Kocaeli Başiskele Belediyesi’nin “Tarih Yolu Projesi”…
Ülkeler için köklü bir geçmişe sahip olmak, her karışta farklı bir tarih izi demek. Biz dünyanın en köklü geçmişine sahip ülkelerinden biriyiz. Bunu herkes biliyor. Ama bu tarih hazinelerinin hepsini biliyor muyuz, bilsek de ne kadar önemsiyoruz veya sahip çıkıyoruz, değerini ne kadar biliyoruz? Bir yerde tarihi bir eser görmek alışıldık bir durum olduğu için bizleri şaşırtmıyor. Şaşırtmıyor ama çoklukla da merak da edilmiyor.
Oysa yaşadığımız bölgeden başlayarak bölgemiz tarihini, güzelim ülkemiz tarihini, dünya tarihini bilemek bu günkü olayları kavramak için önemli.
BAŞİSKELE’DE TARİH ve TURİZM ÇALIŞMALARI
Kocaeli’de tarih, kültür ve turizm değerleri geçmişe nazaran daha hızlıca değer görüyor.
Başiskele’nin tarihini, kültürel mirasını ve turistik yerlerinin tanıtımını kapsayan “Tarih Yolu Projesi” Başiskele Belediyesi’nin düzenlediği tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
[Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü]
Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün seçim beyannamesinde de yer alan ve büyük önem verdiği Tarih Yolu Projesi için geçtiğimiz günlerde bugün TRYP By Wyndham Oteli’nde (Lastik İş Oteli) tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
12 TARİHİ ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILACAK
Basın mensuplarının da yoğun katılımla ilgi gösterdiği programda, Tarih Yolu Projesi kapsamında Tarihi Müze Gemi-Deniz Tarihi Simülasyon Merkezi, Bahçecik Amerikan Koleji, Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı, Bahçecik Osmanlı Çeşmesi, Kurtuluş Savaşı Siperleri, Servetiye Karşı Taş Cami, Servetiye Köprüsü, Servetiye Milli Mücadele Müzesi, Servetiye Milli Mücadele Anıtı, Tepecik Camii, Cuhane-i Hümayun Su Bendi, Paşadağ Kalesi yer alacak. Yapılacak çalışma ile 12 noktada tarihi değerler turizme kazandırılacak.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programda Kurtuluş Savaşı ve öncesinde Başiskele’de tarihi kazanımlar elde eden kahramanların canlandırıldığı bir tiyatro gösterisi düzenlendi.
[Tarihçi Yazar Volkan Şenel]
VOLKAN ŞENEL: TARİHİ HAREKETLİLİK OLUŞTURACAK
Başiskele Tarih Yolu Projesi Koordinatörü Tarihçi Yazar Volkan Şenel, kürsüye çıkarak ilçenin tarihi ve proje hakkında bilgiler verdi.
Tarih Yolu projesinin yapılmasında Belediye Başkanı M.Yasin Özlü’nün en fazla katkı veren kişi olduğunu söyleyen Volkan Şenel, projenin Kocaeli için büyük bir tarihi hareketlilik oluşturacağını kaydetti.
Volkan Şenel, “Bizim için çok önemli bir gün, tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Kocaeli şehrimizde tarihin her döneminde birçok medeniyet hüküm sürmüş ve önemli eserler bırakmıştır. Bu topraklarda yaşayan her medeniyetin bize bıraktığı güzelliklerin önemli bir bölümü de Başiskele’de. İzmit’ten daha eski bir yerleşim tarihi olan Başiskele, Kocaeli’nin önemli bir tarih süsü. Bu tarihi mirası ortaya çıkarabilmek için önemli bir adım atıldı. Doğa turizmin yanına tarih ve kültür turizmini de ekleyecek bir proje oluşturuldu. Çok önemli tarih rotaları ve durakları var. Antik dönemde bu bölgede yaşayan insanların izleriyle karşılaşıyorsunuz. Bu projede İstiklal Harbi döneminde milli müfrezelerin yaktığı çoban ateşlerini görüyorsunuz, Kara Fatma’nın mücadelesine şahit oluyorsunuz.” dedi.
BAŞKAN ÖZLÜ: BU YOL SADECE GEÇMİŞE DEĞİL, GELECEĞE BAĞLANIYOR
Başiskele’nin köklü tarihi, kültürel mirası ve turistik yerlerinin tanıtımı ve bu doğrultuda yapılacak restorasyon/tanıtım çalışmalarını kapsayan Başiskele Tarih Yolu Projesi’ni Belediye Başkanı M. Yasin Özlü yaptığı etkili bir sunumla anlattı.
Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, “Başiskelemiz sahip olduğu değerleri ile oldukça zengin bir nitelikte. Doğal güzelliklerimiz, eşsiz. Bugünümüzü var eden tarihimiz ise köklü. Başiskele tarih yolu, aslında bir proje değil. Bu yol sadece geçmişe değil, bugünden geçerek geleceğe bağlanıyor. Bu yolda babalarımız, dedelerimiz, ecdadımız, mücadele, kahramanlık, hüzün ve sevinç var. Bu topraklar nice kahramanlara şahitlik etmiş. Dolayısıyla bu topraklarda emanetçisi ve varisi olduğumuz, bir miras var. İhya edeceğimiz hikayede, geleceğimiz için ilham var.” dedi.
Özlü, “Projemiz aslında bir bütünün parçası. Kocaeli’nde, Çanakkale’de, İstanbul’da, vatanın her köşesinde; Macaristan’da, Makedonya’da, Bosna’da, Tunus’ta, tarihi kökenlerimizin bulunduğu her yerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde başlayan ihya ve diriliş çağının bir parçası niteliğinde” diye konuştu.
“İLÇEMİZİN TARİHİ MİRASINI GÜN YÜZÜNE ÇIKARTIYORUZ”
“Tarih Yolu projemizin yegâne hedefi; kendi şehrini, tarihini, kültürünü, mirasını bilen, tanıyan ve koruyan şuurlu nesillerin yetişmesine vesile olmaktır.” Diyen Başkan Özlü, “Geçmişten kalana sahip çıkacak bu proje, gelecek kuşaklar için atılmış manidar bir adım olacak. Kocaeli şehrimizde önemli bir tarih-kültür-turizm aksı oluşturacaktır. Başiskele Belediyesi olarak söz verdiğimiz ve hayata geçirmeyi planladığımız “Tarih Yolu” projemiz kapsamında; Tarihi Müze Gemi/Denizcilik Tarihi Simülasyon Merkezi, Bahçecik Amerikan Koleji, Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı, Bahçecik Osmanlı Çeşmesi, Kurtuluş Savaşı Siperleri, Servetiye Karşı Taş Camii, Servetiye Köprüsü, Servetiye Milli Mücadele Müzesi, Servetiye Milli Mücadele Anıtı, Tepecik Camii, Çuhane-i Hümayun Su Bendi, Paşadağ Kalesi olmak üzere 12 noktada restorasyon, onarım, tanıtım ve turizm çalışmalarıyla ilçemizin tarihi mirasını gün yüzüne çıkartıyoruz. Proje tamamlandığında, tek bir parkur halinde 12 eserin 1 gün içerisinde gezilebilmesi hedefleniyor.” diye konuştu.
“İLK OLARAK HÜSEYİN KAPTAN ŞEHİTLİĞİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI”
Tarih Yolu Projesi’nde yer alan tarihi noktaları tek tek anlatan Başkan M. Yasin Özlü, görseller ile birlikte yapılacak işler hakkında detaylı bilgiler verdi.
“Projemizde yer alan Tarihi Müze Gemi (Denizcilik tarih simülasyon merkezi) projemizi detaylandırdık. Milli Mücadele döneminde Başiskele’de ilk direniş hareketini başlatan Hüseyin Kaptan ve ailesi adına yapılan Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı 24 Nisan 2021 tarihinde ziyarete açtık. Tarihi açıdan yaptığımız ilk projedir. Bahçecik Amerikan Koleji’nin restorasyonunu mülk sahibi ile ortak bir çalışma ile ilçemize kazandıracağız. Bahçecik Camii’nin yanında bulunan Osmanlı Çeşmesi’ni restore edeceğiz ve çevresini de bu yapıya uygun hale getirmek için düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı. (devam edecek-DİNİ TURİZM NOKTALARI)
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN
[UHA Haber Ajansı, 18 Ocak 2023]