enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bozkırın Tezenesi – Reşat Ertaş!

Bozkırın Tezenesi – Reşat Ertaş!
2 Kasım 2022
2.452
A+
A-

Merhaba Sevgili Okurlarım. Bugün ki yazımı Türkülerin Babası, rahmetli Neşet Ertaş için yazıp sizlerle buluşturacağım. 

Plak çalara, Neşet Ertaş’ın ‘Ah Yalan Dünya’ plağını takıp, dinleyerek yazıyorum yazımı. ‘Ah yalan dünya, yalan dünya. Yalandan yüzüme gülen dünya’ deyişiyle gözlerin uzaklara dalmaması, kalpte hüzün oluşmaması imkansız. Öyle güzel ve ahenkli bir sesi var ki Üstad’ın, kalpten kalbe bir yol uzanıyor adeta.
Neşet Ertaş Kimdir? Kısaca Hayatı, Sözleri, Türküleri Ve Eserleri - En Son  Haberler - Milliyet
Bozkırın tezenesi, kalplerimizin yoldaşı, yazdığı ve söylediği her bir türküsüyle yüreğimize dokunan en nadide eserlerin mimarıdır Neşet Ertaş. Gelenekten gelen türküleri özgün üslubuyla icra eden, Türk halkı tarafından, ‘Bozkırın Tezenesi’, ‘Türkülerin Babası’, ‘Anadolu Efsanesi’ ve ‘Abdal Müzisyen’ gibi lakaplarıyla da bilinir.
Türkülerin babası Üstad Neşet Ertaş’ın, şöyle bir hayatına bakıp geçmiş zamana gittiğimiz zaman,  Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesine bağlı Abdallar (Kırtıllar) köyünde 1938’de dünyaya geldiğini ve müzik hayatına kendisi gibi saz üstadı babası Muharrem Ertaş sayesinde başladığını görüyoruz.
Neşet Ertaş'ın Hayatının Özeti Kısaca - Takvim 2022
Ertaş’ın ilk çalgısı ise annesi Döne Hanım’ın çamaşır tokacına tel takmak suretiyle yaptığı oyuncak bağlama olmuştur. Acıklı türkülerini “feryat” olarak nitelendiren Üstad Neşet Ertaş, müzikle tanışmasını bir röportajında şu sözlerle anlatmıştı:
“Beni 6 yaşındayken zille başlattı babam. Hem köçeklik yapardım, hem zil çalardım. Darbuka da çalardım. Babam saz çalardı, ben onun yanında saz çalamazdım. Abim keman çalıyordu, ben de cümbüşe başladım.” Demişti.
Büyük usta Neşet Ertaş'ın unutulmaz görüntüleri
Ertaş, çok küçük yaşta bağlama ve keman çalmayı öğrendi ve babasıyla il il, ilçe ilçe, köy köy,  gezerek gittiği yerlerde etrafına neşe saçtı. Neşet Ertaş, 1957’nin sonunda İstanbul’a gelerek, “Neden Garip Garip Ötersin Bülbül” isimli türküyü babasıyla birlikte seslendirdi.
Sözleri babası tarafından yazılan ve İstanbul Şen Çalar Plak’tan çıkan bu çalışmasıyla halk tarafından çok beğenilen Üstad, böylelikle geniş kitlelere ulaşmayı başardı ve tüm Anadolu’da dinlenilen bir halk ozanı haline geldi. Yaşamı boyunca 400 plak, birçok kaset ve “long play“e imza attı.
Neşet Ertaş, ölümünün 9'uncu yılında Kırşehir'de anılıyor - Evrensel
Ünlü Ozan 25 Eylül 2012 günü prostat kanserine yenik düşerek, İzmir’de 74 yaşında vefat etti. Geride bıraktığı kalbe dokunan eserleri ve sevenleri kaldı. Öyle ki her sene Eylül 25 oldu mu anılır rahmetli üstad Neşet Ertaş.
Kalbe dokunan eserler demişken, araştırmaya göre, en çok dinlenen eserlerinin isimlerine yer vermek istiyorum;
Neredesin Sen’, ‘Ah Yalan Dünya’, ‘Zülüf Dökülmüş Yüze’,’Gönül Dağı’, ‘Mühür Gözlüm’, ‘Kendim Ettim Kendim Buldum’, ‘Hata Benim’, ‘Haydar Haydar’, ‘Seher Vakti’, Zahidem’, ‘Yazımı Kışa Çevirdin’, ‘Kesik Çayır’, ‘Hüdayda’, ‘Dertli Yoldaş’, ‘Bağa Gel Bostana Gel’, ‘Tatlı Dille Güler Yüze’, ‘Kesik Çayır’, ‘Yolcu’, ‘Evvelim Sen Oldun’ , ‘Bir Ayrılık Bir Yoksulluk’ gibi bir dizi ustaca yazdığı ve seslendirdiği eserleri var.
GÖNÜL DAĞI YENİ SEZONU İLE DÖNÜYOR! Gönül Dağı dizisi ne zaman başlıyor, bu  akşam var mı, yok mu? TRT 1 ile Gönül Dağı 3. sezon tarihi belli oldu! -
Yazdığı türküleri bir çok filme ve diziye konu olmuştu. Onlardan biri ve gündemde olan, her Cumartesi akşamı üç sezondur TRT 1’de izleyiciye sunulan ‘Gönül Dağı’ dizisi. İşte böyle usta bir insandır Neşet Ertaş. Yaşayan eser, gönül dağımızın ozanıdır. İnsanlara öğüt niteliğinde güzel cümleleri de vardır Rahmetli Üstad Neşet Ertaş’ın. Bundan mütevelli sözlerimi Halk Ozanı Üstad Neşet Ertaş’ın bir cümlesiyle bitirmek istiyorum:
Der ki Bozkırın Tezenesi:” Can yakıp da  kalp kırma ey insanoğlu! Senin de gül benzin solacak bir gün. Her canlının kalbi Allah’a bağlı, herkes ettiğini bulacak bir gün.

 

 

 

 

 

 

 

Gazeteci * Emine TUNÇ

[UHA Haber Ajansı, 02 Kasım 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.