enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:17 MİT Başkanı İbrahim Kalın, İstanbul’da başta Kudüs olmak üzere Hamas heyetiyle görüştü
10:55 Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü 25 bin megavatı geçti
10:24 Trump yönetimi İran sendromuyla güç kaybetmeye devam ediyor
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:14 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aydan Özoğuz Almanya Federal Meclisi Başkanvekili oldu

Aydan Özoğuz Almanya Federal Meclisi Başkanvekili oldu
27 Ekim 2021
366
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Almanya‘da Federal Meclis 26 Eylül’de yapılan seçimlerden sonra ilk oturumunu gerçekleştirdi. İlk günde yapılan meclis başkanlığı seçiminde Aydan Özoğuz başkanvekilliğine seçildi.

Yurtta sulh, cihanda sulh(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden sonra oluşan yeni Federal Meclis (Bundestag) ilk oturumunu dün gerçekleştirdi.

Oturumda 53 yaşındaki Sosyal Demokrat Partili (SPD) Baerbel Bas yeni Federal Meclis Başkanı olarak seçilirken, 54 yaşındaki Türkiye kökenli SPD’li politikacı Aydan Özoğuz da yapılan seçim sonucunda Meclis Başkanvekilli oldu.

SPD Hamburg Federal Milletvekili Özoğuz bir önceki SPD hükümetinde 2013-2018 yılları arasında Federal Hükümet’in Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapmıştı.

Özoğuz’la birlikte Yvonne Magwas (CDU), Claudia Roth (Yeşiller), Petra Pau (Sol Parti) ve Hür Demokrat politikacı Wolfgang Kubicki (FDP) de Bas’ın yardımcıları olarak görev yapacak. Sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin adayı Michael Kaufmann ise seçilemedi.

Almanya Federal Meclisi’nin yeni başkanı Baerbel Bas, açılış oturumunda 724 milletvekilinin 576’sının oyunu aldı. Bas için 90 milletvekili ret oyu kullandı, 58 milletvekili ise çekimser kaldı.

Böylece yaklaşık 20 yıl aradan sonra Federal Meclis Başkanlığına kadın bir başkan seçilmiş oldu. Bas’tan önce yine SPD’li Annemarie Renger (1972-1976) ve Hristiyan Demokrat Partili (CDU) Rita Süssmuth (1988-1998) Federal Meclis Başkanlığı yapmıştı.

Almanya’da siyasi teamüllere göre, meclis başkanlığına seçimleri birinci olarak tamamlayan parti aday gösteriyor.

Almanya Federal Meclisİ'nin yeni başkanı Bärbel BasHalka yakın politika

Federal Meclis Başkanı seçildikten sonra yaptığı konuşmada milletvekillerine teşekkür eden Baerbel Bas, halka yakın bir siyaset izleyeceğini söyledi. Bas, “Haydi, vatandaşlara, özellikle de siyasetin uzun süredir kendileriyle ilgilenmediğini hissedenlere, politikaya yabancılaşanlara hitap edelim” dedi.

“Yeni seçilen çoğulcu, genç bir parlamentonun, köprüler kurmaya, önyargıları yok etmeye, savunma tepkilerinin ve güvensizliğin üstesinden gelmeye yardımcı olmayı kolaylaştırabileceğini” ifade eden Bas, “Nefret ve öfke bir fikir değildir. Başkan olarak bu parlamentoyu saldırılara karşı koruyacağım. Demokrasiyi düşmanlarına karşı savunacağım” diye konuştu.

Federal Meclis’in eski Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili başkanı Wolfgang Schaeuble (79) de meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla yaptığı açılış konuşmasında toplumda artan ayrışmalara karşı mücadelede parlamenter tartışmaların ve uzlaşmanın önemini vurguladı.

Federal Meclis’te düşünce farklılıklarının açık şekilde dile getirilmesinin önemine dikkati çeken Schaeuble, “Toplumumuzda karşıt görüşlere dayanma, muhalefete izin verme isteği azaldığı için bu daha da önemli hale geliyor” ifadelerini kullandı.

Schaeuble, konuşmasında iklim konusunda da değinerek uyarılarda bulundu.

Steinmeier ve Merkel Merkel’e başbakanlığı geçici sürdürme görevi

Öte yandan Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel’den (CDU) yeni bir hükümet kurulana kadar hükümet faaliyetlerini sürdürmesini istedi.

Resmi olarak parlamentonun kurucu toplantısının gerçekleşmesiyle başbakan ve diğer federal bakanların görev süresi de sona ermiş oldu.

EK Kaynaklar *dpa

[UHA Haber Ajansı, 27 Ekim 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.