ile İlahiyat Prof’u çocuğundan ateistlere taktikler
00:04 Kocaeli Ticaret Odası’ndan Kadın Girişimcilere Yönelik Etkili İletişim Atölyesi
00:03 Balerin Ayda’nın 12 yıllık Avrupa serüveni
00:03 Kocaeli’n Derince ilçesinin kalbindeki kanayan yara: “Eski Yer İnadı” mı, “Gelecek Vizyonu”
00:03 Trump’tan Yüksek Mahkeme’ye tepki: Yeni gümrük vergisi
00:02 ZUCHEX 2026, Prestijli Fuar Statüsüyle Küresel Gücünü Pekiştirdi
00:01 Ömür ÇELİKDÖNMEZ : Avrupa’nın Türkiye’ye dönüşünün nedenleri enerji, güvenlik ve askerî gerçeklik
00:01 Numan Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye raporu mihenk taşıdır
11:23 İftar sofralarına gitmeyeceğim
00:02 Macar Diplomatlardan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne İşbirliği Ziyareti
00:09 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:08 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:07 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:06 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:05 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önümüzdeki dönemde İklim Kanunu’muzu meclisimizden geçirmiş olacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önümüzdeki dönemde İklim Kanunu’muzu meclisimizden geçirmiş olacağız
21 Nisan 2023
232
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde iklim kanunumuzu Meclisimizden geçirmiş olacağız. 31’inci Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansına ev sahipliğine adaylığımızı da ilan ederek konuya verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizdik” dedi.

ANKARA, UHA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’in daveti üzerine canlı bağlantıyla katıldığı Enerji ve İklim Konulu Büyük Ekonomiler Forumu’ndaki konuşmasında, Biden’a bu önemli konuyu gündemde tutma konusundaki kararlılığı ve foruma daveti için teşekkür ederek bu vesileyle deprem felaketiyle mücadelelerine verdikleri destekler için müteşekkir olduklarını söyledi.

Depremin ardından aynı bölgede meydana gelen sel felaketinin, iklim değişikliğinin yıkıcı etkileriyle ülkeyi bir kez daha karşı karşıya bıraktığını söyleyen Erdoğan, depremin etkilediği şehirleri tarihiyle, kültürüyle, demografisiyle, sanayisiyle, altyapısıyla bir bütün olarak ayağa kaldırdıklarını anlattı.

Türkiye’yi bütün afetlere karşı daha dirençli hale getirmek için Türkiye Ulusal Risk Kalkanı modelini devreye aldıklarını işaret eden Erdoğan bir sene içerisinde afetzedeleri içinde huzurla oturacakları yeni yuvalarına kavuşturacaklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik olarak adlandırılan üçlü gezegen kriziyle mücadelede çözüm, küresel dayanışmadan geçiyor. Bu kapsamda Mısır’ın Şarm el-Şeyh şehrinde düzenlenen 27’nci Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda güncellenmiş Ulusal Katkı Beyanımızı açıkladık. 2053 Yılı Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda 2030 senesine kadarki emisyon azaltma hedefimizi 2 katına çıkardık.

Önümüzdeki dönemde iklim kanunumuzu Meclisimizden geçirmiş olacağız. 31’inci Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’na ev sahipliğine adaylığımızı da ilan ederek konuya verdiğimiz önemin altını bir kez daha çizdik. Sadece karbon emisyonlarının azaltılmasına odaklanmıyor, küresel ısınmaya sebep olan diğer sera gazlarına yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bu kapsamda hidroflorokarbon emisyonlarının kademeli olarak azaltılması için Ulusal Strateji Belgemizi 2024 yılına kadar hazırlayacağız.”

“Ortak evimiz dünyanın geleceği için yeşil dönüşüme yönelik çabalarımız da devam ediyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer yandan eşi Emine Erdoğan tarafından himaye edilen Sıfır Atık Projesi’ni, BM Genel Kurulu’nda Aralık 2022’de kabul edilen kararla küresel ölçeğe taşıdıklarını aktardı.

Türkiye’nin mimarı olduğu bu kararla 30 Mart’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edildiğini aktaran Erdoğan, karar uyarınca konuya dair farkındalığın artırılması amacıyla BM çatısı altında eşi Emine Erdoğan’ın başkanlığında Danışma Kurulu tesis edildiğini anımsattı.

Erdoğan, “Türkiye, Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 16’ncı Taraflar Konferansı’na 2024 yılında ev sahipliği yapacak. Bu şekilde, sözleşmenin dönem başkanlığını 2 yıl süreyle üstlenecektir” bilgisini verdi.

“Ortak evimiz dünyanın geleceği için yeşil dönüşüme yönelik çabalarımız da devam ediyor.” diyen Erdoğan, geçen günlerde kullanıma sundukları elektrikli otomobil Togg’u da bu hedeflerinin bir parçası olarak gördüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

Yenilenebilir enerji kapasitemizin toplam kurulu güç içindeki payını yüzde 55’e çıkardık. Bu bakımdan dünyada 12’nci ve Avrupa’da 5’inci sırada yer alıyoruz. Jeotermal kurulu gücünde Avrupa’da ilk sırada, hidroelektrik santrali kurulu gücünde ise Avrupa’da 2’nci sırada bulunuyoruz. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında attığımız adımlar sayesinde yıllık 90 milyon ton karbon eş değeri sera gazı emisyonu engellenmiştir. Hidrojen teknolojileri stratejimizi ve yol haritamızı bu yılın başında yayımladık. Türkiye olarak tüm çevre sorunlarının sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm odaklı çözümü için çaba göstermeye devam edeceğiz.

İklim değişikliğiyle mücadelede finans ve teknoloji transferinin önemine dikkati çekmek istediğini kaydeden Erdoğan forumun hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.