enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:55
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
09:20 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
00:50 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
00:16 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
00:09 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
00:03 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın sona erecek
00:54 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
23:12 Yalova’da operasyon sırasında şehit olan polis memuru Turgut Külünk’ün acı haberi ailesine verildi
22:53 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Milletimiz müsterih olsun, terör musibetinin kökü her cihetten kazınacaktır” dedi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan’dan Ermenistan’a Uluslararası Adalet Divanının kararını uygulama çağrısı

Azerbaycan’dan Ermenistan’a Uluslararası Adalet Divanının kararını uygulama çağrısı
9 Aralık 2021
545
A+
A-

BAKÜ-UHA HABER / Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Memmedov, Ermenistan’a, Uluslararası Adalet Divanının “Azerbaycanlılara karşı etnik ayrımcılık yapmamasına” yönelik kararını bir an önce uygulama çağrısı yaptı.

Memmedov, Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı yargı organı Uluslararası Adalet Divanının Azerbaycan ve Ermenistan’ın başvurularıyla ilgili tedbir kararını değerlendirdi.

Azerbaycan’ın her zaman uluslararası kararlara bağlı tutum geliştirdiğini aktaran Memmedov, Divanın kararıyla, Ermenistan’ın uluslararası mahkemede Azerbaycan aleyhine sert kararlar bekleyerek siyasi puan kazanma girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını vurguladı.

Memmedov, Divanın kararlarıyla Ermenistan’da Azerbaycan nefretinin aşılandığının kanıtlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Ermenistan’da, aralarında İçişleri Bakanlığının da bulunduğu çok sayıda kuruluş, sosyal medyada Azerbaycan ve Türkleri düşman olarak görenleri ve topraklarının iadesi için kampanya yürütenleri ödüllendiriyor. Azerbaycan tüm bu gerçekler hakkında uluslararası mahkemede dava açtı. Sonuç olarak mahkeme bu gerçekleri araştırdı ve Ermenistan’a tüm bunları engelleme yükümlülüğü getirdi.”

Uluslararası Adalet Divanının temel görevinin, kararların uygulanmaması durumunda BM Güvenlik Konseyinin dikkatine sunmak olduğunu hatırlatan Memmedov, Ermenistan’ın Divanın kararlarını uygulamaması durumunda ciddi baskıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Memmedov, “Bu kararların uygulanması için devletler üzerinde çok ciddi baskı oluyor. Uluslararası Adalet Divanının kararlarını ele almak üzere üç yargıçtan oluşan bir komite kuruldu. Kararların uygulanmaması durumunda bu husus dikkate alınacaktır. Ermenistan’ı mahkemenin kararını bir an önce uygulamaya çağırıyoruz. Ermenistan’da Türklere ve Azerbaycanlılara karşı nefret dolu çocuklar yetiştirilmekte. Bu geleceği ilgilendiren bir konu. Bu nedenle önlenmesi gerekir.” diye konuştu.

İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra saldırılarda bulunan ve Azerbaycan’da yargılanan Ermenilerin durumunun kararların kapsamında olmamasını, uluslararası mahkemenin, Azerbaycan yargısına saygı göstermesi şeklinde değerlendiren Memmedov, gelecek yıl, Ermenistan’ın Karabağ bölgesinde çevreye verdiği zararlar ve enerji kaynaklarını istismar etmeleri nedeniyle şikayette bulunacaklarını aktardı.

Uluslararası Adalet Divanı Salı günkü kararında, Azerbaycan’ın açtığı davaya ilişkin tedbir kararında, Ermenistan’ın Azerbaycanlılara yönelik bazı fiillerinin ırk ayrımcılığı sözleşmesinin çeşitli maddelerini ihlal ettiğini belirtmişti.

Ayrıca Divan, Azerbaycanlılara karşı sosyal medyada yürütülen tehdit, hakaret ve karalama kampanyalarına dikkati çeken Azerbaycan heyetinin talebini dikkate alarak, Ermenistan’dan Azerbaycanlılara karşı etnik ayrımcılık yapmamasını istemişti.

Kararda, Ermenistan’dan nefret suçu işleyen Ermenileri engellemesi gerektiği hatırlatılmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 09 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.