enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:43 ABD’de Halkbank aleyhinde 9 yıldır süren ceza davası mahkeme onayıyla son buldu.
21:39 Yurdun iç batı kesimlerinde yarın beklenen yerel kuvvetli yağış nedeniyle 19 il için “sarı” kodlu uyarıda bulunuldu.
11:06 Gram altın, güne düşüşle başlamasının ardından 6 bin 441 liradan işlem görüyor
10:50 Yapay zeka dolandırıcılığı geçen yıl dünyaya 442 milyar dolar kaybettirdi
00:25 Yükselen sıcaklıklar sanayi tesislerinde yangın riskini artırıyor
00:14 İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi, İzmit Körfezi’ni adeta yeniden canlandırdı…
00:06 Silivri Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı
00:05 Etki Odaklı Sohbetler’in konuğu Armaş Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Asna Özesmi oldu
11:22 KİAMP’tan Azerbaycan Milli Kurtuluş Günü Mesajı
11:05 Su Politikaları Derneği İklim – Su – Gıda – Güvenlik Erciyes Birinci Uluslararası Zirvesine Katılıyor
10:45 Antalya Büyükşehir Belediyesine yolsuzluk soruşturması: 10 gözaltı
10:39 ABD ile İran arasında anlaşmanın sağlanmasıyla; Altında yükseliş sürüyor…
10:26 Vergi dairelerine borcu olanlara 72 aya kadar taksitle ödeme imkanı getiren düzenleme; Resmi Gazete’de
09:44 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nden Güncel Kocaeli’ye Anlamlı Ziyaret
00:46 18. Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nde Nefes Kesen Final
00:45 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Almanya’da yükseköğretim tanıtım faaliyetlerine katıldı
00:36 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) ve KOSAD, Sigorta Paydaşları İş Birliği Fuar ve Zirvesi’ne Katıldı
00:29 Kriz Dönemlerinde Parti Tabanı Ne Düşünür?
00:25 Çığır açan tedavilere hasta erişimi EAACI 2026 Yıllık Kongresi’nde ele alındı
00:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Belçika heyeti Türkiye’de: Bir ziyaretten çok daha fazlası

Belçika heyeti Türkiye’de: Bir ziyaretten çok daha fazlası
15 Mayıs 2026
18
A+
A-

* Belçika Kraliçesi ve beraberindekilerin Türkiye temasları dolu dizgin geçti. Heyette çok sayıda ‘karar verici üst düzey isimler’ olması da elbette dikkate değer. Ankara-Brüksel hattında özellikle savunma sanayiinde yeni bir döneme işaret eden uzmanlar, Türk SİHA’ları Belçika semalarında görebileceğimiz kanaatinde.

UHA / İnternational News Agency

Sertaç Aksan
Sertaç Aksan
Muhabiri

İSTANBUL, 15 MAYIS 2026 – Son yıllarda özellikle savunma sanayiiyle Avrupalı ülkelerin dikkatini daha da üzerine çeken Türkiye önemli bir ziyarete ev sahipliği yaptı. Belçika Kraliçesi Mathilde’nin liderlik ettiği heyette Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, bölge hükümet başkanları ve çok sayıda üst düzey kurum/şirket yöneticisi de yer aldı.

Heyetin ziyaret ettiği yerler arasında BAYKAR ve Sedef Tersanesi gibi noktaların olması elbette ‘Savunma sanayiinde yeni bir iş birliği mi?’ sorusunu beraberinde getirdi.

Savunma Sanayii Uzmanı Ahmet Alemdar ile hem bu sorunun hem de Türkiye-Belçika arasındaki savunma iş birliklerinin bu ziyaretten sonra nereye evrilebileceğinin yanıtını konuştuk.

Görüşmelerin odağında Türk savunma sanayii var

Alemdar önemli bir detaya dikkat çekiyor. Yaklaşık 400’ün üzerinde katılımcı olan Belçikalı heyet içerisindeki 100’e yakın ismin savunma, havacılık ve uzaysistemlerinde yetkin kişiler olduğunu belirtiyor.

“Bu da asıl odağın Türkiye’nin savunma ve güvenlik ekosistemi ile daha güçlü bir bağ kurabilmek olduğunu gösteriyor.” diyor Alemdar. Baykar ve Sedef Tersanesi gibi yerlerin ziyaret edilmesine de değiniyor. Türkiye’nin imkan ve kabiliyetlerinin övüldüğü açıklamaların, Belçika iç kamuoyuna da mesaj olduğunu belirtiyor.

Heyetteki kritik isimlerin Türkiye’deki muhataplarıyla ‘potansiyel ve mevcut iş birlikleri üzerine diyaloglar’ gerçekleştirdiğini de ekliyor Alemdar. Bu görüşmelerde potansiyel ortak proje konularının ele alındığını, bunların kısa süre sonra şekilleneceğini ve ardından somut adımlar göreceğimizi vurguluyor.

Belçika heyetinin duraklarından biri de savaş gemisi inşa edebilen tersaneler oldu.
[Belçika heyetinin duraklarından biri de savaş gemisi inşa edebilen tersaneler oldu.]

Belçika Türkiye’den hangi savunma sanayii ürünlerini alabilir?

Ahmet Alemdar bu soruya yanıt verirken Ukrayna-Rusya savaşını anımsatıyor. “Bu savaşta bilhassa tedarik zincirinin önemi ortaya çıktı. İran-ABD-İsrail savaşındaysa sahip olduğunuz sistemlerin sahada sizi ne kadar koruyacağı konusu öndeydi.” diyor.

Belçika’nın bu iki savaştan da dersler çıkardığını belirtiyor Alemdar ve sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Avrupa’da hali hazırda Türkiye’nin birçok sistemi kullanılıyor… Radar, elektronik harp çözümleri, karar araçları, SİHA’lar, obüsler, gemi modernizasyonu gibi çeşitli başlıklar sayabiliriz. Baykar ve İtalyan Leonardo arasındaki ortak girişim Avrupa’da yankı uyandırdı. Türk firmalara yaklaşım değişti.

Belçikalı heyetin de benzer şekilde savunma ve güvenlik ekseninde Türkiye ile yapıcı, tamamlayıcı ilişkiler geliştirme arayışı var. Türk savunma sanayii şirketleriyle, Belçikalı firmalar arasında 6 stratejik iş birliği anlaşması imzalandığını da biliyoruz. İstihdama da katkı sağlayacak ortak girişimlerin Belçika’da hayata geçirilmesi seçeneklerden biri. Ki Türkiye ile ilişkilerini bilhassa savunma sanayinde geliştirmek onların da faydasına olacak.

Kraliçe ve beraberindekiler Türkiye’den edinebileceği yeni sistemler ya da birlikte geliştirilebilecek ortak projelere odaklanmış durumda. Ankara’dan yeni tedarikler de mümkün olabilir ki burada akla ilk gelen insansız sistemler oluyor.

Ayrıca yine sahada kullanım oranı yüksek olan sistemlerde ya da mühimmatlarda da iş birliği bekliyorum. Gelecekte ise birlikte geliştirilen projelerin üçüncü ülkelere ihracatı noktasında adımlar bizi şaşırtmaz. Türkiye ve Belçika’nın çok ciddi bir potansiyeli var. Umarım süreç doğru yönetilir ve Ankara-Brüksel hattından güzel haberler duyabiliriz.”

***

Yazar hakkında

Sertaç AKSAN, Adana’da 1986 yılında doğdu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve TV Bölümü mezunu. 2008 yılında Anadolu Ajansında başladığı iş hayatında gerek özel sektör gerek kamu tarafında farklı kurumlarda görev aldı. Kasım 2019’dan bu yana TRT Haber’de çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.