enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batılı ülkelerde iş gücü sıkıntısı artıyor, hangi iş kollarında talep var?

Batılı ülkelerde iş gücü sıkıntısı artıyor, hangi iş kollarında talep var?
10 Eylül 2022
424
A+
A-

Batı ülkelerinde Almanya’da tesisatçı, Avustralya’da mühendis, Kanada’da hemşire, Fransa’da duvar ustası, İtalya’da otel ve restoran çalışanı eksikliği duyulan meslek gruplarının başında gelirken, bu örnekleri daha fazla çoğaltmak mümkün.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin haberine göre, Salgından sonra belirli alanlarda iş gücü ihtiyacı hızla artarken, Batılı ülkeler bütün güçleriyle açıklarını kapatmanın yollarını arıyor.

Hangi iş kollarında açık var?

Almanya’da bilgisayar yazılımı konusunda faaliyet gösteren “Currentsystem23” şirketinin yöneticisi Michael Blume, AFP’ye kalifiye eleman bulma konusunda ciddi sıkıntı çektiklerini belirterek, “Nereye bakarsanız bakın, her yerde vasıflı işgücü sıkıntısı var” diye konuştu.

Alman yönetici, sosyal alanların dışında inşaat ve yazılım sektöründe 887 bin istihdam açığı olduğunu belirterek, eğitimde yaşanan sıkıntılar yüzünden ihtiyaç duyulan iş kollarına gençlerin yönlendirilememesinden şikayet etti.

ABD’de 11 milyon istihdam açığı var

“Çalışan arıyoruz” pankartlarının her yerde göze çarptığı ABD’de istihdam açığıyla ilgili rakamlar diğer ülkelere göre çok daha fazla çarpıcı.

Restoranların veya otobüslerin önünde yer alan ilanlar artarken; ülkede temmuz sonu itibarıyla 11 milyondan fazla istihdam açığı olduğu tahmin ediliyor.

Kanada’nın Toronto kentinde faaliyet gösteren Capital Economics firmasının ekonomisti Ariane Curtis, şirketlerin küresel kamuoyu yoklamalarında “salgından bu yana işe almanın çok zor olduğu” şeklindeki yakınmalarına dikkat çekti.

Curtus, özellikle Batı Avrupa, Kuzey Amerika ülkeleri ve aynı zamanda Doğu Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde istihdamla ilgili zorluklara işaret etti.

OECD’nin temmuz ayında yayınladığı rapora göre de, 2021’in sonunda ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada’da salgın öncesi döneme oranla özellikle bazı meslek dallarında istihdam açığı önemli ölçüde arttı.

İtalya’da otelcilik ve restoran, Kanada’da sağlık sektöründe önemli açık var

Salgın ve arkasından gelen Ukrayna’daki savaşın dünya ekonomisini yavaşlattığı bir dönemde işsizlik bütün ülkelerin karşısına büyük bir sorun olarak çıkarken, Teksas’ta eğitim, İtalya’da oteller ve restoranlar veya Kanada’da sağlık gibi çeşitli sektörlerde ise kalifiye işgücü sıkıntısı endişe verici bir şekilde ortaya çıkıyor.

Bazı sektörlerde yaşanan eleman sıkıntısı, aynı zamanda birçok şirketin işleyişinin aksamasına yol açıyor. Avustralya’nın “Sunshine Coast”unda, Wisconsin’deki eczanelerde eczacı eksikliği, Kanada’nın Alberta kentindeki hastanelerde doktor eksikliği hizmetlerin önemli ölçüde aksamasına yol açıyor.

Fransa’da şirketlere üst düzey yönetici bulma konusunda uzmanlaşmış Parisli bir işe alım firmasının eş-yöneticiliğini yapan Clément Verrier, “Eskiden adaylara şirket bulmak zorken şimdi şirketlere çalışacak aday bulmak çok zor diyerek” görüşlerini dile getirdi.

Verrier, “Sektörde işe alım sürecinin ortasında, bizi geri bile aramadan ortadan kaybolan daha önce eşi görülmemiş sayıda adayla karşı karşıyayız.” ifadesini kullandı.

Batı ülkelerinde nüfusun giderek yaşlanması nedeniyle istihdamdaki sıkıntıların Covid-19 ile daha fazla artığını düşünenler oldukça fazla.

Advertisementİstihdam sorunu neden artıyor?

Son dönemde erken emeklilik, uzun süreli Covid, çok düşük ücretler, çok zor çalışma koşulları, iş değiştirme hevesinin artması, karantinalar nedeniyle yurt dışından gelen göçte ciddi düşüş, iş sağlayan büyük şehirlerin dışına taşınma eğilimi, Batılı ülkelerde istihdamda yaşanan sıkıntıya yol açan en önemli nedenler arasında gösteriliyor.

McKinsey adlı danışmanlık şirketinin yöneticisi Bonnie Dowling, salgının, çalışanların zihniyetinde ve önceliklerinde de köklü bir değişime neden olduğu değerlendirmesinde bulundu. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki istifa dalgaları üzerine bir araştırma yapan Dowling, şimdilik işverenlerin bu değişimlerle aynı hızda gitmemesinin algılamada ciddi sorunlar yarattığı görüşünde.

Şirketler, sektörden sektöre değişmekle birlikte, ücret artışlarından başlayarak çalışanları çekmek veya elde tutmak için önlemler almaya çalışıyor.

Birçok meslekte, Covid-19 salgını sonrası uzaktan çalışma bir ön koşul haline gelmesi de iş dünyası için yeni bir gelişme.

Parisli işe alım sorumlusu Clement Verrier, artık adayları ikna edebilmek için “hayal gücü hazinelerini kullanmanız gerekiyor” diyerek görüşlerini dile getirdi.

AdvertisementGöçmen işçilerle ilgili kurallar gevşiyor

Bazı Batı ülkeleri ise istihdam sorununu hafifletebilmek için göçmen işçilerin alımıyla ilgili kuralları gevşetme yoluna gitti.

Avustralya, İspanya yaz aylarında oturma ve çalışma izni olmayan göçmenlere yönelik kurallarını gevşetme yoluna giderken, Almanya vize verme koşullarını hafifletmeyi gündemine aldı.

Hollanda’da uluslararası iş bulma şirketi Randstad’ya yöneticilik yapan Mike Smith ise “Asıl soru, aylardır gördüğümüz istihdam sorununun nasıl bir seyir izleyeceğini kestirebilmek . Ama bunun geçici bir değişiklik olmadığına inanılıyor.’’ dedi.

Ek kaynaklar • AFP

[UHA Haber Ajansı, 10 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.