enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:50 Kartepe’de Açık Hava Sinema Keyfi Başladı
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fuat Sezgin, büyük bir ilim insanıydı
00:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman yangınlarında sorumluluğu olduğu tespit edilen 31 kişi gözaltına alındı
00:32 (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait iki depoda tarihi eser ele geçirildi
00:24 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(ABD-İran) Uzlaşma ihtimali var”
00:23 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Hazreti Muhammed’in karikatürünü yayımlayan dergiye adli soruşturma başlatıldı
00:21 Bakan Yerlikaya: 50 binin üzerinde vatandaşımız güvenli bölgelere alındı
00:14 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan iş insanı Murat Kapki’ye ait 5 milyon değerinde kıymetli eşya ele geçirildi
00:10 Uluslararası Sistemde Azerbaycan’ın Jeopolitiği ve Dış Politikasının Temel Öncelikleri
00:03
00:01 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye yaptırımları kaldıracak”
12:07 Muhalefet açığının ürettiği maliyet
10:45 Nizip Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Karabacak, İstanbul’da 4. Tarım Ekosistem Buluşması’na katıldı
09:52 Kabine bugün toplanacak
06:54 Dışişleri Bakanı Fidan, NATO üyelerinin gelecekteki 10 yıl içerisinde savunma harcamaları iki ayrı kalemde yüzde 5’e çıkacak!
00:45 PSG, Inter Miami’yi farklı geçti
00:33 Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay: “Balkanların refah ve istikrarı için yeni köprüler inşa etmede gençlerin ve kadınların rolü önemli!”
00:26 Dronlar ve Füzelerle Değişen Muharebe Dinamikleri
00:21 Manchester City – Al Hilal maçı TRT Spor’da
00:13 Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası TRT ekranlarında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aşılara Erişim Eşitsizliği COVID’le Mücadeleyi Gölgeledi

Aşılara Erişim Eşitsizliği COVID’le Mücadeleyi Gölgeledi
3 Ocak 2023
1.648
A+
A-

24 Şubat 2021’de COVID-19 aşılarının teslimatı Gana’ya ulaştı ve aşı eşitsizliğini ortadan kaldıracak bir adım oldu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘VOA’dan aktardığı haberine göre, Birleşmiş Milletler’in desteklediği COVAX programı, üretilen ilk parti aşıların çoğunun zengin ülkelere gitmesinin ardından, düşük ve orta gelirli ülkelerin COVID aşılarına erişimine yardımcı olmayı amaçlıyordu.

Program sınırlı miktardaki aşı dozları nedeniyle tam başarıya ulaşmakta zorlandı. Yaklaşık iki milyar aşı dağıtıldıktan sonra, COVAX nihayet en yoksul ülkelere erişmeye odaklanıyor.

Bunun nedeni kısmen, iki yılın sonunda, bol miktarda aşının mevcut olması.

Ancak Duke Üniversitesi küresel sağlık profesörü Krishna Udayakumar, bu aşıları herkesin yaptıramadığını söylüyor.

Udayakumar, eşitsizliklerin devam ettiğini, Afrika’da tüm kıta nüfusunun yalnızca yüzde yirmi beşinin tam olarak aşılandığını ifade ediyor. Örneğin bu rakam Güney Amerika gibi yerlerde yüzde yetmiş beşin üzerinde.

Artık en büyük sorun arz değil. Sorun talebin az olması.

Küresel Kalkınma Merkezi sağlık uzmanlarından Janeen Madan Keller, düşük gelirli ülkelerdeki insanların COVID aşıları için sıraya girmediğini söylüyor.

Aşılar hakkında yanlış bilgilendirme yaygın. Aşıları sağlayan hükümetlere güven de düşük ve düşük gelirli ülkelerdeki pek çok insan COVID’i artık bir tehdit olarak görmüyor.

Bunun nedenlerinden biri olarak da aşıların bu ülkelere gelmesinin çok uzun sürmüş olması da olabilir.

Gecikmenin büyük kısmı, aşı üretiminin çoğunlukla daha zengin birkaç ülkede yoğunlaşmasından kaynaklandı.

Brown Üniversitesi Pandemi Merkezi Direktörü Jennifer Nuzzo’ya göre aşı konusunda yoksul ülkeler, sadaka beklercesine bir umuda tutunmak zorunda kaldı.

Afrika’da daha fazla aşı fabrikası kurulması için çalışmalar sürüyor. Ancak bu fabrikaların inşası sadece başlangıç. Küresel Kalkınma Merkezi’nden Keller’a göre esas soru bu fabrikaları uzun vadede nasıl ayakta tutacakları.

Afrika Birliği, 2040 yılına kadar rutin aşılarının yüzde 60’ını kıtada üretmeyi hedeflerken işte bu sorularla karşı karşıya.

Zorluk, hem düzenli aşıları hem de kaçınılmaz bir sonraki pandemiyi idare edebilecek sürdürülebilir bir aşı endüstrisi oluşturmakta.

[UHA Haber Ajansı, 03 Ocak 2023] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.