enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:29 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
14:18 Kocaeli’n Başarılı Bürokratı Ahmet Akyol, ASELSAN’a Değer Katıyor
00:27 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:27 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor”
00:26 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:24 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:21 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:16 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bilimsel araştırma yapan Arap kadınların karşılaştığı zorluklar neler?

Bilimsel araştırma yapan Arap kadınların karşılaştığı zorluklar neler?
7 Haziran 2022
6.486
A+
A-

DUBAİ – UHA HABER / Arap kadınlar, Orta Doğu’da bilim, araştırma ve inovasyonun gelişmesinde hayati rol oynuyor. UNESCO verileri Arap ülkelerindeki bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarından mezun olanların yüzde 57’sinin kadınlar olduğunu ortaya koyuyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu rakam yüzde 61.

Content Congress Agenda || CABSAT 2022

HABER : Laura BUCKWELL

Peki küresel çapta kadınların sahip olduğu dereceler verimli bir şekilde kullanılıyor mu? Ve bugün kadınları hala geride tutan şey tam olarak ne?

euronews’e Alexandra Palt (L'Oréal): “In the field of sustainable development, you  learn by doing”konuşan L’Oreal Başkan Yardımcısı-Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkan Yardımcısı ve L’Oreal Vakfı Başkanı Alexandra Palt, “Kadınların bilim kariyerlerinin farklı aşamalarında okulu bıraktığını görüyoruz. Yani ilk olarak okulda başlayan bir engel var. Kızlara bilimin matematik olduğu ve bilgisayarın onlar için daha az önemli olduğu telkin ediliyor. Bu, dünyanın birçok yerinde bir kopuşa yol açıyor. Bir başka konu da genellikle ebeveynlerin bunun kızların okuması için ilginç bir alan olmadığını düşünmesi olabilir. Üniversiteye gittiklerinde cesaretlerini kırabilecek çevre, ebeveynler, aile ve öğretmenler olabilir. Cinsiyet önyargısı ve ayrımcılık gibi başka engeller de var. Yani bilim kadınlarının kariyerlerinin her aşamasında engeller mevcut.” ifadelerini kullandı.

Expo 2020 Dubai’de düzenlenen yıllık L’Oreal l’UNESCO ‘Bilimde Kadın Genç Yetenekler Ödül Töreni’nde, ikisi Birleşik Arap Emirlikleri’nden olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinden 14 Arap bilim kadını öne çıkmıştı.

Arap kadınlar, fotonik ve organ nakillerinde çığır açan araştırmaları ve büyüleyici keşifleri nedeniyle tebrik edildiler.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden L’Oréal-UNESCO, “Bilim Kadınları İçin” Bölgesel Genç Yetenekler kazananı Dr. Ghada Dushaq, yaptıkları işin çok zor olduğunu ancak BAE’nin kendisine sonsuz destek sunduğunu anlatıyor.

euronews Ghada Dushaq (@GDushaq) / Twittermuhabiri Laura Buckwell’e konuşan Dushaq, şunları söyledi:

“Çok fazla sabır ve azim gerektiren bir alan. Dolayısıyla, yaptığımız araştırma türünün çok özel olduğunu çokça kaynak ve çokça özveri gerektirdiğini düşünüyorum. Ama bence Birleşik Arap Emirlikleri’nde olmanın olumlu yanı, bize araştırma yapmak için doğru ortamı sunan birçok üniversitenin bulunması. Burada olmaktan gerçekten gurur duyuyorum”.

Kadınları güçlendirmek ve eğitmek, sadece gelecekteki yenilik ve büyüme için değil, aynı zamanda genel olarak ekonominin gelişimi için kritik öneme sahip.

BAE’deki kadınlar kendi alanlarında öncü oluyor ve hükümetin yanı sıra burada, Dubai Bilim Parkı’ndakiler gibi iş topluluklarından ilave destek alıyorlar. Bu ileriye dönük çok önemli olacak.

Emirliklerdeki kadınlar özellikle, tıpta artan bir varlıkla iz bırakmaya devam ediyor ve ülkedeki sağlık sektörü çalışanlarının en az yüzde 35’ini oluşturuyorlar.

L’Oreal-UNESCO, Dr. Halima Saeed Alnaqbi, GP Dentist | Healthpoint, Abu Dhabi UAEBilimde Kadın Genç Yetenekler Ödülü sahibi (BAE) Halima Alnaqbi, hem hocaları hem de hükümet tarafından araştırmacı olmak için teşvik edildiğini belirtiyor:

“Bilim alanında çalışan bir Emirlik kadını olarak STEM’deki çalışmalarımı sürdürmeye teşvik edildim ve ayrıca üniversitemdeki farklı danışmanlardan ve hükümetten araştırmacı kariyerinde devam etmeye teşvik edildim. Araştırmam, BAE ve dolayısıyla Arap bölgesindeki organ naklini geliştirmeyi hedefliyor. Bunun nedeni, Arap genomunun küresel genom veritabanında yeterince temsil edilmemesi. Arap bölgesindeki sağlık hizmetlerinin biyomedikal araştırmalarını klinik uygulamaya dönüştürmek için benzersiz zorluklarla karşı karşıya kalmasının nedeni de budur”.

Covid-19 salgını, artan bilimsel talepler ve karmaşıklıklar dahil yeni zorluklara neden oldu ve kadınların, BAE ile Dubai’deki rolü her zamankinden daha önemli hale geldi.

BAE’nin ‘Emirates Mars’ misyonu, kadınların misyonun yüzde 34’ünü ve bilim ekibinin de yüzde 80’ini oluşturduğu Dubai’den başladı.

UAE well-positioned to enable future space innovations: HE Sarah Al Amiri -  ITP.netBirleşik Arap Emirlikleri İleri Teknolojiden Sorumlu Devlet Bakanı ve  BAE Uzay Ajansı Başkanı Sarah el Amiri, “Özellikle Emirates Mars misyonunun bilim ekibinde olağanüstü kadınlarla çalışma ayrıcalığına sahip oldum. Misyon üzerinde çalışan herkesin başarma şansının eşit olduğu bir ortama sahip olmayı sağladık. Çünkü gelişimden taviz veremezsiniz. Aynı zamanda BAE’de yaşayan farklı geçmişe sahip birçok insanı kabul etmeye de açık olmalısınız. Benim sahip olduğum ayrıcalığın temel yönlerinden biri, de hayatımın her aşamasında eğitim, bilim ve matematiğe erişimimdir” sözleriyle ülkesindeki olağanüstü kadınlarla birlikte çalıştığını dile getirdi.

Artan küresel tanınırlık, farkındalık ve BAE’nin kadınlara hem profesyonel olarak hem de hükümet içinde daha fazla fırsat aracılığıyla desteği; ülkenin, bölgeyi daha rekabetçi, bilgiye dayalı bir ekonomiye doğru yönlendirmeye yardımcı olduğu anlamına geliyor.

[UHA Haber Ajansı, 07 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.