enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden-Putin Gerilimi

Biden-Putin Gerilimi
26 Mart 2021
3.406
A+
A-

Bu kişisel atışmaların üzerinden kapsamlı bir devletler arası çekişme beklenemez. Gerçi Biden’la birlikte Amerika’nın Çin yerine Rusya’yı daha öncelikli bir rakip haline getirebileceği tahmin ediliyor.

Pin on Micro Blog

Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN & SETA Strateji Araştırmaları Direktörü

Biden bir anda Rusya ile diplomatik bir çekişmeye imza attı. Rusya Devlet Başkanı Putin’“katil” dedi. Gerçekten planlı mıydı yoksa Biden’ın yetenek kısıtlamalarının bir sonucu muydu çok belli değil. Ama diplomatik olarak aslında büyük bir skandal.

Herhangi bir ülkeyle gerilim yaşayabilirsiniz. Son derece yüksek tonlama ve sert açıklamalarla gerilimleri tırmandırabilirsiniz. Ama doğrudan doğruya bir devlet başkanına “katil” demek diplomatik teamüller açısından son derece sıkıntılı.

Putin de bunu kendisi için fırsata dönüştürmekte tereddüt etmedi. Çok zekice cevaplar verdiğini söylemek mümkün değil, ama Biden’a meydan okuyarak meseleyi kişiselleştirmekten zevk alacağını gösterdi. Canlı yayında konuşmak gibi bir teklif bile getirdi.

Bir anda ortalığın bu kadar karışması herkesi düşündürüyor. Ve gerilimin ne kadar tırmanacağı merak konusu. Öncelikle şunu söylemek lazım: Bu kişisel atışmaların üzerinden kapsamlı bir devletler arası çekişme beklenemez. Gerçi Biden’la birlikte Amerika’nın Çin yerine Rusya’yı daha öncelikli bir rakip haline getirebileceği tahmin ediliyor.

Biden, Rusya’nın özellikle transatlantik ilişkiler çerçevesinde sıkıştırılmasını istiyor. Ama bunun yolunun kişisel kavgalar çıkarmak olduğunu hiç sanmıyorum. Rakip devlet başkanına hakaret ederek işe başlamak, aslında elinde çok da sağlam bir plan olmadığının göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Genelde söylemde tansiyon bu şekilde yükseltiliyorsa arkasının boş olduğunu düşünmek lazım. Biden sanki lafla peynir gemisi yüzdürmenin peşinde. Rusya’ya karşı veya Çin’e karşı attığı somut bir adım yok. Ama bu tür gerilimler üzerinden aktörmüş gibi yapıyor.

Son dönemlerde dünya çapında bu tür birçok siyasi ortaya çıktı. Macron da bunun bir benzeri. Az iş, çok laf… Bu nedenle ben şahsen bu polemik üzerinden bir Rus-Amerikan krizi beklemiyorum.

Türkiye açısından aslında Rusya ile ABD arasında yaşanacak bir gerilim, çok da tercih edilmeyecek bir durum değil. Özellikle Suriye üzerinden düşünecek olursanız, uzun yıllar boyunca Türkiye’nin en temel endişelerinden birisi Rusya ile ABD’nin aynı çizgide buluşmasıydı.

Bu endişe haklı gerekçelere dayanıyordu. Zira her iki devletin de zaman zaman Türkiye’yi sıkıştırmaya çalışan eylemeleri oldu. Ve birbirlerinin ayağına basmamak için özel bir çaba gösterdiler. Ancak Türkiye kendine yeterince alan açtıktan sonra çok da endişelenmeye gerek kalmadı diyebiliriz.

Yeni dönemde de Rusya ile ABD’nin çıkar çatışması yaşaması aslında Türkiye’yi daha da rahatlatabilir. Ama dediğim gibi şimdilik bu gerilimlerin hepsi göstermelik gibi. Ama göstermelik de olsa ABD’nin Türkiye’ye sataşmadığı her olayı Türkiye keyifle izleyebilir.

[UHA Haber Ajansı, 26 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.