enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…
10:20 Bakan Yumaklı: Su konusunda belediyeler üzerine düşeni yapmalı
09:37 Karadeniz’de sağanak, Doğu Anadolu’da ise karla karışık yağmur bekleniyor
09:16 (TÜİK), TÜFE temel yıl güncellenmesi ve hesaplama sisteminde yapılacak değişikliğe gidiyor…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
08:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi’nde “İnsanlık İçin Güçlü Türkiye” programına katıldı…
06:49 Erdoğan: 10 Mart mutabakatı şer odaklarının hesabını bozacak
06:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Mazlumun yanında, zalimin karşısında dimdik duruyoruz”…
06:18 Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri Başlıyor
00:58 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP Genel Başkanı, her köşeye sıkıştığında: Ya topu taca atıyor ya saldırganlaşıyor ya saçmalıyor”…
00:09 İznik Gölü’nü besleyen kaynaktan su çekimi, Gölü giderek küçülmesine neden oluyor…
00:48 Fransa’nın Afrika’daki son müttefiklerinden Benin’de neler oluyor?
00:44 Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği davayla ilgili gerekçeli karar…
00:27 “2026 Uluslararası Sıfır Atık ve Sürdürülebilirlik Yarışması”na ilişkin paylaşımda bulundu…
00:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “No Other Land(Başka Toprak Yok)” filminin yönetmeni Basel Adra’yı kabul etti…
00:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak üretimi öngören projeleri değerlendiriyoruz”…
00:10 Bakan Fidan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:10 Kahraman şehit polisimiz Albayrak için İstanbul’da tören düzenlendi…
00:04 Türkiye-Macaristan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 7’nci toplantısı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!

CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
6 Ekim 2024
28
A+
A-

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi ve CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, ihraç edilen tarım ürünlerindeki zehirli, pestisit ve kanserojen maddeler nedeniyle gümrüklerden Türkiye’ye geri iade edilen gıda ürünlerinin iç pazarda halka yedirildiğiyle ilgili konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden ve özellikle TBMM | Ankaraçocukların çok daha büyük risk altında olduğu zehirli, pestisit ve kanserojen maddeler içeren tarım ve diğer gıda ürünleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Kanko, şu çarpıcı ifadelere yer verdi; “Son zamanlarda, diğer ülkelere ihraç ettiğimiz tarım ürünlerinde ve gıdalarda, standartların çok üzerinde zehirli, pestisit ve kanserojen maddeler tespit edildiği için bu ürünler geri iade edildiği kamuoyuna da sıklıkla yansımaktadır” dedi.  

Türkiye Kara Listede!  

“Domates, incir, mercimek, kekik, çilek, fındık, biber, tavuk eti, yumurta, baharatlar, meyve-sebzeler, kuruyemişler başta olmak üzere yurtdışına ihraç edilen bazı ürünlerde limitlerin 50 -100 katı üzerinde pestisit ve kanserojen maddeler tespit edildiği için Türkiye kara listeye alınmış durumda.  

2023 yılı boyunca Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatından 215 kalem ürün sağlık için riskli olduğundan iade edilmiş. İade edilen ürünlerde aflatoksin limitini 38 kat aşan kuru incirler, pestisit sınırını 30 kat aşan mandalinalar var. 

Ancak bu geri dönen ürünler ülkemizde imha ediliyor mu, yoksa iç pazara mı sürülüyor? Bu ürünler denetleniyor mu, inceleniyor mu? Kanserojen maddelerin kullanımına karşı hangi önlemler alınıyor? Gibi önemli soruların muhataplarınca biran önce cevaplanması gerek! 

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın halk sağlığı açısından bu sorulara bir an önce yanıt vermesi zorunludur. 

Yurtdışına gönderilen bu gıdaların üretiminde ve raf ömrünün uzatılmasında kullanılan zararlı bileşenler nedeniyle geri iade edildiği kronik bir sorun ile karşı karşıyayız. 

Ancak bu durum, halk sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye atıyor. Özellikle çocuklarımız çok daha büyük risk altında. İç pazara da sunulan bu zehirli tarım ve gıda ürünlerinin denetimi yeterince yapılıyor mu? Tarım Bakanlığı’nın bu konuda daha şeffaf ve hızlı hareket etmesi gerekiyor.  

Vatandaşlarımız zehirleyen ve ülkemizin adını karalayan bu sorumsuz üreticilere karşı ne gibi yasal işlemler uygulanıyor? İnsan hayatıyla oynayan bu kötü niyetli üreticilere karşı derhal etkili önlemler alınmalıdır. Tarım Bakanlığı’nın halk sağlığı açısından bu sorulara bir an önce yanıt vermesi zorunludur.  

İhracatı yapıldıktan sonra gittiği ülkede kalıntı, zararlı, hastalık gibi nedenlerle sorun yaşanan ürünlerin yüzde 90’ı ülkeye geri getiriliyor. Üzerinde zehirli, pestisit ve kanserojen maddeler tespit edilen kuru meyveler grubu olarak incir, üzüm, kayısı, fındık, Antep fıstığı ve baharatlar geri getiriliyor ve maalesef iç piyasada satılıyor. Geri dönen bu gıdaların iç pazara sürülmesi kabul edilemez. Bu konudaki belirsizlikler halkımızın güvenliğini tehdit ediyor ve bu duruma karşı ciddi adımlar atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.