enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:21 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:06 Uluslararası araştırmacılardan İstanbul uyarısı: ‘Depremler adım adım şehre yürüyor’
00:02 Plastik çöp: Türkiye geri dönüşüm efsanesinin neresinde?
00:01 İstanbul Süleymaniye’deki İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) İPAM Darüşşifa Psikoterapi Merkezi açıldı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:46 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:44 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bağdat: ABD ve Irak arasında uluslararası koalisyon güçlerinin görevinin sonlandırılmasına ilişkin ilk görüşme gerçekleşti

Bağdat: ABD ve Irak arasında uluslararası koalisyon güçlerinin görevinin sonlandırılmasına ilişkin ilk görüşme gerçekleşti
28 Ocak 2024
23
A+
A-

Irak’ta devlete ait televizyon kanalı, Bağdat ile Washington arasında uluslararası koalisyonun ülkedeki misyonunu sona erdirmeye yönelik ikili diyaloğun ilk turunun dün Başbakan Muhammed Şiya es Sudani’nin himayesinde başlatıldığını duyurdu.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in ‘Şakul Avsat’a dayandırdığı haberine göre, Irak Başbakanı’nın medya ofisi, Irak ordusunun üst düzey komutanlarının, güvenlik güçlerinin ve uluslararası koalisyon bünyesinde yer alan çok sayıda yabancı yetkilinin yer aldığı ilk toplantının fotoğrafını yayınladı.

Açıklamada, Sudani’nin ‘uluslararası koalisyonun Irak’taki misyonunu sona erdirmek amacıyla Irak ile ABD arasında ikili diyaloğun ilk turunun sponsorluğunu yaptığı’ belirtildi.

Irak ordusunun üst düzey liderlerinin, güvenlik güçlerinin ve uluslararası koalisyon liderlerinin yer aldığı ilk toplantı (Facebook)I
rak ordusunun üst düzey liderlerinin, güvenlik güçlerinin ve uluslararası koalisyon liderlerinin yer aldığı ilk toplantı (Facebook)

Müzakereleri Irak tarafından Irak Ordusu Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdulemir Yarallah yürütüyor.

Konuyla ilgili AFP’ye açıklama yapan Sudani’nin danışmanlarından Ferhat Alaaddin, “Müzakerelerin uzunluğunu potansiyel ilerleme belirleyecek, burada önemli olan bu görüşmelerin geri dönüşü ve ikili ilişkilerin bir sonraki aşamasının gündeminin belirlenmesi” dedi.

Alaaddin, Bağdat’ın diğer ülkelerle birlikte Irak’ın ve bu ülkelerin çıkarlarına hizmet eden ikili anlaşmalar yapmak üzere uluslararası koalisyona katıldığını söyledi.

Önceki gün Irak ve ABD, Washington liderliğindeki uluslararası koalisyonun geleceği hakkında yaklaşan görüşmeleri duyurdu. Washington perşembe günü Bağdat’la ortak ‘Yüksek Askeri Komite’ çerçevesinde ‘askeri ve savunma uzmanlarından’ oluşan çalışma gruplarının kurulduğunu doğruladı

Washington, ‘DEAŞ tehdidi, operasyonel gereklilikler ve Irak güvenlik güçlerinin yetenek düzeyine atıfta bulunarak görüşmelerde üç ana faktörün’ ele alınacağını bildirdi.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Irak’taki ABD askeri gücünün büyüklüğünün ‘işler ilerledikçe kesinlikle tartışmaların bir parçası olacağını’ söyledi.

Ancak üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, görüşmelerin ‘ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin müzakereler olmadığını’ aktardı.

Ekim ortasından bu yana, Gazze’de Washington’un müttefiki İsrail ile Tahran tarafından desteklenen Hamas hareketi arasındaki savaşın doğrudan bir yansıması olarak, Irak ve Suriye’deki ABD ve koalisyon güçlerini hedef alan 150’den fazla insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenlendi.

Bağdat ile Washington arasındaki görüşmelerin duyurulmasına rağmen, İran’a sadık silahlı gruplardan oluşan Irak’taki İslami Direniş, dün uluslararası koalisyona yönelik saldırılarına devam etme sözü verdi.

Washington’un 2014 yılında başlattığı uluslararası koalisyon çerçevesinde Irak’ta 2 bin 500’e yakın Amerikan askeri bulunurken, Suriye’de ise 900’e yakın Amerikan askeri konuşlanıyor.

EK Kaynaklar* AFP

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.