enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:48 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:41 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
00:32 ABD’de göçmen kararı: Yeşil kartı risk altında olan ülkeler hangileri?
00:29 Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “İklim Krizi ve Su Güvenliği “ başlıklı konferansta konuştu.
00:24 Kocaelispor Restaurant Loca’sında Önemli İsimler
00:22 Gazeteci Sasha Vakulina’nın Ukrayna haberleri..
00:09 n okuyoruz | Bültenden Herkese Merhaba!
00:09 Ukrayna’da savaş: Zelenskiy Macron ile Paris’te barış ve güvenlik gündemini görüşecek
00:05 Gazeteci Cengiz ERDİL yazdı: İklim zirvesinin ardından
00:03 Belçika direniyor, AB Ukrayna için B planını değerlendiriyor
12:28
00:59 Türkiye’de geliştirilen ve üretilen Togg, Almanya’da kullanıcılarıyla buluştu…
00:57 Emine Erdoğan: Filistin halkının yanında durmak insanlık vicdanının gereğidir
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze’de 270’i aşkın gazeteci öldürülürken meslektaşlarının haberini bile yapmadılar”…
00:46 Bakan Göktaş: “15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesi yakında hayata geçirilecek”
00:35 Aralık ayında hava nasıl olacak?
00:24 Türkiye’nin dijital haritaları vatandaşların erişimine açıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BioNTech kapılarını gazetecilere açtı: Tek bir mRNA kazanında 8 milyon doz aşı üretiyorlar

BioNTech kapılarını gazetecilere açtı: Tek bir mRNA kazanında 8 milyon doz aşı üretiyorlar
1 Nisan 2021
488
A+
A-

UHA HABER / Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in, koronavirüs salgınına karşı geliştirdiği aşının Marburg’daki üretim tesisi basın mensupları tarafından görüntülendi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘TRT Haber‘den aktardığı AA’nın haberine göre, Avrupa İlaç Ajansından (EMA) onay alan Marburg’daki tesisler, Avrupa’daki ve dünyadaki en büyük mRNA (mesajcı RNA) aşı üretim tesislerinden biri kabul ediliyor.

Tam olarak faaliyete geçtiğinde, yılda bir milyar doz COVID-19 aşısının üretilebileceği tesislerdeki tek bir mRNA kazanında yaklaşık 8 milyon aşı dozu üretilebiliyor.

BioNTech kapılarını gazetecilere açtı: Tek bir mRNA kazanında 8 milyon doz aşı üretiyorlar

Tesis 7/24 üretime devam ediyor

Üretim hacmini en üst düzeye çıkarmak için şu anda Marburg’da 400 BioNTech çalışanı haftanın 7 günü 24 saat esasına göre çalışıyor.

Marburg tesisinde üretilen aşıların ilk partilerinin nisan ayının ikinci yarısında teslim edilmesi bekleniyor.

Marburg’da üretilen aşılar başta Almanya olmak üzere, Avrupa’daki şişeleme merkezlerinde steril dolumu ve paketlemesi yapıldıktan sonra ilgili ülkelere gönderiliyor.

BioNTech kapılarını gazetecilere açtı: Tek bir mRNA kazanında 8 milyon doz aşı üretiyorlar

Dr. Brunen mRNA’nın üretimi konusunda bilgi verdi

Bilim ve Teknoloji Üretim Bölümü Başkanı Dr. Manfred Brunen, mRNA üretiminden nihai toplu aşıya kadar toplam 50 bin adımın gerekli olduğu ifade etti.

Braun, üretimi, süreç izleme, verilerin süreç değerlendirmesi ve çalışanların eğitimi gibi bilimsel konularla desteklediklerini vurguladı. Braun, mRNA’nın elde edilme işlemindeki sıralamanın önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“4 aşamalı mRNA aşı teknolojisinin 3 aşamasını burada gerçekleştiriyoruz. mRNA’nın adı ‘haberci’, yani burada bir mesaj taşıyan bir molekül ürettiğimiz anlamına geliyor. Doğru bileşenleri bir araya getirirseniz ve ardından doğru koşulları elde ederseniz, o zaman laboratuvarda üretim ölçeğinde bile büyük miktarlarda mRNA üretebilirsiniz. Bu, üretimimizin ilk adımıdır.

İkinci adımda ilk adımda bulunan tüm bu bileşenlerden bu mRNA’yı temizliyoruz. Sonunda saflaştırılmış mRNA molekülü elde ediyoruz. mRNA çevresel etkilere duyarlı olduğu için korunması gerekir. Burada araştırmacılar yine doğadan faydalanıyor. Doğa, bu kadar hassas molekülleri genellikle sınırlı durumlarda paketleyecek şekilde yapar. Tam olarak aynı şeyi yapıyoruz. Lipitleri mRNA ile karıştırıyoruz. Lipitler ile mRNA arasında doğal bir çekim vardır, bu da lipitlerin mRNA çevresinde depolandığı anlamına gelir ve dış etkilerden korur.”

BioNTech kapılarını gazetecilere açtı: Tek bir mRNA kazanında 8 milyon doz aşı üretiyorlar

Doldurma ve paketleme hususunda bilgi verilmedi

Marburg’ta üretimin son aşaması olan şişeleme yani ürünün steril ortamda doldurulması ve paketlemesinin henüz yapılmadığına işaret eden Braun, “Doldurma ve paketleme başka yerlerde yapılıyor. Burada aşı doldurma işleminin yapılıp yapılmayacağını henüz söyleyemiyoruz” dedi.

Braun, kendisini de bu hastalıkla mücadelenin bir parçası olarak gördüğünü dile getirerek,

“Bu bir ayrıcalık ve yüksek düzeyde bir sorumluluk gerektiriyor. Burada mücadeleye aktif olarak katılmak güzel. Benim için profesyonel mesleki hayatımdaki en büyük yeniliklerden biri. Bu yüzden tüm kalbimi ürünü üretmeye yardımcı olmaya ve sonra da kullanıma sunmaya koydum.”

BioNTech kapılarını gazetecilere açtı: Tek bir mRNA kazanında 8 milyon doz aşı üretiyorlar

Türkiye’ye gelen BioNTech-Pfizer aşısının doz miktarı 4,5 milyon olacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Türkiye’ye gelen BioNTech-Pfizer aşısının doz miktarının 2,8 milyon olduğunu, 10 gün içinde de 4,5 milyona tamamlanmış olacağını bildirmişti.

BioNTech kapılarını gazetecilere açtı: Tek bir mRNA kazanında 8 milyon doz aşı üretiyorlar

Yüzde 95 etkinlik gösterdiği açıklanan BionTech aşısı, 27 Aralık itibariyle Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de kullanılmaya başlamıştı.

BioNTech’in geliştirdiği aşının 2021 yılı üretim hedefinin 2,3 milyar dozdan 2,5 milyar doza çıkarıldığını açıklanmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 01 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.