enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:22 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:09 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:25 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:51 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
10:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
00:44 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:32 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:21 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
12:15 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
07:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:14 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:55 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:48 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:43 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:39 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:38 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:29 ABD’nin Güney Kahkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:26 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e katılmasını engelleyen vetosunu kaldırabilir

Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e katılmasını engelleyen vetosunu kaldırabilir
10 Kasım 2024
47
A+
A-

Avusturya İçişleri Bakanı, Avusturya’nın Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine tam üyeliği konusundaki vetosunu, sınırların korunmasında yapılacak iyileştirmelerin ardından kaldırabileceğini ima etti.

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’n ‘EuroNews’e dayandırdığı haberinde, bu karar, Avusturya’nın Göçten sorumlu AB Komiseri Magnus Brunner’in her iki ülkenin de tam üye olması yönündeki çağrılarının ardından geldi.

Son iki yıldır Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Avrupa Birliği içinde insanların ve ticari ürünlerin serbest dolaşımını garanti altına alan Schengen bölgesine tam üye olmasını engelliyordu.

O zamanki argüman, çok fazla mültecinin Batı Balkanlar rotası üzerinden Avusturya’ya ulaşmasıydı. Bir önceki yıl kurallar biraz gevşetildi ve hava ile deniz yoluyla serbest giriş ve çıkış mümkün hale geldi.

İçişleri Bakanlığı’na göre durum o zamandan bu yana daha da iyileşti.

AB parlamentosundaki bir oturumda konuşan Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Kraner, “Artık özellikle bu ülkeler üzerinden gerçekleşen yasadışı göç rakamlarının büyük ölçüde düştüğünü görebiliyoruz. Bu da doğru yolda olduğumuz, ancak henüz yolun sonuna gelmediğimiz anlamına geliyor” diye konuştu.

Avusturya’nın veto sonucunda sınır koruma ve geri gönderme konularında önemli gelişmeler sağlayabildiğini ancak amacın yasadışı göçü sıfıra indirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Romanya Parlamentosu üyesi Victor Negrescu kısa bir süre önce Romanya’nın Schengen üyeliği yolunda ‘son düzlüğe’ girdiğini açıkladı.

Negrescu üç olası senaryoyu özetledi; bu yıl içinde bir karar alınması, yeni Avrupa Komisyonu ile daha uzun vadeli bir müzakere ve Bulgaristan’daki siyasi durumun bir sonucu olarak muhtemelen gecikmeler.

Romania Prime Minister Marcel Ciolacu meets Italian Premier Giorgia Meloni in Rome.
Romania Prime Minister Marcel Ciolacu meets Italian Premier Giorgia Meloni in Rome.Roberto Monaldo/LaPresse

Bu arada Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, 8 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan önce alınacak bir kararla Romanya’nın 2025 baharında Schengen bölgesine tam olarak girebileceğine inandığını söyledi.

Ciolacu sürecin Aralık ayına kadar sonuçlandırılabileceğini ve uygulamanın gelecek yıl Mart ayında başlayacağını belirtti. Bu değişiklik, 2025 ilkbaharına kadar Rumenlerin AB kara sınırlarını kontrolsüz geçebilmelerini sağlayacaktır.

Avusturya’nın Göçten Sorumlu AB Komiseri Magnus Brunner’in kısa bir süre önce AB Parlamentosu’ndaki oturumda belirttiği üzere Schengen genişlemesine ilişkin görüşmeler “iyi bir ilerleme” kaydediyor. Dolayısıyla bir anlaşmaya varılması yakın görünüyor.

Bu gelişme 22 Kasım’da Macaristan’da her iki ülkenin de katılacağı bir toplantıda yaşanabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.