Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nce (ADÜ) ‘Türk Dünyasında Ortak Alfabe Çalışmaları’ konulu konferans yapıldı…

UHA / İnternational News Agency
AYDIN, 12 MAYIS 2025 – Konferansa, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erkan Salan ve Prof. Dr. Cengiz Özarslan, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, Genel Sekreter Yardımcısı Tanfer Bilge ve Genel Sekreter Yardımcısı V. Naciye Çalışıcı Çelik, akademik ve idari kadro ile öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansta Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk dünyasında alfabe birliği sağlanması yönünde geçmişten günümüze kadar yürütülen çalışmaları detaylı bir biçimde ele aldı.
Konferansta, ortak alfabe çalışmalarının tarihsel sürecini kapsamlı bir şekilde anlatan Prof. Dr. Mert, bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların aşılabilmesi için önerilen çözüm yolları üzerine derinlemesine bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Mert, alfabe birliğinin sadece dildeki teknik bir düzenleme olmadığını, aynı zamanda Türk dünyasında kültürel bütünleşmenin sağlanması açısından son derece önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Alfabe birliğinin, halklar arasındaki iletişimi güçlendireceği ve ortak bir kültürel kimlik oluşturulmasına katkı sağlayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Mert, bu çalışmaların uzun vadede, Türk dünyası arasındaki bağları pekiştiren önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
Ortak alfabenin Türk dünyasında dil ve edebiyat birliğini destekleyeceğini aktaran Mert, şunları kaydetti:
“Eski ve modern Türk lehçeleri arasında daha kolay geçiş yapılabilir. Ortak Türk edebiyatı, müzik ve sanat eserleri daha geniş kitlelere ulaşır. Türk üniversiteleri arasında öğrenci ve akademisyen değişimi kolaylaşır. Ders kitapları, bilimsel makaleler ve araştırmaların karşılıklı anlaşılabilirliği artar. Türk devletleri arasında ticari belgeler, sözleşmeler ve yasal metinler standart bir alfabe ile hazırlanabilir. İş dünyasında iletişim engelleri azalır, yatırım ve ortak projeler artar. Turizm kolaylaşır, çünkü seyahat edenler için okuma ve anlama sorunu en aza iner.”
Teknolojik uyum ve dijital iletişimin de artacağını vurgulayan Mert, “Klavyeler eşitlenecek bu çok önemli. Sosyal medya, çevrimiçi eğitim ve elektronik ticaret daha verimli hale gelecek. Yapay zeka ve otomatik çeviri sistemleri başarısı artacak. Bunun neticesinde siyasi ve diplomatik dayanışma, Türk Devletleri Teşkilatı gibi kuruluşlarda ortak metinlerin hazırlanması kolaylaşacak. Diplomatik iletişim daha hızlı ve anlaşılır olacak. Türk dünyasının uluslararası arenada birlikte hareket etme kabiliyeti artacak. Medya ve kitle iletişim iletişimde bütünleşme gerçekleşecek.”
Mert, bu işin Türkiye Cumhuriyeti için bir devlet politikası olduğunu belirterek süreçte emeği geçenlere teşekkür etti. Konferans, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Salan’ın, katkılarından dolayı TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’e hediye takdim etmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.