enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Boykot edilen Amerika zirvesinde Biden’dan Latin Amerika’yı kalkındırmak için ekonomik plan

Boykot edilen Amerika zirvesinde Biden’dan Latin Amerika’yı kalkındırmak için ekonomik plan
9 Haziran 2022
661
A+
A-

WASHİNGTON – UHA HABER / Solcu liderlerin davet edilmemesi nedeniyle bazı ülkelerin boykot ettiği ABD’nin ev sahipliği yaptığı Amerika Ülkeleri Zirvesi başladı. 

Washington’dan Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘EuroNews’ kaynaklı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, demokrasinin kalkınmadaki en önemli etken olduğunun altını çizerek, ülkeler arasındaki iş birliği ile demokrasinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Biden, Los Angeles kentinde gerçekleşen “Amerika Ülkeleri Zirvesi”nin resmi açılış töreninde, kuzey ve güney Amerika ülkelerinin liderlerine hitap etti.

Güney komşularından yöneltilen ‘kendilerine hala politikaların dikte edildiği’ eleştirilerine rağmen Biden, liderleri Çin’in giderek artan etkinliğine karşı bölgeye olan bağlılığı konusunda ikna etmeye çalıştı.

Biden, konuşmasında Amerika kıtası ülkeleri ile yeni bir ekonomik ortaklık kurulduğunu ve bunun da ekonomilerin şahlanmasına yardımcı olacağını belirtti.

Biden’ın Küba, Venezuela ve Nikaragua liderlerini davetli listesinden çıkarmasının ardından Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve diğer bazı liderlerin protesto etmesi sonucu dokuzuncusu düzenlenen zirveye 21 lider katıldı. Liderleri katılmayan ülkeler bakan seviyesinde temsil edildi.

Biden konuşmasında Latin Amerika ülkelerinin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak ve kuzeye göç akınını yavaşlatacak programının ana çerçevesini anlatsa da bölgedeki solcu liderleri dışarıda tutması diğer liderlerin tepkisine yol açtı.

Çin’in etkinliği artıyor

Biden’ın ekonomi konusundaki girişimleri bölgede Çin’in yükselen etkinliğini dengelemeyi hedefliyor.

Nitekim bir Reuters analizine göre 2015 ve 2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika’da uzun yıllardır elinde tuttuğu en büyük dış ticaret partneri olma özelliğini Meksika dışında diğer ülkelerde Çin’e kaptırdı.

Göçün sebebi Putin

Biden, ülkesine yönelik artan mülteci akınının nedeninin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle kötüleşen küresel ekonomi olduğunu belirtti.

Özellikle orta ve güney Amerika ülkelerinden ABD’ye yönelik mülteci akınına da değinen Biden, “Küresel enflasyon baskıları Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı zalimce savaşla daha da kötüleşti. Ailelerin ihtiyaçlarını karşılaması daha da zorlaştı. Tüm bu faktörler batı yarımkürede mülteci akınına sebep oluyor.” diye konuştu.

Ek kaynaklar • AFP AA

[UHA Haber Ajansı, 09 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.