enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
00:04 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
00:55 Bakan Uraloğlu, Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Singeç Köprüsü’nde düzenlenen “Karayolları Genel Müdürlüğü Projeleri Toplu Açılış Töreni”nde konuştu…
00:54 Söke’nin tescillenen “Kulak Çorbası” ilçenin gastronomi mirasına yeni bir değer kazandırdı.
00:45 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı’na iştirak edecek
00:40 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
00:28 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddet önleme faaliyetlerimizi güçlendiriyoruz”…
00:25 Milli Eğitim Bakanı Tekin, CNN Türk’te canlı yayınlanan “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı,
00:16 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi’ne tepki göstererek, “Muhalefet, karalama siyaseti yapmaya devam ediyor.
00:15 Süper Lig’de bugün oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasının başlama saati, A Milli Basketbol Takımı’nın EuroBasket 2025’teki final maçı dolayısıyla saat 19.00’a alındı.
00:12 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamdi Kılıç, son yolculuğuna uğurlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çok değil, azıcık düşünün?.

Çok değil, azıcık düşünün?.
1 Eylül 2021
1.667
A+
A-

MEMLEKETTE Kemalistlerin önemli bir kısmı oldum olası değişik bir kafaya sahipti. Ama son yıllarda iyiden iyiye bir garip oldular..

Doç. Dr. İsmail ÇAĞLAR & SETA Toplum ve Medya Araştırmaları Direktörü

Olur olmaz her konuyu Gazi Paşa’ya bağlamaya başladılar. Şimdiki gözdeleri ise Taliban. Ne yapıyorlar, ediyorlar Taliban’dan konuyu Gazi Paşa’ya getiriyorlar. “Taliban’ın haline iyi bakacakmışız ve o manzaraya bakıp Atatürk’e şükredecekmişiz. Atatürk olmasa biz de Afganistan gibi olurmuşuz.” Kast ettikleri şeyler Taliban’ın özellikle kadınları hedef alan aşırı ve zalimane davranışları.

İyi de insan ister istemez soruyor; Gazi Paşa’dan önce bu topraklarda kadınlar Taliban rejimindeki gibi bir hayat mı yaşıyordu ki “O” olmasaydı biz de Taliban gibi olurduk diyorlar? Şimdi Sultan Abdülhamid Han zamanında kurulan kız mekteplerinden, hemşire okullarından bahsetsek kızarlar. Ezberleri bozulur çünkü. Kafa konforları dağılır. Roman yazan, cemiyet kuran, matbuatta yazarlık yapan, ticaret yapan kadınları anlatsak hepten saldırganlaşırlar. Vay Efendim sen Osmanlı’yı mı savunuyorsun demeye başlarlar. Sanki Osmanlı’nın senin benim savunmama ihtiyacı varmış gibi.

Gel de anlat; bu toprakların devlet birikiminden, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e miras kalan bürokrasiden, toplumsal yapıdan, şehir hayatından, hukuk sisteminden, mimariden, entelektüel birikimden bahset. Tüm bunları Afganistan’la, Taliban’ı mümkün kılan ortamla karşılaştır. Ne kadar farklı olduğunu anlamalarını bekle.

Türkiye’nin Cumhuriyet’i de içeren bu birikim sayesinde hiçbir zaman Afganistan, İran ya da başka bir yer -inşallah olmayacağını söyle. Söyle de kim düşünecek, okuyacak ve anlayacak!

Mesela Afganistan’daki en temel sorunlardan birisinin aşiret yapısı olduğunu söylesek anlamazlar. Bu topraklarda çok erken bir dönemde aşiret bağlarının çözüldüğünü, son dönem Osmanlı’da milliyetçilik fikrinin etkili olduğunu, zaten Gazi Paşa ve dönemin sair önemli zevatının bu entelektüel atmosferde yetiştiğini söylesek hepten çileden çıkarlar. Öyle ya Gazi Paşa’nın gökten zembille indiğini zannetmek onun bir “Osmanlı Subayı” olduğunu ve o atmosferde yetiştiğini kavramaktan çok daha konforlu ve kolay.

Haydi bir kıyağımız olsun; illa Taliban üzerinden lafı Gazi’ye getireceksiniz kadın üzerinden vulgar bir batıcılık rotası yerine ulus devlete odaklanın. Paşa’nın en büyük başarısı eksiği gediği ile bu topraklarda bir ulus devlet kurup, kurumsallaştırmasıdır.

Sizin gibi marazi bir sevgi duyup duymamak insanların kişisel tercihidir ama kurucu rolünden dolayı hakkını teslim etmek objektif bir tutum olacaktır. Övecekseniz buradan övün ama orada da gerçekçiliği elden bırakmayın lütfen. Cumhuriyet’ten önce bu topraklarda kör topal bir çok partili hayat tecrübesi ve elitler arasında dar çerçeveli fakat canlı bir kamusal tartışma ortamı vardı. Bunlardan vazgeçmek ne kadar kaçınılmazdı ne kadar Gazi’nin tercihlerinin sonucuydu ona da bir zahmet azıcık kafa yorun.

Kısacası düşünün, okuyun, tartışın. Benim söylediklerimi kabul etmezsiniz muhtemelen ama düşünmek herkese olduğu gibi size de iyi gelecektir..

[UHA Haber Ajansı, 01 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.