enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
00:22 Hacıosmanoğlu: Hakemlik onur mesleğidir, bu onuru kirleten Türk futbolunda yer alamaz
00:21 Nükleer Güvenlikten İdeolojik Direnişe: Önleyici Vuruş ve İran Deneyimi Çerçevesinde Çıkarılacak Dersler
00:20 Türkiye’nin ev sahipliğinde Saros Körfezi’nde düzenlenen “Nusret- 2025 Davet Tatbikatı” bugün tamamlanıyor…
00:07 Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, Devegeçidi Barajı onarımı yapım işi için Kasım ayında ihaleye çıkacak…
00:07 Sezen Aksu, yakın dostu Sırrı Süreyya Önder’in vefatının ardından saçlarını kazıtmış ve uzun süredir kameralardan uzak kalmıştı…
00:05 Trump, ABD’nin 30 yıl sonra ilk kez nükleer silah denemelerine başlayacağını açıkladı
00:05 Sürprizlerle dolu Hollanda seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler…
00:04 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Gültepe, sahibi olduğu Talu Tekstili satışa çıkardı…
00:04 Eski Mezopotamya’nın kalbinde, insanlık tarihinin en önemli iki nehri olarak bilinen Dicle ve Fırat nehirleri…
00:02 Amerika Neden İsrail’i Destekliyor?
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Friedrich Merz’i resmi törenle karşıladı.
00:01 Gamze Özçelik, sosyal medyada eşiyle paylaştığı karelerle takipçilerinden yoğun ilgi görüyor…
00:00 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, İstanbul’da düzenlenen 18. Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda konuştu…
12:21 Türkiye’nin Podgorica Büyükelçiliği: bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 Ekim 2025 itibarıyla Karadağ’a girişte vize almak zorunda
01:06 Meclis’teki tarihi komisyonda bugün Bakanlar dinlenecek
00:56 Avrupa’nın en yoğun havalimanı haline gelen İstanbul Havalimanı’nda 7 yılda 402 milyon 937 bin 350 yolcuya hizmet verdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.

CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
18 Nisan 2025
6
A+
A-

* Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmaya, CHP’nin avukatları Çağlar Çağlayan ve Mehmet Can Keysan ile kurultay delegelerinin avukatı Onur Yusuf Üregen katıldı.

Davaya gelen evrakların okunmasının ardından taraflara söz verildi.

*Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

ANKARA,  18 NİSAN 2025 – Davacı delegelerin avukatı Onur Üregen, olayların ciddi bir hukuksuzluğa dayandığını, Olağan Kurultay ve kurultayda alınan kararların hukuksuz olduğunu iddia etti.

Akçeli işler ve hukuksuzlukla elde edilen kararlar nedeniyle Özgür Özel’in CHP genel başkanı seçilmesinin yok hükmünde olduğunu savunan Üregen, “Yok hükmünde olan Özgür Özel’in kararıyla yok hükmünde olan olağanüstü kurultay kararı alınmıştır. Tarafımızca Olağanüstü Kurultay’ın iptali için de dava açılacaktır. Öncelikle Özel, kurultay kararı alamaz çünkü hakkında ceza soruşturmaları başlatılmıştır.” dedi.

Üregen, Parti Meclisine aday olmak isteyen kişilere imza ve bilgilerin getirilmesinin şart koşulmasına rağmen turnikeler ve güvenlikler sebebiyle aday olmak isteyen kişilerin salonlara girişlerinin engellendiğini öne sürdü.

Kurultay’ın, CHP tarihinde en düşük sayıda Parti Meclisine aday başvurusu yapılan kurultay olduğunu söyleyen Üregen, şunları kaydetti:

“6 Nisan 2025 tarihinde yapılan kurultayda sadece Genel Başkan Özgür Özel’in belirlediği kişilere Parti Meclisi’nde oy verilmesi söylenmiştir. 8 Ekim 2023’te düzenlenen CHP İstanbul İl Kongresi de suç kapsamlı eylemler nedeniyle kongrede alınan kararlar yok hükmündedir. Eldeki davanın ve tüm tedbir taleplerimizin kabulünü talep ederiz.”

CHP avukatı Çağlar Çağlayan ise duruşmanın Türk siyasi tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Siyasi faaliyette bulunma özgürlüğünün engellenmeye çalışıldığını öne süren Çağlayan, şu beyanda bulundu:

“Dava dilekçelerinde yazmıyor ama tüm taleplerin yerine getirilmesi halinde yapılması gereken yeni bir olağanüstü kongre yapılmasıdır. Davacılardan Lütfü Savaş, dava tarihinde kurultay üyesi değildir, bu yüzden arada husumet de bulunmamaktadır. Nasıl ki bir belediye başkanının seçilmeden önce bir suçu olduğunda mazbatası iptal edilip yaptıkları geçerli sayılıyorsa seçilmiş bir parti yönetiminin de yaptıklarının geçersiz sayılması mümkün değildir. Kurultay’ın iptaline ilişkin YSK’ya yapılan başvuru da reddedilmiştir. Olağanüstü Kurultay’da da adaylık başvurularının yeterli şekilde yapılamadığı, kongre salonunun demokratik hakları engelleyecek şekilde küçük ve uygunsuz olduğu yönündeki itiraz da hem ilçe seçim kurulunca hem de YSK tarafından reddedilmiştir. Kaldı ki adaylıklar için başvurular kongre salonu dışında alınmıştır.”

Avukat Çağlayan, sunduğu gerekçeler doğrultusunda davanın sonucuna etkili bir konuda tedbir kararı verilemeyeceğini söyleyerek, davanın gerekli unsurlarının sağlanmaması nedeniyle tüm taleplerin reddedilmesini istedi.

Davalı avukatlarının savunmalarına karşı söz alan davacı avukatı Üregen, Çarşamba günü itibarıyla mahkemeye sundukları savcılık ifade tutanaklarında 38’inci Kurultay’da delege olan üç tanığın para aldıklarını kabul ettiğini aktardı. Üregen, şunları dile getirdi:

“YSK kararları mahkemeleri bağlamaz, bu tamamen usulen yapılan başvurulardır. Ankara’da yürütülmekte olan şaibeli kurultay soruşturması çok ciddi şekilde yürütülmektedir. Biz Atatürk’ün partisini korumaya çalışıyoruz. Öte yandan kurultayda iki seçim arasında 3 saat ara verilmesi gerekirken 1 saat dahi geçmeden ikinci seçim yapılmıştır. Yargı baskısı ve tehdidi olsaydı kurultay da yapamazlardı. Türk yargısı bağımsızdır. Mahkemelerinizin bağımsızlığına güveniyoruz. Mahkemece taleplerimizin kabul edilmesini istiyoruz. Mahkeme aksi kanaatteyse de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında devam eden soruşturmanın sonuçlanmasının beklenmesini talep ederiz.”

Hakim, Çankaya 4 No’lu İlçe Seçim Kurulu’na müzekkere yazılarak 21. Olağanüstü Kurultay’a ilişkin katılım listesi ve mazbatanın istenmesi ile YSK’ya yapılan başvuruların ve iptal kararlarının celbine karar verdi.

Duruşma 26 Mayıs’a ertelendi.

Olayın geçmişi

CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından usulsüzlük soruşturması başlatılmıştı.

Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerindeki kurultayın iptali için ayrı ayrı mahkemelerde dava açmıştı.

Açılan iptal davaları Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki dosyada birleştirilmişti.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.