enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çip krizi Avrupa otomotiv sektörünü sarsıyor

Çip krizi Avrupa otomotiv sektörünü sarsıyor
1 Ekim 2021
677
A+
A-

UHA HABER / Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar Avrupalı otomotiv üreticilerini zorluyor. Çip krizi Almanya’da Opel’e fabrika kapattırdı, İngiltere’de ise üretimi düşürdü. 

Mustafa Kemal Atatürk

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Pandeminin yol açtığı tedarik zinciri sıkıntıları otomotiv sektöründeki üreticileri zorlamaya devam ediyor.

Son olarak otomobil devi Opel, çip tedariki sorunu nedeniyle Almanya’nın Eisenach kentindeki fabrikasında üretime 2022 yılına kadar ara vereceğini duyurdu.

Opel Sözcüsü otomotiv sektörü kendisini “devam eden salgın ve yarı iletkenlerde yaşanan darlık nedeniyle olağanüstü bir durumda” buldu şeklinde konuştu.

Eisenach’taki fabrikanın üretimi gelecek hafta durduracağı ve gelecek yıl “arz zinciri izin verdiği ölçüde” tekrar üretime başlayacağını belirten sözcü, fabrika çalışanlarının bu süre boyunca izinli sayılacağını kaydetti.

Üretime ara veriliyor

Başka ülkeler gibi Almanya da ham madde darboğazı nedeniyle zor bir süreçten geçiyor. Ülkenin lokomotif sektörlerinden olan otomotiv sektöründe yarı iletken çiplerde yaşanan darboğaz üreticileri, üretim miktarlarını azaltmaya zorluyor.

Bu yıl başlarında Almanya’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen Wolfsburg fabrikasında üretimi azaltmış, Daimler ve BMW de üretimlerine birkaç gün ya da hafta ara vermek durumunda kalmıştı. Volkswagen ve Audi kısa çalışma ödeneğine başvurmuştu. Eisenach’taki Opel fabrikası Ağustos ayında da üretimi durdurmuştu.

Alix Partners danışmanlık şirketi tedarik sıkıntısı nedeniyle bu yıl dünya çapında araç üretiminde 7,7 milyon azalma olacağını, bunun da 210 milyar euroluk bir gelire tekabül ettiğini belirtiyor.

Sendika tepkili

IG Metall Sendikası Temsilcisi Uwe Laubach Automobilwoche‘ye yaptığı açıklamada çip krizinin Opel’in Eisenach fabrikasında üretilen Grandland modelinin Fransa’daki fabrikada üretilmesini nasıl engellemediğini anlamakta zorlandıklarını söyledi.

Deutschland Ferdinand Dudenhöffer

Ferdinand Dudenhöffer

Otomotiv uzmanı Ferdinand Dudenhöffer ise bir üreticinin üç ay boyunca üretimi durdurmasının alışılmadık olduğunu belirterek, Fransa fabrikasının bundan karlı çıkacağını, Opel’in ise Almanya’da kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp fabrikanın kapanmasının maliyetini de daha ucuza getireceğini belirtti.

İkinci el otomobil fiyatlarında artış

Çip krizi nedeniyle sadece araç üreticileri etkilenmiyor. Almanya’da tüketicilerin de yeni ve ikinci el otomobil alırken daha yüksek fiyatlarla karşılaştığı belirtiliyor. Dudenhöffer Ağustos ve Eylül aylarında yeni bir aracın ortalama fiyatının 360 euro civarında yükseldiğini kaydetti.

İngiltere’de de tedarik sıkıntılarının otomotiv sektöründe Ağustos ayı üretimini geçen yıla göre yüzde 27 düşürdüğü belirtildi.

[UHA Haber Ajansı, 01 Ekim 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.