enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
00:04 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
00:55 Bakan Uraloğlu, Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Singeç Köprüsü’nde düzenlenen “Karayolları Genel Müdürlüğü Projeleri Toplu Açılış Töreni”nde konuştu…
00:54 Söke’nin tescillenen “Kulak Çorbası” ilçenin gastronomi mirasına yeni bir değer kazandırdı.
00:45 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Katar’ın başkenti Doha’da yapılacak Dışişleri Bakanları Toplantısı’na iştirak edecek
00:40 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
00:28 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddet önleme faaliyetlerimizi güçlendiriyoruz”…
00:25 Milli Eğitim Bakanı Tekin, CNN Türk’te canlı yayınlanan “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı,
00:16 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhuriyet Halk Partisi’ne tepki göstererek, “Muhalefet, karalama siyaseti yapmaya devam ediyor.
00:15 Süper Lig’de bugün oynanacak Fenerbahçe-Trabzonspor karşılaşmasının başlama saati, A Milli Basketbol Takımı’nın EuroBasket 2025’teki final maçı dolayısıyla saat 19.00’a alındı.
00:12 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hamdi Kılıç, son yolculuğuna uğurlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden’a “Taleban’a Baskı Yap” Çağrısı

Biden’a “Taleban’a Baskı Yap” Çağrısı
19 Ekim 2021
394
A+
A-

WASHİNGTON-UHA HABER / Taleban’ın Afganistan’da yönetime el koymasının üzerinden haftalar geçerken, kadınların toplumsal faaliyetlerden ve eğitimden bir kez daha uzak bırakılması endişeleri arttırıyor.

 Taleban liderleri, kadınların, erkeklerden ayrı sınıflarda ‘güvenli’ bir şekilde derslere katılabilmesi sağlanıncaya kadar devlet üniversitelerinin kapalı kalacağını söylüyor.

Amerikalı kongre üyeleri, Biden yönetimine, Taleban’a kadın haklarının korunması hususunda baskı yapması için çağrıda bulunuyor.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de çok az sayıda kadın, erkeklerden ayrı sınıflarda derslere katıldıkları özel üniversitelere geri döndü.

Ancak Taleban liderleri, ülkedeki tüm devlet okullarını, kadınların kampüste ve ulaşım alanlarında “güvenliği sağlanıncaya kadar” kapalı tutma kararı aldı.


İlkokul çağındaki kız çocukları eğitimine devam ediyor. Taleban yetkilileri, 1996-2001 yılları arasında yönetimi ellerinde tuttukları dönemde uygulamaya koydukları kuralların aksine bu kez kadınları kamusal alanlardan ve yüksek öğrenimden uzaklaştırmama sözü verdi.

Ama buna şüpheyle yaklaşanlar var. Afgan Kadın Hakları Savunucusu Mahbouba Seraj, “Taleban liderleri ilk kez yönetimi ele geçirdiği zaman da kız çocuklarının okula gitmelerini engelleyeceklerini söylememişti. O zaman öne sürdükleri bahanelerle şu an kullandıkları söylemler aynı. ‘Bekleyin, biz durumu düzelteceğiz’ diyorlar. Ve geçmişte Afgan kadınlar tam 6 yıl bekledi ve o dönem hiçbir şey düzeltilmedi” diyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Eylül ayında Kongre’de yaptığı konuşmada, Afganistan’da özellikle kadınların durumunun gözlemlenmesi için kıdemli bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi atayacağını söyledi ancak bu henüz gerçekleşmedi.

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Mary Gay Scanlon, VOA’ye ABD yönetiminin yaklaşımını değerlendirdi.

Scanion, “Kadınların becerilerini görmezden gelen ya da topluma katkılarını engellemeye çalışan her devlet hem içeriden hem de dışarıdan risklerle karşılaşır. Ancak Amerika ve G7 ortakları Taleban’a karşı müdahalede işbirliği içinde olma kararı aldı ve Amerika, Taleban’ın kadın haklarına ve uluslararası yasalara uyma yönünde verdiği sözü tutmasını sağlamak için, Afganistan’ın rezervlerine erişimini engelledi” dedi.

Geçtiğimiz günlerde 6 Afgan kadın, kız çocuklarının okullara yeniden gitmesine izin verilmesi çağrısıyla Kabil’de bir ortaokulun önünde gösteri düzenledi. Taleban güvenlik güçleri gösteriyi düzenleyen kadınların pankartlarını yırttı, onları tartakladı ve dağıtmak için de havaya ateş açtı. Olay yerinde görev başında olan yabancı bir gazetecinin çekim yapmasını engellemek için de gazeteciye şiddet uyguladı. O gün yaşananların görüntüleri, Afganistan’da kadınların geleceğiyle ilgili endişeleri daha da arttırmış durumda.

Image

HABER : Cindy SAİNE

[UHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.