enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:57 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Böyle Köprüye Yol Dayanmaz, İlk Taşkında Çöker

Böyle Köprüye Yol Dayanmaz, İlk Taşkında Çöker
19 Mayıs 2022
353
A+
A-

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..

ANKARA – UHA HABER / Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden (STRASAM) Araştırmacı-Yazar ve Akademisyen Dursun Yıldız, eksikliklerin görülebilmesi için mutlaka bir taşkının ve hasarın oluşmasına ihtiyaç olmadığını açıkladı.

Araştırmacı-Yazar ve Akademisyen Dursun Yıldız, (STRASAM) için kaleme aldığı ‘Böyle Köprüye Yol Dayanmaz, İlk Taşkında Çöker‘ başlıklı yazısında, bu tedbirlerin su mühendisliğinin en basit kurallarının uygulanarak kolayca alınabileceğini söyledi.

Dursun Yıldız, “Aslında görülmesi gereken en önemli husus yaşadığımız taşkınlardan yeterince ders çıkaramamış olduğumuzdur. Giresun’un Dereli ilçesinde, ani kar erimesi ve sağanak sonrası Aksu Deresi taşmıştır. Derenin taşması sonucu kara yolu çökerken, Dereli Taş Kemer Köprüsü’nde de hasar meydana gelmiştir” dedi.

Aynı bölgede 2020 yazında da sel felaketinin yaşandığını hatırlatan Yıldız, bu felakette, 5’i asker olmak üzere 11 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Felaketi yaşayan Dereli'de su seviyesi artınca panik yaşandı - İnfial Haber - Ulusal Haber Sitesi

Dursun Yıldız, Aksu Deresi’nin taşması sonrasında bir açıklama yapan Dereli Belediye Başkanının, ”Biz tedbirimizi aldık. Az hasarla atlatıldı. Bazı eksikleri de görmüş olduk. En kısa sürede yıkılan yol, çöken yerler yapılacaktır” diyerek çok önemli iki hususa değindiğini belirterek, bunlardan birincisinin taşkının az hasarla atlatıldığı ve daha büyük taşkın debisinin gelmesi durumunda ise hasarın çok daha büyük olacağının söylenebileceğine dikkat çekti.

“İkincisi yeni görülen eksikliklerin görülebilmesi için mutlaka bir taşkının ve hasarın oluşmasına ihtiyaç yoktur” diyen Yıldız, “Bu tedbirler su mühendisliğinin en basit kuralları uygulanarak kolayca alınabilir. Aslında görülmesi gereken en önemli husus yaşadığımız taşkınlardan yeterince ders çıkaramamış olduğumuzdur” dedi.

20 ay önce sel afeti yaşayan Dereli'de su seviyesi yükselen dere paniğe neden oldu

Problemi yaratan: Dere Yatağının Daraltılması Dereli taşkını daha önceki taşkınlarda açıklanan bir gerçeği tekrar ortaya koymuştur:

Dere Yatağındaki köprünün, menfez açıklıklarının uygun projelendirilmeli ve birikintilerin sürekli temizlenerek açık tutulması gerektiğine dikkat çeken Dursun Yıldız, Dereli’de 2020 yılında yaşanan taşkın sonrasında dere yatağı düzenlenirken büyük bir mühendislik hatası yapılarak köprü bölgesinde yatak kesitinin daraltıldığını, bu daralmanın ilk taşkında karşı sahildeki yolun istinat duvarının altını boşaltarak ve yolda çökmelere neden olduğunu hatırlattı.

Araştırmacı-Yazar ve Akademisyen Dursun Yıldız, Su Politikaları derneği olarak yakın geçmişte Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan taşkınlarda derelerin yataklarındaki kesiti daraltan malzemelerin temizlenmesi, derelerin denize çıkış ağızlarının açık olması ve köprü ayakları arasındaki açıklıkların ve menfezlerin boş olması gerektiğini belirtti.
Su seviyesi yükseldi yol çöktü: 20 ay önce sel afeti yaşayan Dereli'de korku dolu anlar - Yeni Şafak

Dursun Yıldız, bu konuda raporlar yayınlayarak Karadeniz’e açılan tüm derelerde bu hususların periyodik olarak kontrol edilmesini önerdiklerini ifade etti.

Giresun Dereli’de yaşanan son olayın bu konuda alınması gereken önlemlerin ne kadar önemli olduğunu tekrar ortaya koyduğunu açıklayan Yıldız, Su Politikaları Derneği olarak önerilerini şöyle sıraladı:

  • Bu yıl ani kar erimesi ve sağanak yağış sonrasında yaşanabilecek taşkın riski geçen yıllardan daha yüksektir. Buna karşı tedbirli olunması gerekir.
  • Özellikle Karadeniz’e açılan derelerde nehir yatağı kesiti, denize çıkış ağızları ve köprülerin açıklıkları ile menfezler kontrol edilerek açık olmaları sağlanmalıdır.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 19 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.