enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Norveç’te Epstein soruşturması: Eski Başbakan Jagland’ın mülklerinde arama
00:25 Avrupa Haberleri: Von der Leyen, kritik Draghi zirvesi öncesinde iki vitesli Avrupa fikrini savundu
00:22 Ruhangiz Aliyeva, “Halk Birliği Temsilcilik Ofisleri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Guba-Haçmaz Ekonomik Bölgesinde faaliyete geçti”
00:20 Gazeteci Özlem BAY’ın ‘Haber Ajandası’: İş yerine taşınan hayat, yüzde 30 verim kaybı yaratıyor
00:18 Dr. Ender Saraç: Dünyayı proteinle beslenen toplumlar yönetiyor
00:15 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’la bir anlaşma yapmak istiyoruz ve müzakereler sürüyor”
00:13 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
00:11 Gezani Kasırgası Madagaskar’ı vurdu: En az 36 kişi hayatını kaybetti
00:07 Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi…
00:05 Rusya’nın tankerleri 2025’te neredeyse her gün Danimarka sularındaydı
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Vucic ile Ankara’da bir araya geldi.
21:26 Analiz: Türkiye’nin Savunma Sanayii’nde Millileşme Stratejisinin, Operasyonel Performans ve Dış Pazar Dinamikleri
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
09:59 FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı
06:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
05:08 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:53 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
00:41 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:34 NATO Genel Sekreteri Rutte, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından basına açıklamalarda bulundu….
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat artığı faşizan zihniyeti lanetliyorum
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Baykar’ın ‘bayram hediyesi’: İnsansız savaş uçağı

Baykar’ın ‘bayram hediyesi’: İnsansız savaş uçağı
22 Temmuz 2021
847
A+
A-

UHA HABER / Baykar Savunma, bayram hediyesi olarak duyurduğu sürprizi açıkladı. Yeni tip Muharip insansız Uçak Sistemi’nin ilk tasarım görüntüleri sosyal medyadan paylaşıldı.

  Baykar, 17 Temmuz’da, içinde Muharip İnsansız Uçak Sistemi’ne (MİUS) ilişkin bazı ipuçlarının bulunduğu bir video paylaşarak, “Bayram hediyesi yükleniyor! 20 Temmuz’u bekleyin” ifadelerini kullanmıştı.

Baykar, sosyal medya hesabından, dün sabah o hediyeyi açıkladı. Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesinin kavramsal tasarım görsellerini paylaştı.

Paylaşımla birlikte yayımlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projemizin kavramsal tasarım görsellerini ilk kez paylaşıyoruz. Milletimize ve tüm İslam alemine sağlıklı ve mutlu bir Kurban Bayramı dileriz.”

Selçuk Bayraktar videoyla tanıttı

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, paylaştığı videoyla Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesini tanıttı.

Projenin hayalini 12 yılı aşkın süredir kurduklarını söyleyen Bayraktar şu şekilde konuştu:

“Akıncı’nin seri üretime geçip olgunlaşmasıyla birlikte son dönemde çalışmalarımız MÜİS’e odaklandı. Halihazırda bu çalışmayı yürüten birkaç ülke var. İnsansız savaş uçaklarımızın aynı SİHA’larımızda olduğu gibi hava muharibi konseptini değiştireceği, gelecekte 5. nesil savaş uçaklarının yerini alacağı öngörülüyor. MÜİS projemizde aynen Bayraktar TB3’te olduğu gibi tümüyle özkaynaklarımızla yürütüyoruz.

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

[[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]]

MİUS ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapacak. Sonraki prototipleri ise ses hızının üstüne çıkarak süpersonik kabiliyette olacak. Bir buçuk tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesi olacak. Hava Hava, hava yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek. Radar ağız görünümüne sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşıyabilecek ve yine kanatlarında da mühimmat taşıyabilecek. Dünyada bu alanda geliştirilmiş diğer prototiplerden çok farklı büyük bir kuvvet çarpanı oluşturacak en önemli yönü ise TCG Anadolu sınıfındaki gemilerden iniş ve kalkış yapabilecek olması.

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

[[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]]

“Hedefimiz 2023’te bir üst prototipimizin ilk uçuşunu gerçekleştirmek”

Katapult yardımı olmadan TCG Anadolu’dan kalkmasını hedefliyoruz. Yakalama kabloları ve kanca yardımıyla gemiye inebilecek. Hava aracımızın tasarımında yine dünyadaki diğer savaş uçaklarından ayıran diğer bir unsur yatay ve dikey kuyrukları. Önde bulunan yatay kuyrukları ve birçok insansız savaş uçağında bulunmayan dikey kuyrukları. Bu kontrol yüzeyleri sayesinde agresif manevra kabiliyetine sahip olacak. Böylelikle önleme, kaçınma ve yakın muharebe manevralarını geliştirdiğimiz yapay zeka bilgisayarları sayesinde otonom olarak yapabilecek. Farklı kabiliyete sahip MİUS’lar yapay zekayla donatılmış akıllı filo otonomisi sayesinde dost savaş uçaklarıyla görev yapabilecek.

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

[[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]]

Yine aynı akıllı filo otonomisi kabiliyeti sayesinde MÜİS daha yüksek kapasiteye sahip savaş uçaklarına karşı muharebe icra edebilecek. Hem insansız muharebenin tüm üstünlükleri hem de akıllı filo otonomisi ve maliyet etkinliğiyle hava muharebelerinde yeni bir çığır açacağını düşünüyorum. Hedefimiz 2023’te bir üst prototipimizin ilk uçuşunu gerçekleştirmek. Daha önce ifade ettiği SİHA’larımızın dünyada yakaladığı başarının anahtarı olan bir hususu tekrar vurgulamak isterim. Geleceğin yarışlarına bugünden hazırlanıp dünyanın gittiği yerde lider olmaya çalışmalıyız. ”

[UHA Haber Ajansı, 22 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.