enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Kirişçi; “Tarım toprakları, sadece ve sadece tarımsal üretim için kullanılmalı”

Bakan Kirişçi; “Tarım toprakları, sadece ve sadece tarımsal üretim için kullanılmalı”
14 Mart 2023
189
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası’nda muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileriyle bir araya gelelerek, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, geride kalanlara sabır diledi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, OGM Vahit KİRİŞCİDeprem sonrası hayatın normalleşmesinin önemine değinen Bakan Kirişci, “Böyle büyük bir coğrafya, tarım açısından bizim için çok çok önemli çünkü tarımsal üretim alanlarımızın yüzde 17’si bu coğrafyada. Yine bitkisel üretimin yüzde 17’si, hayvansal üretimin yüzde 18’i, tarımsal ihracatın yüzde 22’si bu coğrafyada. Buradan hareketle bizim tarlaya, bağa, bahçeye, ahıra, ağıla, kümese, su ürünleri yetiştiricisiysek su ürünleri yetiştirme tesislerine, arılarımız varsa arılarımızın başına bir an önce dönmemiz ve bu üretimi kaldığı yerden devam ettirmemiz gerekiyordu.” diye konuştu.

Kirişci, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için imkanları seferber ettiklerini anlatarak, bu yönde yapılan çalışmalardan bahsetti.

Türkiye genelinde 13 milyar 836 milyon liralık tarımsal desteğin 3,4 milyar lirasını 11 ile dağıttıklarına değinen Kirişci, “Bundan Kilis de payına düşeni aldı. 65 milyon liraya yakın bir ödeme Kilis için de gerçekleştirilmiş oldu.” dedi.

Kirişci, üreticilerin zararına ilişkin tespit çalışmaların yapıldığını, bunların devam ettiğini belirtti.

“SEKTÖRE VERİLEN DESTEKLERİN SEKTÖRDE KALMASI ÇOK ÇOK ÖNEMLİ”

Planlı üretim, sözleşmeli tarım ve stratejik ürün konularına verdikleri öneme işaret eden Kirişci, bununla ilgili Mecliste kanun teklifi bulunduğunu kaydetti.

Mecliste yasanın çıkmasının ardından yıllardan beri konuştukları pek çok konunun artık raftan kaldırılacağını ifade eden Kirişci, “Yani bunlar bir daha bir şekilde görmeyeceğimiz, duymayacağımız konular haline gelecek. Sıklıkla dile gelirdi; ‘Ya biz işte ÇKS’ye kayıtlı değiliz, evet ama tarımsal üretimde bulunuyoruz.’ Doğru bu faaliyetleriniz artık bu yeni mevzuatla birlikte inşallah Gazi Meclisimiz, bizim ön gördüğümüz çalışmaları, şu anda teklif olarak görüşülen kanun yasalaştığında biz artık ÇKS kayıtlı ÇKS kayıtsız ayrımı yapmadan bunları bir şekilde desteklemiş olacağız.” diye konuştu.

Kirişci, ayni olarak desteklemeyi başlattıklarını, deprem nedeniyle bunları tekrar nakdiye çevirdiklerini dile getirerek, “İşin doğrusunun ayni olduğunu hepimiz biliyoruz. Sektöre verilen desteklerin sektörde kalması çok çok önemli. Ormanla ilgili pek çok husus var. Yani vatandaşla ormanın bir arada, devletle milletin bir arada barışık yaşaması adına bunlarla ilgili de atacağımız adımlar olacak, bu kanun yasalaştığında. Onun gibi pek çok husus, inşallah orta ve uzun vadede bizim tarımımızı, ormancılık faaliyetlerimizi adeta tahkim edecek, bunları geliştirilecektir.” ifadelerini kullandı.

Tarımın, 85 milyon ve bundan sonraki nüfus projeksiyonu da dikkate alındığında daha gözetilmesi, geliştirilmesi, kollanması gereken bir sektör olduğunun altını çizen Kirişci, “Burada kritik birkaç konu var hepimizin öğrenmesi gereken. Tarım toprakları, sadece ve sadece tarımsal üretim için kullanılmalı. Tarımın kendisinin ihtiyacı olan silolar, seralar, ahırlar, ağıllar, kümesler bile tarım topraklarında olmamalı. Bunların da sert zeminde, sert zemin de alüvyal sıvılaşma kabiliyeti olan zeminler değil, sert zeminlerde olması lazım. Buralarda bu binaların, bu yapıların inşa edilmesi de dahil konut, sanayi, endüstri, büyük küçük sanayi aklınıza gelebilecek her şeyin artık ovadan dağlara taşınması lazım. Kilis bu manada şanslı bir il. Tabii ki yapılmış olanlara, onlara ayrı bakmak lazım ama yeni inşa edilecek alanları mutlaka buna uygun olarak değerlendirmekte yarar görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.