enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çöpçülükten Almanya Liyakat Nişanı’na

Çöpçülükten Almanya Liyakat Nişanı’na
5 Aralık 2021
658
A+
A-

“Almanya Üstün Hizmet Madalyası” Almanya‘nın en yüksek dereceli nişanı. Nişan siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlarda üstün başarı gösterenlere veriliyor.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Cem DALAMAN’ın özel haberine göre, Bu yılki nişanlardan biri, Almanya’da 25 yıl temizlik işlerinde çalışan, daha sonra kendi çocuklarının aldığı eğitimin, uyum ve başarı için ne kadar belirleyici olduğunu görüp özellikle göçmen çocuklara yönelik eğitim merkezlerini yaşama geçiren Turgay Tahtabaş’a verildi.

Tahtabaş, ödülünü Berlin’de Bellevue Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in elinden aldı.

1966 Zonguldak Gökçebey doğumlu Turgay Tahtabaş, 1989 yılında, daha önce Türkiye‘de evlendiği eşinin yanına Almanya’ya, Essen kentine gelmiş. Kendi geliş hikayesini, Türkiye’den evlilik yoluyla Avrupa ülkelerine giden erkekler için kullanılan “ithal damat” terimiyle tanımlayan Tahtabaş, Essen’de çalışma hakkını elde ettikten sonra, belediyede temizlik işlerinde çalışmaya başlamış.

  Tahtabaş, o dönemi VOA Türkçe’ye “O dönemde Almanya’ya gelir gelmez çalışamıyorduk. Beş yıl beklemek zorundaydık. Ama ilk çocuğum doğduktan sonra, çalışma hakkını kazandım. Essen Belediyesi’nde iş buldum. Önce sokak temizliğinde süpürgeci olarak, sonra da çöp kamyonunda çalıştım. Eşim de okullarda temizlik yaptı. Bütün bunları yaparken, bir şeye çok önem verdik, o da çocuklarımızın imkanlarımız dahilinde en iyi eğitimi almaları oldu. Bu konuda tüm fedakarlıkları gösterdik. Almanya’nın en iyi eğitim veren yerlerinde eğitimlerini aldılar. İki tanesi şirkette çalışıyor, üçüncüsü de şu anda üniversiteyi bitirmek üzere” diyerek anlattı.

Çöpçülükten Almanya Liyakat Nişanı'na

Kendi çocuklarının eğitimi için harcadıkları çabadan yola çıkmışlar

Turgay Tahtabaş, çocuklarının eğitimin sürecinden yola çıkarak, başka göçmen ailelerin çocuklarının da en azından iyi Almanca konuşabilmeleri ve derslerdeki eksikliklerini kapatabilmeleri için faaliyet gösteren aile ve eğitim derneklerine destek vermeye başlamış.

Tahtabaş, “Neredeyse 20 yıldan beri bu tarz bir çalışma içindeyim, birçoğu 15 yıldan fazla gönüllü olarak geçti. Essen Belediyesi Uyum Meclisi’yle Yabancılar Meclisi’nde görevler yaparak toplumun her kesimi ve her ülkeden insanla iletişim kurdum, desteklerini kazandım. Sonra 2010’lu yıllarda eğitim konusundaki girişimleri bir çatı altında toplayabilmek amacıyla Gelecek Eğitim Merkezi’ni (Zukunft Bildungswerk) yaşama geçirdim. Özellikle 2015 sonrasında göçmen akımıyla birlikte çalışmalarımızı sadece Türkiye kökenli değil, tüm göçmen çocuklara ve hatta eğitim sorunu yaşayan Alman çocuklara da sunmaya başladık. Şimdi 150’ye yakın ülkeden göçmen çocuğa hizmet verir hale getirdik. Aldığımız mali destekle kurumumuzda 40 kadrolu, 250 yarı zamanlı ve 50 gönüllü çalışanımız var. Kendimize ait 10 eğitim merkezinde, 2 binden fazla çocuğa ders takviyesi, annelerine Almanca kursları veriyoruz. Müzik kurslarımız var, 400 civarında çocuk ve genç bizden enstrüman dersleri alıyor” dedi.

Çalışmaları için daha önce de çok sayıda ödül aldığını belirten Turgay Tahtabaş, Almanya’yla Türkiye arasında imzalanan iş göçü anlaşmasının 60. yılında Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından onurlandırılmasını, yaşamının doruk noktalarından biri olarak tanımlıyor.

Tahtabaş, bu konudaki duygularını da “Bu ödülü tüm göçmen çocukları ve gençleri adına kabul ediyorum. Yaptığımız çalışmalar, Alman toplumu tarafından da oldukça değerli görülüyor, bu ödül onu kanıtlıyor. Bu benim için çok gurur verici bir olay. Birçok insan beni örnek olarak gösteriyor. Olabilir, örnek çalışmalar yaptım. Ama bir şeyi de unutmadım. Biz, eşim ve ben, toplumun en alt katmanlarından gelen bir aileyiz, temizlik işlerinde çalıştık. Çocuklarımızı iyi yetiştirmek, yaşadıkları toplumda üst düzeye çıkabilmeleri için çok emek verdik. Mücadele ederek, bunu başardık. Başka göçmen ailelerine de mesajım, yaşadığımız bu toplumda eğitim ve uyum yoluyla yukarılara ulaşmak mümkün. Aldığım nişan bunun da bir simgesi” diyerek aktardı.

[UHA Haber Ajansı, 05 Aralık 2021]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.