enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Böbrekleriniz risk altında mı? Bir dakikanızı ayırarak cevabını öğrenebilirsiniz…

Böbrekleriniz risk altında mı? Bir dakikanızı ayırarak cevabını öğrenebilirsiniz…
14 Temmuz 2023
14
A+
A-

* Dünyada yaklaşık 850 milyon insan böbrek hastalığı ile yaşıyor.[1] 

* Buna karşın böbrek, fonksiyonlarının yüzde 90’ını kaybettiğinde bile hiçbir semptom göstermeyebiliyor.[2] 

* Erken tanı sayesinde böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak mümkün.

* Bu doğrultuda, Türk Nefroloji Derneği’nin, AstraZeneca Türkiye ve Hayat Su’yun koşulsuz katkıları ile hayata geçirdiği proje, böbrek hastalığı riskini öğrenmeyi kolay ve erişebilir kılıyor.

UHA / İnternational News Agency Türk Nefroloji Derneği, Türkiye’de ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdüren kronik böbrek hastalığına karşı suyun faydalarına dair toplumda farkındalık sağlamak amacıyla AstraZeneca Türkiye ve Hayat Su’yun koşulsuz katkıları ile www.sagliklibobreksagliklihayat.com web sayfasını hayata geçirdi. “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” projesi kapsamında yayına alınan sitede böbrek hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaşılırken ziyaretçiler burada yedi sorudan oluşan teste yanıt vererek böbreklerinin sağlık durumunu da öğrenebiliyor. Proje kapsamında, tüketicilerin bilinçlendirmesine destek olmak üzere Hayat Su şişelerinde ve damacanalarında yer alan özel boyunluklarda tüketicileri bu siteye yönlendiren QR kodları yer alacak. Fonksiyonlarının yüzde 90’ını kaybettiğinde bile semptom göstermeyebiliyor2Böbrekler, insanları sağlıklı tutmak için birçok temel görevi yerine getiren organlardır. Ana görevi, kandaki zararlı maddeleri ve fazla suyu uzaklaştırmak olan böbrekler ayrıca kan basıncını kontrol etmeye, kırmızı kan hücreleri üretmeye ve kemikleri sağlıklı tutmaya yardımcı oluyor.1 Dünyada yaklaşık 850 milyon insan böbrek hastalığı ile yaşıyorDünya genelinde erişkinlerin yaklaşık yüzde 10’unda bir çeşit böbrek hasarı olduğu tahmin edilmektedir.Böbrek, fonksiyonlarının yüzde 90’ını kaybettiğinde bile hiçbir semptom göstermeyebiliyor. 2 www.sagliklibobreksagliklihayat.com web sayfasındaki basit test ile böbrek hastalığı riski taşınıp taşınmadığı öğrenilebiliyor. Böbrek hastalığı hakkında bunları biliyor muydunuz?

  • Böbrekler günde yaklaşık 1.500 litre kanı temizliyor.4
  • Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon, böbrek hastalığının önde gelen iki nedenidir. 5
  • Erken tanı, gerekli müdahaleler ile böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir. 3
  • Böbrek hastalığı ileri evrelere kadar genellikle belirti göstermemektedir.3 Bu nedenle hekim kontrolleri ihmal edilmemelidir.

*Tıbbi teşhis amaçlanmamaktadır, bilgi için doktorunuza danışmanız önerilir. Proje ile ilgili detaylı bilgi için:https://www.instagram.com/sagliklibobreksagliklihayat/https://www.facebook.com/sagliklibobreksagliklihayat

 Gazeteci* Dilek ÖZCAN

*** Türk Nefroloji Derneği Hakkında1970 yılında İstanbul’da kurulan Türk Nefroloji Derneği, Nefroloji uzmanlarının kar amacı gütmeyen, ulusal, mesleki ve bilimsel uzmanlık derneğidir. Derneğin amacı; nefroloji, hipertansiyon, diyaliz ve transplantasyon alanlarıyla ilgili eğitimin, bilimsel çalışma ve araştırmaların, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin düzeyini ülke çapında yükseltmek, üyeleri arasında mesleki, bilimsel ve sosyal ilişkileri geliştirmek, alanının ve üyelerinin haklarını korumak ve Türk Nefrolojisinin ulusal ve uluslararası düzeyde en iyi şekilde temsil edilmesini sağlamak için çalışmalar yürütmektir. Bunların yanında Türk Nefroloji Derneği, halkın böbrek sağlığını korumak ve böbrek hastalıkları konusunda bilgi düzeyini yükseltmek amacıyla değişik platformlarda eğitsel faaliyetler ve kampanyalar düzenlemektedir.  624 üyesi bulunan derneğin; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kayseri’de 7 şubesi bulunmaktadır. Dernek; Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Etik Kurul organlarıyla yönetilmektedir. Daha fazla bilgi için; www.nefroloji.org.tr adresini ziyaret edebilir veya www.instagram.com/turknefroljidernegi ile Instagram’dan, www.facebook.com/turknefroloji ile Facebook’dan, https://twitter.com/turknefro ile Twitter’dan ve https://www.youtube.com/NefrolojiTV ile Youtube’dan takip edebilirsiniz. AstraZeneca HakkındaAstraZeneca (LSE/STO/NYSE: AZN), özellikle onkoloji, kardiyovasküler, renal ve metabolik hastalıklar, solunum ve immünoloji olmak üzere üç tedavi alanındaki hastalıkların tedavisine yönelik reçeteli ilaçların keşfi, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesine odaklanan küresel, bilim odaklı bir biyofarmasötik şirketidir. Genel Merkezi İngiltere’nin Cambridge kentinde bulunan AstraZeneca, 100’den fazla ülkede faaliyet göstermektedir ve şirketin yenilikçi ilaçları dünya çapında milyonlarca hasta tarafından kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için www.astrazeneca.com.tr adresini ziyaret edebilir veya www.linkedin.com/company/astrazeneca/  ile Linkedin’den, www.facebook.com/AstraZenecaTurkiye/  ile Facebook’tan, www.instagram.com/astrazenecaturkiye/www.instagram.com/astrazenecaturkiyekariyer ile Instagram’dan ve https://www.youtube.com/astrazenecaturkiye ile Youtube’dan takip edebilirsiniz. Hayat Su Hakkında1984 yılında ilk üretimini gerçekleştiren Hayat Su, Danone Türkiye çatısı altında faaliyetlerini yürütmektedir ve ambalajlı su sektörünün en köklü markalarından biridir. Hayat Su, her gün tüketicilerine en iyi ürün ve hizmet kalitesini sağlamak üzere çalışmakta olup, yenilikçi ve zengin ürün portföyünü tüketicilerinin beğenisine sunmaktadır. 39 yıllık tecrübesiyle faaliyetlerini kalite, gıda güvenliği ve üretimde uluslararası standartlarla sürdürmektedir. Detaylı bilgi için: https://www.hayatsu.com.tr


1. https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidneys-how-they-work
[2] Jager KJ, et al. Kidney Int. 2019;96(5):1048-10503.T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (2018-2023).4.Chade AR. Compr Physiol. 2013;3(2):817–831.5. Arıcı M. Kronik böbrek hastalığında yeni risk faktörleri. http://www.tihud.org.tr/uploads/content/kongre/5/5.48.pdf (Erişim 9.05.2023)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.