enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:38 Kar lastiği olmayan araçlar, 15 Kasım’dan itibaren yola devam edemeyecek
01:04 Hız sınırı, 14 bin 590 kilometrelik devlet ve il yolunda çalışmalar tamam…
00:51 (TOKİ)’nin, “Yüzyılın Konut Projesi başvuruları, 10 Kasım Pazartesi günü başlıyor…
00:38 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yüzde 61’i tamamlanan sulama yatırımlarının 2028’e kadar bitirilmesi hedefleniyor.
00:37 İstanbul Ataşehir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanan 1442 konut ve 121 iş yeri teslim edilecek…
00:35 Ara tatil için son ders zili bugün çalacak
00:35 Bakanlık Gebze’deki 7 katlı binanın çökme nedenini açıkladı
00:29 İletişim Başkanı Duran’dan CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın,30. Taraflar Konferansı’ndaki (COP30) diplomasi trafiği…
00:15 Dünyanın ve Türkiye’nin en prestijli film festivallerinde TRT rüzgarı esecek
00:06 CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
00:01 İzmir’den haberler!
12:29 TOKİ’den dolandırıcılık uyarısı: Sahte sitelere itibar etmeyin
12:03 CHP’nin bilgi işlem sorumlusu gözaltına alındı
11:42 Romanya, eğitim amaçlı Hollanda’dan 18 adet F-16 savaş uçağı satın aldı…
00:11 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2026 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden, Ortadoğu’ya koşuyor!

Biden, Ortadoğu’ya koşuyor!
15 Temmuz 2022
2.763
A+
A-

Biden‘ın görev onayı düşebileceği kadar düştü. İkinci dönem için adaylığını koyacak olursa seçilmesinin neredeyse imkânsız olduğu söyleniyor. Hem kendi sağlığı iyi görünmüyor hem de yönetim becerilerinin sıkıntılı olduğu biliniyor.

Prof. Dr. Hasan B. YALÇIN & İstanbul Ticaret Üniversitesi 

Küresel ekonomik sıkıntılar döneminde özellikle enerji fiyatları üzerinden de sert biçimde eleştiriliyor. Üzerine bir de skandallar patlak verince Biden için artık çok fazla hareket alanı kalmadı. Demokrat Parti‘deki genel hava, Biden’dan bir an önce kurtulmak yönünde. Ancak Biden hâlâ ikinci dönem adaylıktan vazgeçmedi. Geçecek gibi de değil. Kimileri zaten oğlu üzerinden ortaya saçılan skandalların içeriden kurgulanmış bir komplo olduğunu söylüyor. Ne kadar doğrudur bilemeyiz, ama Biden için sıkıntı büyük.

Böylesi bir karmaşanın içerisinde Ortadoğu ziyaretine çıkıyor Biden. En önemli duraklar MısırÜrdünIrak ve Suudi Arabistan. Ziyaretin gündeminde iki temel mesele var. Birincisi, İran’ın nükleer enerji arayışıyla alakalı. Ancak ABD’nin elinde bunun için bir plan olduğunu görmüyoruz. Şimdiye kadar yapılan açıklamalara veya atılmayan adımlara bakarsanız bu ziyarette ABD’nin Arap ülkelerini motive etmekten öteye bir iş yapacağını sanmıyorum.

İkinci gündem maddesi daha acil ve öncelikli. Suudi Arabistan, petrol üretimini artırma konusunda ABD’nin beklentilerini uzun süredir yerine getirmiyor. Bu ziyaret bir anlamda Suudi Prensi ikna ziyaretidir. Enerji fiyatlarını düşürebilmek için Biden süratle Suud’un petrol üretimini artırmasını istiyor. Ancak bunun bir bedeli olacak. Dış politika söylemini liberal değerler üzerine oturtan Biden için bu ziyaret çok zor. Prensle fotoğraf vermek dahi istemiyor. Ama pek de başka çaresi yok.

Dahası bu ziyareti yaptığında bile Suud’u ikna edebileceğine dair garanti yok. Zaten ortada resmi bir anlaşma da yok. Suud önce ABD’nin bu adımı atmasını bekliyor. Sonrasında yeni talepleri bile olabilir.

İçerideki kıskaçtan kaçabilmek için Biden’ın özellikle petrol fiyatlarını aşağı doğru çekmeye ihtiyacı var. Ama çok da başarı vaat eden bir ziyaret olmadığını söyleyebilirim

[UHA Haber Ajansı, 15 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.