enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çip ve tedarik sıkıntısı VW’yi de vurdu

Çip ve tedarik sıkıntısı VW’yi de vurdu
15 Ocak 2022
1.043
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Alman otomotiv devlerinden Volkswagen’ın satışları yüzde 4,5 düştü. Hibrid ve elektrikli otomobillerin satışı artarken çip ve tedarik krizi, şirketin Porsche gibi lüks markalarını teğet geçti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (dpa)’ya dayandırdığı haberine göre, Alman otomotiv Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitdevlerinden Volkswagen (VW), korona krizinin ardından çip ve tedarik zinciri sıkıntısıyla boğuşuyor.

2021 rakamlarını açıklayan şirket, satışların ana marka olan VW binek otomobillerde yüzde 8,1, şirket genelinde ise yüzde 4,5 oranında düştüğünü bildirdi. Buna göre ana marka VW’den 4,9 milyon, şirket genelinde ise 8,9 milyon araç satıldı.

Pandeminin en ağır etkilediği 2020’de satışlar yüzde 15 düşmüştü. 2020’ye göre şirket verilerinde bir miktar toparlanma kaydedilse de korona krizinin direkt etkileri, yerini çip ve tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılara bıraktı.

Hibrid ve elektriklilere talep artıyor

Hibrid ve elektrikli VW otomobillerde ise şirket satışları 2020’ye göre yüzde 73 oranında artırdı. Bu kategoride satılan toplam 369 bin araçtan 263 bini elektrikli otomobiller oldu. Elektrikli otomobillerin satışı bir önceki yıla göre ikiye katlanırken hibrid otomobillerin satışında üçte birlik artış kaydedildi.

Elektrikli ve hibrid otomobillere talep artıyor

Elektrikli ve hibrid otomobillere talep artıyor

Şirketin diğer markaları da dahil olmak üzere elektrikli otomobil satışları yüzde 96 artarak 453 bin araca yükseldi.

Son dönemde Asyalı çip tedarikçilerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle özellikle Çin pazarında sıkıntı yaşanıyor. Otomobil sektöründe mikroçip ve hammadde sıkıntısı şu an en önemli sorunu oluşturuyor. Bu nedenle sipariş edilmiş otomobillerin teslimatında gecikmeler yaşanıyor. Markalar için en önemli ve en büyük pazar olan Çin’de satışlar VW marka otomobillerde yüzde 15, şirket genelinde yüzde 14 azaldı.

Lüks markalar etkilenmedi

Kriz, şirketin lüks markalarını ise teğet geçti. Satışlar Skoda’da yüzde 12,6, elektrikli otomobil ID Buzz’da yüzde 3,2, Audi’de yüzde 0,7 gerilerken Porsche’nin satışları yüzde 10,9 arttı. Seat satışlarında yüzde 10,3’lük artış kaydedilirken lüks markalar Bentley, Bugatti ve Lamborghini satışlarında da artış eğilimi sürdü.

Şirket, çip sıkıntısı nedeniyle en azından 2022’nin ilk yarısında kırılgan durumun süreceğini hesap ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2022]

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.