enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM İklim Zirvesi’nde iki önemli uzlaşma

BM İklim Zirvesi’nde iki önemli uzlaşma
3 Kasım 2021
359
A+
A-

ROMA-UHA HABER / Glasgow’da devam BM İklim Değişikliği Zirvesi’nde metan gazı salınımının azaltılması ve orman kaybının durdurulmasında uzlaşma sağlandı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Glasgow’da devam eden BM İklim Değişikliği Zirvesi COP26’dan iki önemli uzlaşma haberi geldi.

80’den fazla ülke, AB ve ABD’nin inisiyatifi ile metan gazı emisyonlarının azaltılması konusunda uzlaşma sağladı. Buna göre metan gazı emisyonu 2030 yılına kadar 2020 yılına oranla en az yüzde 30 oranında azaltılacak.

Ursula von der Leyen (ortada)AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, “Metan en hızlı biçimde azaltabileceğimiz gazlardan biri” diye konuştu.

En güçlü sera gazlarından biri olan metan, sığırların sindirim süreci sonucunda da ortaya çıkıyor.

Komisyon Başkanı von der Leyen, metanın yüzde 30 oranında azaltılmasının küresel ısınmanın kısa vadede azaltılması ve iklim değişiminin frenlenmesi için en etkili seçenek olduğunu belirtti.

Orman kaybının durdurulması için taahhüt

Glasgow’daki zirvede ayrıca 100’den fazla ülke 2030 yılına kadar orman kaybının durdurulmasını, yok olan araziler konusunda da durumun tersine çevrilmesini taahhüt etti. Bu hedefe yönelik olarak 2025 yılına kadar 12 milyar dolar kamu finansmanı, buna ek olarak 7,2 milyar dolar da özel sektör finansmanı aktarılacak. Uzlaşmaya imza atan ülkeler arasında Brezilya, Çin ,Kolombiya, Kongo Endonezya, Rusya gibi büyük ormanlara sahip ülkeler de yer alıyor.

Uzlaşmaya dair açıklamayı yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson katılımcı ülkelerin dünya genelindeki ormanların yüzde 85’ine sahip olduğunu söyledi. Ormanların insanlığın sağ kalması için vazgeçilmez olduğunu söyleyen Johnson, “insanlığın doğayı fethetme çabasına son verip onun koruyuculuğunu üstlenmesi gerektiğini” belirtti.

Glasgow’da 31 Ekim’de başlayan zirvede 190’dan fazla ülkenin temsilcisi Paris’te 2015 yılında imzalanan iklimin korunması sözleşmesinin hayata geçirilmesi için müzakereler yürütüyor. Söz konusu anlaşma iklim krizinin önüne geçilmesi için küresel ısınmanın sanayi öncesindeki döneme göre iki derece ile sınırlandırılmasını, mümkünse 1,5 derecenin altında tutulmasını hedefliyor. BM ve uzmanlar ise küresel ısınmanın bu yüzyıl içinde 2,7 dereceye ulaşacağı öngörüsünde bulunuyor.

EK Kaynaklar *AFP, AP

[UHA Haber Ajansı, 03 Kasım 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.