enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı Trakya’da neler oluyor?

Batı Trakya’da neler oluyor?
26 Temmuz 2023
157
A+
A-

Milliyet Gazetesi ‘Düşünenlerin Düşüncesi’ köşe yazarı Abdullah KARAKUŞ, ‘Batı Trakya’da neler oluyor?‘ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Batı Trakya'da neler oluyor? - Abdullah KarakuşYazar Abdullah KARAKUŞ yazısında, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin NATO zirvesi sonrası yeni bir döneme girdiğini ve yeni döneme ilişkin karşılıklı olumlu mesajların verildiğini hatırlatıyor.

Ama Yunanistan’dan yine eski uygulamalara yönelik haberlerın geldiğini dile getiren Abdullah KARAKUŞ, “Batı Trakya’daki Müslüman Türk okulları kapatılmaya devam ediyor. Birkaç gün önce 9 okulun daha kapatıldığı haberlerini duyduk” diyor.

KARAKUŞ, gelinen noktayı ve yaşananları Gümülcine doğumlu olan Eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na sorduğunu, Çavuşoğlu’nun sık sık doğduğu topraklara giderek akrabalarının sorunlarını not ettiğini ve destek verdiğini ifade ediyor.

231 okuldan 90 okula düştü

Yazar Abdullah KARAKUŞ, Çavuşoğlu 1995 yılında Batı Trakya’da 231 azınlık okulu olduğunu ancak şimdi bu sayının 90’a düştüğünün altını çizdiğini belirtiyor ve Çavuşoğlu’nun sözlerini şöyle aktarıyor:

“Yıllar içerisinde Müslüman Türk toplumunun eğitim hakkı elinden alınıyor. Son 3 yılda 22 okul kapatıldı. Bu sene 9 okul kapatılmış. Bahane öğrenci azlığı. Ama bu hak mutlaka korunmalı. Başka bir uygulama olacaksa bu Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı ile istişare ederek yapılmalı. Her bir okulun kendine ait bir encümeni var. Dolayısıyla o encümen heyetleri ile istişare ederek bir karar alınması gerekir. Hiçbir şekilde istişare mekanizması işletilmeden devlet otoritesini pervasızca kullanmak suretiyle Batı Trakya Müslüman Türk toplumunun Lozan ile alınmış bu hakları ellerinden alıyor.”

Lozan’a aykırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakan Çavuşoğlu'na yeni görevYunanistan’ın tavrını eleştiren Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Yunanistan’ın azınlık ilk okullarına kapatma kararı alması hem Lozan anlaşmasına aykırı hem de eğitim hakkına
aykırı
. Hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değil. Batı Trakya’daki Müslüman Türk toplumunun eğitim hayatı Lozan Antlaşması ile garanti altına alınmış ve kısmen özel bir statü oluşturulmuştur. Bu okullarda çift dilli eğitim yapılmaktadır. Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının kurum ve kuruluşları ile hiçbir istişare yapmadan bir karar alıyor. Ben yaptım oldu diyor.”

AB kriterlerine uymuyor

Yunanistan’ın yaptıklarının AB kriterlerine de aykırı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Yunanistan zaten her konuda AB’yi kendi politikalarına, göçmen konusunda, Batı Trakya konusunda bir dayanak olarak kullanıyor. Yani kendi politikalarını AB üzerinde uygulama tutumunu benimsemiş. Hatta AB’yi kendine bir kalkan teşkil ediyor. Yaptıkları AB uygulamalarına aykırı, Lozan Antlaşmasına aykırı, eğitim hakkına da aykırı” diyor.

Odak: Yunanistan'ın “Türkiye Ölçütü” Yaklaşımı | Dış Politika | SETAYunanistan’ın Türkiye ile ilişkilerinde son dönemde bir iyimser hava olduğunu dile getiren Çavuşoğlu bunu azınlık politikalarında göremediklerini kaydetti. Çavuşoğlu, “azınlık politikalarında hiçbir yumuşama göstermiyor YunanistanYunanistan’ın Batı Trakya’yı boşaltmak amacı var. Batı Trakya’da hiçbir şekilde Müslüman Türk varlığına tahammül edememek gibi bir tavrı koyuyor. Yunanistan aslında kendisini demokrasinin beşiği olarak gösteriyor olmasına rağmen gördüklerimiz bırakın demokrasi ile yönetilen bir ülke olmayı başka bir yönetim anlayışı ile izah edilemeyecek bir tavrı ortaya çıkıyor. Okulların kapatılması çok yanlış. Yunanistan’ın bu noktada karar alırken Lozan Antlaşması’na göre karar alması gerekir” diyor.

Bölgede görüşme trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgedeki sorunlara yönelik görüşme trafiğini artırdı. Ortadoğu ve Akdeniz bugünlerde yeniden ana gündemlerden biri olacak.

Erdoğan’ın Filistin Cumhurbaşkanı Abbas ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile önümüzdeki günlerde yapacağı görüşmeler hem Ortadoğu ve bölge barışı hem de Akdeniz enerjisi için kritik öneme sahip.

İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması tartışılan konulardan biri. Bu gerçekleşirse bütün bölge ülkeleri enerji yatırımlarını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyabilir.

Güney Kıbrıs’ın da bu gelişmelerden dersler alması lazım. Ama öncelikle KKTC’nin de tanınması gerekiyor.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son tarihi çağrısını dikkate almalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.