enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor sahasında karşılaştığı Eyüpspor’u 2-0 mağlup eden karşılaşmayı spor yazarları kaleme aldı…
00:45 Türk Devletleri Teşkilatı yeni üye devletleri kabul edecek mi?
00:44 BakanTunç, “Çocukların korunması, çocuk istismarının önlenmesi, insan ve uyuşturucu ticareti gibi suçlarda iki ülke arasında işbirliği yapılmalı”
00:09 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Dijital bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturuyoruz”
00:04 Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Trabzonspor, Teknik Direktörü Fatih Tekke 90 dakikayı değerlendirdi…
00:04 Türkiye ve Orta Doğu’da Su Güvenliği: Fırat-Dicle’den Nil Havzası’na Uzanan Rekabetin Akdeniz Politikalarına Etkisi
10:53 Spor basınının tanınmış isimlerinden gazeteci yazar Faik Çetiner, yaşamını yitirdi.
00:26 Macaristan Başbakanı Viktor Orban, “Avrupa Birliği bugün en stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya’yı almalı”.
22:26 Başkan Büyükakın, Kocaelispor’u tebrik etti; “Muhteşem bir oyun, harika bir galibiyet!”
00:57 Uygun koşullarda yapılması önemli
00:48 Türkiye’de her 100 bin kadından 43’ü meme kanseri tanısı alıyor…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu Konuşması: Bir Küresel Adalet Manifestosu
00:39 Kazakistan’da Türk Yönetmen Cenk İZGÖREN’in, Uzun Metrajlı filmi “Rayların Ötesinde” dereceye girdi…
00:33 Yorum: Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi
00:32 Erdoğan, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Gazze’nin yeniden inşa sürecinde “laf değil icraat zamanı” vurgusuyla İslam dünyasına çağrıda bulundu…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’u BM Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz
00:25 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den “YILDIRIM-2025 Seferberlik Tatbikatına” büyük bir destek…
00:22 Televizyon kanalı TELE1’in sahibi olan ABC Radyo Televizyon ve Dijital Yayıncılık AŞ TMSF’ye devredildi…
00:21 (UİB) Koordinatör Başkanı Çelik, “Otomotiv endüstrisinde tarihinde en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı”
00:21 CHP’nin kurultay davasında ret kararı çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ’da yeniden savaşır mı; uzmanlar ne diyor?

Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ’da yeniden savaşır mı; uzmanlar ne diyor?
23 Eylül 2023
15
A+
A-

* Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ krizinin yeniden çatışmalara dönüşebileceği uyarısı yapılıyor.

* Uzmanlar yeni savaşa Türkiye ve İran’ın da dahil olabileceğini söylüyor.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in EuroNews’e dayandırdığı AFP Agence France-Presse - Babeliokaynaklı haberine göre, Dağlık Karabağ’da ateşkesin sağlanmasından üç yıl sonra Azerbaycan ve Ermenistan arasında yeni bir savaşın patlak verebileceği endişesi yaşanıyor.

Analistler, iki tarafın politikasının gerilimi artırdığını ve bölgenin tekrar çatışmalara sahne olabileceğine dikkat çekiyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçtiğimiz günlerde, Bakü’yü Dağlık Karabağ yakınlarına asker yığmakla suçladı. Azerbaycan da Erivan’ın bölgeyle ilgili politikasının krizi tırmandırabileceğini dile getiriyor.

Uluslararası arabuluculukla yürütülen barış görüşmelerinde ise ilerleme sağlanamıyor.

Bölgenin ana kenti Stepanakert’te yaşayan Olga Grigoryan, yerel halkın Azerbaycan güçleriyle savaşın yakın olmasından korktuğunu ifade ediyor.

En çok okunanlar

AFP’ye konuşan Grigoryan “Durum her geçen gün daha da tırmanıyor. İnsanlar yarın tıpkı 2020’de olduğu gibi bombalama sesleriyle uyanacaklarından korkuyorlar” dedi.

Karşılıklı suçlamalar

Paşinyan, Mayıs ayında Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanıdığını söyledi.

Ancak Bakü, Erivan’ın “etnik-Ermeni ayrılıkçı güçleri devlet bütçesinden finanse etmeye devam etmekle” suçluyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in dış politika danışmanlarından Hikmet Hacıyev “Ermenistan yönetiminin son dönemdeki bazı eylemleri barış sürecine ciddi zarar verdi” dedi. Hacıyev, özellikle Paşinyan’ın 2 Eylül’de Dağlık Karabağ’ın bağımsızlık günü dolayısıyla gönderdiği ve Bakü’nün öfkesine yol açan kutlama mektubuna atıfta bulundu.

Erivan’ı Bakü’deki merkezi hükümet ile Stepanakert’teki ayrılıkçılar arasındaki “diyalog girişimlerini engellemekle” suçlayan Hacıyev, “9 Eylül’de Dağlık Karabağ’da sözde ‘başkanlık seçimlerinin yapılması bir başka ciddi provokasyondu” dedi.

İki ülke arasında barış görüşmelerine aracılık eden Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri oylamanın gayrimeşru olduğunu bildirdi.

Erivan, Bakü’nün, bölgeyi Ermenistan’a bağlayan ve Rus barış güçleri tarafından korunan tek yol olan Laçin koridorunu kapatarak Dağlık Karabağ’da insani bir krize yol açtığını savunuyor.

Yeni savaş ihtimali arttı

Uzmanlar, barış görüşmelerindeki başarısızlığın yeni bir savaş ihtimalini arttırdığını belirtiyor.

Ermeni analist Beniamin Matevosyan, “Azerbaycan’ın Ermenistan sınırında ve Karabağ yakınlarında yoğun bir şekilde asker yığması ve buradaki birliklerinin uyumunu arttırması nedeniyle yeni bir silahlı çatışma olasılığı şüphesiz çok yüksek” dedi.

Azerbaycanlı siyaset uzmanı Farhad Mammadov ise “barış anlaşması imzalanmadığı sürece yeni bir büyük çaplı çatışma riskinin her zaman yüksek kalacağını” ifade etti.

Mammadov , Bakü’nün “Erivan’ın Karabağ’a askeri müdahalede bulunması halinde Ermenistan topraklarına saldırabileceğini” kaydetti.

“Türkiye ve İran savaşa dahil olur”

Yine Ermeni analist Hakob Balayan, “Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarına saldırmasının büyük bir bölgesel savaşa yol açacağı” değerlendirmesi yaptı.

Balayan, bu savaşa “Bakü’nün müttefiki Türkiye’nin yanı sıra stratejik Kafkasya bölgesinde artan Türk nüfuzundan çekinen Ankara’nın tarihi rakibi İran’ın” da dahil olacağını ifade etti.

Ermenistan 1990’larda Azerbaycan’ı yenerek Dağlık Karabağ’ın kontrolünü ele geçirdi. Enerji zengini Azerbaycan, 30 yıl sonra, “Ankara’nın desteğiyle” bölgeyi geri aldı.

Rusya, 2020 sonbaharında, altı hafta süren çatışmaları sona erdirmek için ateşkese aracılık etti. Moskova, Ermenistan’ı Dağlık Karabağ’a bağlayan Laçin koridoruna 2.000 barış gücü askeri konuşlandırdı.

Anlaşma kapsamında Erivan, onlarca yıldır kontrol ettiği toprakların büyük bölümünü terk etti.

Ek kaynaklar • AFP
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.