enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Kirişçi, Yusufeli Barajı ekonomiye yıllık 3,5 milyar lira katkı sağlayacak

Bakan Kirişçi, Yusufeli Barajı ekonomiye yıllık 3,5 milyar lira katkı sağlayacak
22 Haziran 2022
231
A+
A-

ARTVİN – UHA HABER / Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci, Yusufeli Barajı ve HES’in Türkiye için gerek elektrik üretimi, gerekse sulama konusunda katkı sağlayacak önemli bir yatırım olduğunu söyledi.

“EKONOMİYE YILLIK 3,5 MİLYAR LİRALIK KATKI”

Bakan Kirişci, baraj şantiye alanında Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’ya yaptığı açıklamada, Yaklaşık 558 megavat kurulu gücü olan barajın 1888 gigavatsaat enerji üretimiyle Türkiye ekonomisine yıllık 3,5 milyar liralık katkı sağlayacağını belirtti.

Prof. Dr. Vahit Kirişci, gövde betonu 24 Haziran 2021’de tamamlanan barajda su tutmayla ilişkili tüm imalatların gerçekleştirildiğini ifade etti.

Enerji yapılarındaki inşaatların da tamamlandığını dile getiren, Kirişci, “Elektromekanik ve hidromekanik imalatları devam etmektedir. Baraj mansap düzenlemesi çalışmaları da aynı şekilde devam etmektedir. Kutlugün minater servis yolu çalışmalarının da devam ettiğini belirtmek isteriz.” dedi.

Baraj için Yusufeli ilçesinin yeni yerine taşınmasına müteakip su tutmaya hazır olduğunun söylenebileceğini belirten Kirişci, şu değerlendirmede bulundu:

“Bölge halkımızın gerek Yusufeli merkez, gerekse bu barajdan etkilenen köylerimizin taşınması hususuyla ilgili öncelikli olarak gündeme gelen bir mevzuat düzenlemesi 2 gün önce Meclisimizde görüşülerek kabul edildi ve yasalaştı. Resmi Gazete’de yayımlanmasını bekliyoruz. Bölge halkı için son derece önem arz eden konuyla ilgili Sayın Başbakanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Zatıâlilerinin önderliğinde hem sahadaki durumu hem vatandaşlarımıza bu gelinen aşamayı ve onların da varsa birtakım ilave istekleri ve taleplerini de alarak bugünkü çalışmamızla inşallah bu barajda bir an önce su tutulmasını sağlayacak bir aşamaya gelmek istiyoruz. Çünkü ülkemizin bu baraja gerçekten çok ihtiyacı var. Hem kurulu gücü hem de enerji üretim kabiliyeti noktasında son derece önemli.”

Daha sonra Yusufeli Barajı ve HES şantiye sahasındaki değerlendirme toplantısının ardından baraj gövdesinde incelemelerde bulunan Kirişci, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kirişci, Türkiye’de AK Parti dönemi öncesiyle AK Parti’nin son 20 yıldaki hizmetlerinin neredeyse bire iki, bire üç olduğunu belirterek, “Bu geçmişte yapılanlara haksızlık anlamında değil ama keşke Türkiye geçmişte daha fazlasını yapmış olsaydı. Çünkü bizim için ‘su akar Türk bakar’ denilirdi. Ama bakmadığımızı, mutlaka bunların enerjisinden istifade etmek istediğimizi ortaya koymaya çalıştık. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın özellikle bu konulardaki duruşu ve memlekete olan sevdası, bu eserlerin ortaya çıkmasını sağladı.” diye konuştu.

Çoruh Nehri üzerindeki su akış ölçüm işlemlerinin 1960 yılında başladığına dikkati çeken Kirişci, master planının ortaya çıktığı tarihin ise 1989 olduğunu ifade etti.

Kirişci, barajın yapımına 2013 yılında başlandığını ve artık sona gelindiğini vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu:

“İçerideki toplantıda da ifade ettim, pek çok konuda yüzde 100 artık işlemlerin tamamlandığını söyleyebiliyoruz. Bir, iki minor denilebilecek konular var, onları da tamamladıktan sonra bizi ilgilendiren kısmı itibarıyla DSİ olarak büyük bir projeye imza atmış olacağız. 2013 yılında başlayan ve bugün bitme aşamasına gelmiş olması hepimiz adına bir tarihi yaşamak noktasında önemlidir diye düşünüyorum.”

“YUSUFELİ BARAJI DÜNYA ÇAPINDA BİR PROJE”

Kirişci, barajın dünya çapında önemli bir proje olduğunun altını çizerek şöyle dedi:

“Yani insanın aşağıya bakması bile bazen insanı rahatsız edebiliyor. Dolayısıyla önemli ve dünya çapında bir proje. 275 metre yüksekliğinde, Türkiye’nin en yüksek gövde yüksekliğine sahip bir barajı konumunda. İnşallah Meclisimizdeki son mevzuat düzenlemesiyle birlikte buradaki en büyük su tutmamıza mani olan husus da böylelikle aşılmış olacaktır diye düşünüyoruz ve vatandaşlarımıza devletimiz her zaman olduğu gibi bu konuda da çok büyük bir kolaylık sağlamış durumda. Bu çerçevede de belki Yusufeli Barajımızla ilgili olarak bu mevzuat çıkmış gibi düşünülse de artık TOKİ’nin bu imkânları, geçmişte yapılan TOKİ konutlarından da süresi dolmamış olanlar bundan istifade edebilecekleri için bu da güzel bir imkân. Vatandaşlarımızın en kısa zamanda TOKİ ile bu anlaşmaları, bu sözleşmeleri imzalayarak bu işe ‘evet’ demeleri ve buralara yavaş yavaş yerleşmeleri bizim en büyük dileğimiz. Burada gecikmeden kaynaklı kaybedeceklerimizle, burada taşınmayla beraber kazanacaklarımız, taşınma sonrası elde edeceklerimizin bir ekonomik muhasebesini yaptığımızda hiç vakit kaybetmeye tahammülümüzün olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Kirişci, barajda su tutma işlemi ile ilçenin taşınma zamanına ilişkin soruya, “Bir tarih konusunda bir anlaşma ve uzlaşmaya varıldı. İnşallah vatandaşlarımızın bu konuya olan ilgisiyle süreç kısa zamanda tamamlanacak ve bizim de su tutma işlemimiz gerçekleşmiş olacak.” yanıtını verdi.

[UHA Haber Ajansı, 22 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.