enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bağdat: ABD ve Irak arasında uluslararası koalisyon güçlerinin görevinin sonlandırılmasına ilişkin ilk görüşme gerçekleşti

Bağdat: ABD ve Irak arasında uluslararası koalisyon güçlerinin görevinin sonlandırılmasına ilişkin ilk görüşme gerçekleşti
28 Ocak 2024
26
A+
A-

Irak’ta devlete ait televizyon kanalı, Bağdat ile Washington arasında uluslararası koalisyonun ülkedeki misyonunu sona erdirmeye yönelik ikili diyaloğun ilk turunun dün Başbakan Muhammed Şiya es Sudani’nin himayesinde başlatıldığını duyurdu.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in ‘Şakul Avsat’a dayandırdığı haberine göre, Irak Başbakanı’nın medya ofisi, Irak ordusunun üst düzey komutanlarının, güvenlik güçlerinin ve uluslararası koalisyon bünyesinde yer alan çok sayıda yabancı yetkilinin yer aldığı ilk toplantının fotoğrafını yayınladı.

Açıklamada, Sudani’nin ‘uluslararası koalisyonun Irak’taki misyonunu sona erdirmek amacıyla Irak ile ABD arasında ikili diyaloğun ilk turunun sponsorluğunu yaptığı’ belirtildi.

Irak ordusunun üst düzey liderlerinin, güvenlik güçlerinin ve uluslararası koalisyon liderlerinin yer aldığı ilk toplantı (Facebook)I
rak ordusunun üst düzey liderlerinin, güvenlik güçlerinin ve uluslararası koalisyon liderlerinin yer aldığı ilk toplantı (Facebook)

Müzakereleri Irak tarafından Irak Ordusu Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdulemir Yarallah yürütüyor.

Konuyla ilgili AFP’ye açıklama yapan Sudani’nin danışmanlarından Ferhat Alaaddin, “Müzakerelerin uzunluğunu potansiyel ilerleme belirleyecek, burada önemli olan bu görüşmelerin geri dönüşü ve ikili ilişkilerin bir sonraki aşamasının gündeminin belirlenmesi” dedi.

Alaaddin, Bağdat’ın diğer ülkelerle birlikte Irak’ın ve bu ülkelerin çıkarlarına hizmet eden ikili anlaşmalar yapmak üzere uluslararası koalisyona katıldığını söyledi.

Önceki gün Irak ve ABD, Washington liderliğindeki uluslararası koalisyonun geleceği hakkında yaklaşan görüşmeleri duyurdu. Washington perşembe günü Bağdat’la ortak ‘Yüksek Askeri Komite’ çerçevesinde ‘askeri ve savunma uzmanlarından’ oluşan çalışma gruplarının kurulduğunu doğruladı

Washington, ‘DEAŞ tehdidi, operasyonel gereklilikler ve Irak güvenlik güçlerinin yetenek düzeyine atıfta bulunarak görüşmelerde üç ana faktörün’ ele alınacağını bildirdi.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, Irak’taki ABD askeri gücünün büyüklüğünün ‘işler ilerledikçe kesinlikle tartışmaların bir parçası olacağını’ söyledi.

Ancak üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, görüşmelerin ‘ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin müzakereler olmadığını’ aktardı.

Ekim ortasından bu yana, Gazze’de Washington’un müttefiki İsrail ile Tahran tarafından desteklenen Hamas hareketi arasındaki savaşın doğrudan bir yansıması olarak, Irak ve Suriye’deki ABD ve koalisyon güçlerini hedef alan 150’den fazla insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenlendi.

Bağdat ile Washington arasındaki görüşmelerin duyurulmasına rağmen, İran’a sadık silahlı gruplardan oluşan Irak’taki İslami Direniş, dün uluslararası koalisyona yönelik saldırılarına devam etme sözü verdi.

Washington’un 2014 yılında başlattığı uluslararası koalisyon çerçevesinde Irak’ta 2 bin 500’e yakın Amerikan askeri bulunurken, Suriye’de ise 900’e yakın Amerikan askeri konuşlanıyor.

EK Kaynaklar* AFP

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.