enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…
10:20 Bakan Yumaklı: Su konusunda belediyeler üzerine düşeni yapmalı
09:37 Karadeniz’de sağanak, Doğu Anadolu’da ise karla karışık yağmur bekleniyor
09:16 (TÜİK), TÜFE temel yıl güncellenmesi ve hesaplama sisteminde yapılacak değişikliğe gidiyor…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
08:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi’nde “İnsanlık İçin Güçlü Türkiye” programına katıldı…
06:49 Erdoğan: 10 Mart mutabakatı şer odaklarının hesabını bozacak
06:24 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Mazlumun yanında, zalimin karşısında dimdik duruyoruz”…
06:18 Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri Başlıyor
00:58 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP Genel Başkanı, her köşeye sıkıştığında: Ya topu taca atıyor ya saldırganlaşıyor ya saçmalıyor”…
00:09 İznik Gölü’nü besleyen kaynaktan su çekimi, Gölü giderek küçülmesine neden oluyor…
00:48 Fransa’nın Afrika’daki son müttefiklerinden Benin’de neler oluyor?
00:44 Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği davayla ilgili gerekçeli karar…
00:27 “2026 Uluslararası Sıfır Atık ve Sürdürülebilirlik Yarışması”na ilişkin paylaşımda bulundu…
00:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “No Other Land(Başka Toprak Yok)” filminin yönetmeni Basel Adra’yı kabul etti…
00:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ortak üretimi öngören projeleri değerlendiriyoruz”…
00:10 Bakan Fidan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:10 Kahraman şehit polisimiz Albayrak için İstanbul’da tören düzenlendi…
00:04 Türkiye-Macaristan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 7’nci toplantısı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Başbakan Kurti’den Kosova’da Türkçe eğitime destek

Başbakan Kurti’den Kosova’da Türkçe eğitime destek
21 Mart 2023
45
A+
A-

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova’da Türkçe eğitimin 72’inci yıl dönümü vesilesiyle Priştine  “Elena Gjika” İlköğretim Okulu’nu ziyaret etti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘KosovaPort’ kaynaklı haberine göre, Başbakan Kurti’ye bu ziyaretinde, Kosova Eğitim Bakanı Arberie Nagavci ,Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP)  Genel Başkanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Enis Kervan ve Fidan Brina Jılta eşlik etti.

Priştine’de Türkçe eğitimin de yapıldığı tek ilköğretim okulu konumundaki “Elena Gjika”  okulunda öğretmen ve öğrencilerini ziyaret eden Başbakan  Kurti, “Bugün, Kosova’daki halkın Türkçe eğitim de alabilmesinin 72. Yılı. Ülkemizde Çok dilli eğitimin yıllar boyu devam etmesi geleneğinden ve çocuklarımızın anadilde eğitim alabilmesinden dolayı çok gururluyum. Türkçe dilinde kitapların basılmasından dolayı da çok mutluyum. 2022-2026 yılları için kitapların Türkçe basılması, yeniden gözden geçirilmesi ve müfredata uygun hale getirilmesi için stratejik planımız mevcut. Tüm öğrencilerimizin hem basılı hem de dijital eğitim materyallerine en hızlı şekilde ulaşabilmesi için çalışıyoruz. Aynı okulda farklı dillerde eğitime birbirimizin dilini öğrenmemiz açısından önem veriyoruz. Birbirimizin dilini öğrenmeden önce kendi dilimizi öğrenmemiz önemli. Bu da anadilde eğitimle mümkün olur. Türklerin anadilde eğitim hakkını korumaya ve desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Ziyaret ardından Eğitim Bakanı Arberie Nagavci, mikrofonlarımıza Kosova’da Türkçe eğitimin durumunu değerlendirdi.

Nagavci, “Kosova genelinde 7 binin üzerinde ilk, orta ve lise düzeyinde Türkçe eğitim gören öğrenci mevcut. Hükümet olarak Türkçe dilinde kitapların basılmasını sağladığımız için çok mutluyum. Böylelikle her öğrenci anadilinde öğrenim görebiliyor. Ayrıca bu yıl, Türkçe eğitim müfredat konusunda da çalışmalar yaptık ve kitaplardaki var olan hataların gözden geçirilmesi için komisyon oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka da yaptığı açıklamada, Türkçe eğitimde halen sorunlar olmasına rağmen ilerleme sağlandığını belirterek,  özellikle Gilan, Mitroviça ve Doburçan’da öğrenci sayısının artması için burs teşviki başlattıklarını ifade etti. Damka, Kosova’da Türkçe eğitimin çok fazla fedakarlıklar verilerek bugüne kadar çeşitli zorluklarla ayakta kaldığını, mücadelenin, emeklerin ve varlığımızın miladı olarak kabul edebileceğimiz bugünün, manevi mirasını anlamak, hatırlamak ve geleceğe taşımanın çok büyük önem taşıdığını belirtti.

Elena Gjika İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Agnesa Raşit Globoder ise Başbakanın  Türkçe eğitimin yapıldığı bir okulu ziyaret etmesinden dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını belirterek, “kendimizi değerli hissediyoruz” dedi.

20 Mart 1951 yılında Kosova’da Türklerin varlığının resmiyet kazanması kararı  ve temel hak ile özgürlüklerden yararlanma hakkının tanınmasının  ardından Kosova’da 72 yıldır, Priştine, Prizren, Mamuşa, Gilan, Doburçan ve Mitroviça’da Türkçe eğitim yapılıyor. (KosovaPort)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.