enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Papa İznik’e geldi ama bizimkiler daha baskın çıktı: Siyonizmi yeren Yahudi Haham’a ödül verildi
07:46 Karayolları Otoyol Jandarma Timlerine emanet..!
07:24 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
07:03 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
07:00 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
06:57 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
06:16 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin toplam uzunluğu 8,2 Kilometre
18:30 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:36 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:55 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden: Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz

Biden: Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz
22 Eylül 2021
320
A+
A-

UHA HABER / ABD Başkanı Biden, BM Genel Kurulundaki konuşmasında, sorunların çözümü için diplomasiden yana oldukları mesajını verdi. BM Genel Sekreteri ise pandemi ve iklim krizine işaret ederek “Uçurumun eşiğindeyiz” dedi.

Mustafa Kemal AtatürkBirleşmiş Milletler (BM) 76’ncı Genel Kurulu 100’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımı ile New York’ta başladı. Pazartesi gününe kadar sürecek BM Genel Kurulunun ilk gününde ABD Başkanı Joe Biden da bir konuşma yaptı. ABD Başkanı sıfatıyla ilk kez BM Genel Kuruluna katılan Biden, konuşmasında Çin’e işaret ederek ABD’nin “yeni bir Soğuk Savaş” istemediğini vurguladı ve dünyadaki sorunların çözümünde diplomasiden yana olduğu mesajını verdi.

“Yeni bir Soğuk Savaş veya kesin olarak ayrılmış bloklardan oluşan bir dünya” istemediklerini vurgulayan Biden, dünyanın büyük güçlerinin uluslararası ilişkilerini titizlikle şekillendirme sorumluluğu bulunduğunu söyledi. Biden, bu nedenle de sorumluluk içinde yürütülen bir rekabetin anlaşmazlığa dönüşmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Ekonomik ve askeri olarak güçlenen Çin’i en büyük sınama olan gören Biden konuşmasında doğrudan Çin’den söz etmemekle birlikte ABD’nin sert bir rekabete hazır olduğunu, ortak ve müttefiklerinin yanında bulunduğunu ve güçlü ülkelerin zayıf olanlar üzerinde egemenlik kurma çabalarına karşı durduğunu belirtti.

“Amansız diplomasi” dönemi

ABD’nin Afganistan’dan birliklerini çekme kararını savunan Biden, bunun diplomaside yeni bir dönemin başlangıcı olacağını söyledi. “Bu dönemde amansız bir savaşa son verirken, yeni amansız bir diplomasi dönemi başlattıklarını” belirten Biden, askeri şiddetin sadece son çare olarak kullanılması gerektiğini vurguladı.

Biden konuşmasında ABD’nin “diğer alanlarda yoğun görüş ayrılıkları yaşasa bile” sorunları aşma yönünde barışçı çözümler için çaba gösteren her ülke ile iş birliğine hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD’nin tarihi ortakları ile iş birliğinin sürdürülmesine de vurgu yapan Başkan Biden, “Güvenliğimiz, refahımız ve özgürlüğümüz bence daha önce hiç olmadığı kadar birbirine bağlı” şeklinde konuştu. “Bu nedenle de daha önce olmadığı kadar çok iş birliği yapmalıyız” ifadesini de sözlerine ekleyen Biden, küresel koronavirüs pandemisi, iklim değişikliği ve dünya genelinde barış ve güvenliği aşılması gereken zorluklar olarak sıraladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Guterres: Alarm vermek için buradayım

ABD Başkanı Biden’dan önce konuşan BM Genel Sekreteri Guterres ise iklim değişikliği ve pandemi açısından dünyanın durumuna ilişkin karamsar bir tablo çizdi. İnsanlığın bir uçurumun kenarında bulunduğunu ve yanlış yöne doğru ilerlediğini ifade eden Guterres, dünyanın daha önce hiç bu kadar tehdit altında olmadığını ve bu kadar derinden kutuplaşmadığını dile getirdi.

“Alarm vermek için buradayım” diyen Guterres, “Dünyanın uyanması gerekiyor” dedi. Covid-19 pandemisinin sona ermesi için zengin ülkelere ellerinde kalan fazla aşıları yoksul ülkelere verme çağrısında bulunan Guterres, Afrika’da insanların yüzde 90’ından fazlasının hâlâ aşı olmadığını hatırlattı.

İklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarına da değinen Guterres, küresel sıcaklığın sanayileşme öncesi döneme kıyasla 1,5 derece azaltılması için varılan uluslararası mutabakata ulaşmanın zor olduğunu belirterek, bu konuda fırsatın hızla kaçmak üzere olduğunu dile getirdi.

EK Kaynaklar *AFP,dpa,epd

[UHA Haber Ajansı, 22 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.