enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Atlantikçiliğin son kalesi: Meloni’nin AB’yi ABD’nin koruması altında tutma çabası

Atlantikçiliğin son kalesi: Meloni’nin AB’yi ABD’nin koruması altında tutma çabası
9 Mart 2025
8
A+
A-

Bazı AB liderleri ABD’nin Avrupa’nın güvenliğinden belirgin bir şekilde uzaklaşmasının sonuçlarını düşünürken, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni kıtanın ABD’nin koruması altında kalmasının en güçlü savunucularından biri olmaya devam ediyor.

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

UHA / İnternational News Agency

EuroNews’ten Gazeteci* Gerardo Fotuna &  Vincenzo Genovese’n haberine göre, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Perşembe günü olağanüstü AB zirvesi için Brüksel’e giderken, öncesinde geçtiğimiz Pazar günü Londra’da yapılan gayriresmi zirvede ortaya koyduğu bir doktrinine bağlı kaldı: NATO’nun tam katılımı olmadan Avrupa’nın savunması mümkün değildir.

Bu tutum, Başkan Donald Trump yönetimiyle ABD’nin siyasi değişimlerini Avrupa’nın stratejik özerkliğini arttırması için bir sinyal olarak yorumlayanların çabalarını yöneten Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan farklı.

Macron, AB müttefikleri için ek bir güvenlik garantisi olarak Fransa’nın nükleer korumasını tüm kıtaya yaymayı önerecek kadar ileri giderken, Meloni, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD ve Avrupa arasında siyasi, ekonomik ve savunma konularında yakın bir ittifakı savunan bir doktrin olan geleneksel Atlantikçiliğe olan bağlılığını yeniden teyit etti.

Avrupa değişen jeopolitik gerçeklerle boğuşurken Meloni, Macron’un NATO bağlarını sürdürme ve aynı zamanda ABD’nin transatlantik ittifakın fişini çekmesi durumunda Avrupa’nın savunma yeteneklerini güçlendirme vizyonunu desteklemeye açık görünen birçok AB lideri arasında arabuluculuk yapmaya çalışıyor.

Batı kampını bir arada tutmak

Avrupa’nın kendi kendine yetmesi yönündeki çabalar Fransa’nın ötesinde de ilgi görüyor. AB dış politika şefi Kaja Kallas, Trump ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy arasındaki gerilimin ardından attığı tweet’le tartışmayı alevlendirdi: “Özgür dünyanın yeni bir lidere ihtiyacı olduğu netleşti. Bu meydan okumayı üstlenmek biz Avrupalılara düşüyor.”

İtalya’ya göre bu ideolojik uçurumların kapatılması NATO’nun birliğinin korunması açısından hayati önem taşıyor. AB zirvesi öncesinde bir diplomatik kaynak, “Bu durumda açık olan şey, sadece Avrupa Birliği içinde değil, daha genel olarak Batı kampı içinde birliği sürdürme ihtiyacıdır,” dedi.

Merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) bir toplantısı için Brüksel’de bulunan İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de bu görüşü destekledi: “Güçlü bir transatlantik ilişki ve NATO olmadan Ukrayna’nın ve Avrupa’nın güvenliğini garanti altına almak kesinlikle mümkün değildir.”

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump yönetiminin Avrupa'ya etkisi konusunda farklı görüşlere sahip.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump yönetiminin Avrupa’ya etkisi konusunda farklı görüşlere sahip.AP Photo

Meloni’nin Trump ile yakın ilişkileri

Transatlantik birliğe olan bağlılığının ötesinde Meloni, yakın bir müttefik olduğu için Avrupa’nın birkaç potansiyel ‘Trump fısıldayıcısı’ndan biri olmaya devam ediyor. Trump Meloni’yi “harika bir kadın” ve “büyük bir lider” olarak nitelendirmişti.

Ocak ayında, İran’da tutuklu bulunan İtalyan gazeteci Cecilia Sala’nın serbest bırakılması çabalarını koordine etmek üzere Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago malikanesine gitti. Bu diplomatik başarı Meloni’nin ülke içindeki konumunu güçlendirdi.

Meloni kısa süre önce yaptığı bir konuşmada, Trump’ın Avrupa’ya bağlılığıyla ilgili endişeleri gidermeye çalıştı. “Düşmanlarımız Trump’ın uzaklaşacağını umuyor ama bu olmayacak. Onu tanıyorum. Güçlü ve etkilidir. Eminim yanıldıklarını kanıtlayacağız,” dedi.

‘Hukuken tartışmalı’ bir NATO uzlaşması

Bu anlamda ve Trump’ın Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı çıkması ile Kiev’e güvenlik güvencesi verme ihtiyacı arasında bir orta yol bulma çabasıyla Meloni alışılmadık bir çözüm önerdi.

Ukrayna’ya NATO’nun kolektif savunma maddesi olan 5. Maddesini ittifaka fiili üyelik verilmeden genişletmeyi önerdi. Böylece, Ukrayna’yı NATO’nun koruyucu şemsiyesi altına sokarken resmi bir taahhütten de kaçınmış olacaktı.

Roma’daki Luiss Guido Carli Üniversitesi’nden siyaset tarihçisi Lorenzo Castellani bu planın “hukuki açıdan tartışmalı ve siyasi düzeyde uygulanması zor” olacağını söyledi.

Castellani, “Bu plan temelde, çatışma dondurulduktan sonra Putin’in ateşkesi bozması halinde NATO’nun devreye gireceği anlamına geliyor. Meloni bu tür bir caydırıcılık planının Rusya tarafından asla kabul edilmeyeceğinin farkında,” dedi.

Üstelik İtalyan askerlerinin Ukrayna’da konuşlandırılması siyasi açıdan da savunulamaz. Castellani, “İtalyan kamuoyu askeri harcamaların arttırılmasına ve Ukrayna’ya silah gönderilmesine Fransa, Almanya ya da İngiltere’ye kıyasla çok daha fazla karşı çıkıyor,” dedi.

İç siyasi zorluklar

Meloni’nin kendi hükümeti içinde de engelleri var. Koalisyon ortakları Forza Italia ve Lig, Ukrayna’ya askeri destek ve Avrupa savunma stratejisi konusunda bölünmüş durumda.

(Soldan sağa) Matteo Salvini, Giorgia Meloni ve Antonio Tajani.

(Soldan sağa) Matteo Salvini, Giorgia Meloni ve Antonio Tajani.
AP Photo

Dışişleri Bakanı Antonio Tajani liderliğindeki Forza Italia, Meloni’nin temkinli yaklaşımıyla tamamen uyumlu. Parti Kiev’e askeri yardım yapılmasını destekliyor ve Avrupa Komisyonu’nun AB’nin savunma kapasitesini arttırmayı amaçlayan “Yeniden Avrupa’yı Silahlandırma” (ReArm Europe) planını onaylıyor.

Buna karşın iktidar ortağı aşırı sağcı Lig Partisi, AB’nin savunma girişimlerine şüpheyle yaklaşıyor ve Trump’ın Rusya ile olası müzakerelerine güveniyor. Maliye Bakanı ve Lig’in ağır topu Francesco Giorgetti bile AB’nin savunma stratejisini “aceleci ve mantıksız” olarak eleştirdi.

Dolayısıyla Meloni, hem siyasi gücünü kullanmak hem de ülke içindeki güç tabanını korumak için ABD’ye yönelme eğilimini sürdürmek üzere dikkatli bir yol izliyor. Ancak şu anda kriz zirveleri arasında profili düşük görünse de, olaylar geliştikçe daha ön planda bir rol üstlenebilir.

Gerardo Fortuna - Senior EU policy reporter, Health and Food - Euronews |  LinkedInVincenzo Genovese على X: "4 years after his exile began, former #Catalunya  President @KRLS talked to me & @ilpiotr Stop the fight is not an option,  for him Enjoy the interview on @

Gazeteci*Gerardo Fotuna &  Vincenzo Genovese

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.