enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Arnavutluk’ta meclis Cumhurbaşkanı Meta’yı azletti

Arnavutluk’ta meclis Cumhurbaşkanı Meta’yı azletti
10 Haziran 2021
484
A+
A-

UHA HABER / Arnavutluk’ta meclis, tarafsız davranmayarak anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Meta’yı azletti. Meta, Başbakan Rama’yı tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerini kendi çıkarına kullanmakla suçluyordu. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (AP/DBN, SSB)’ye dayandırdığı habere göre, Arnavutluk’ta parlamento, Cumhurbaşkanı Ilir Meta’nın Nisan ayındaki seçim kampanyası sürecinde iktidardaki Sosyalist Parti’ye karşı bir tutum alarak anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle azline karar verdi.

Parlamentodaki olağanüstü oturumda Meta’nın aleyhinde 104 oy kullanılırken yedi vekil, cumhurbaşkanının azledilmemesi yönünde, üç kişi ise çekimser oy kullandı. Azil kararını Anaysa Mahkemesi’nin 3 ay içinde onaylaması gerekiyor.

Söz konusu azil kararının temelinde Cumhurbaşkanı Ilir Meta’nın Nisan ayındaki seçim kampanyası sürecinde iktidar partisi aleyhinde bir tavır takınması yatıyor.

Tarafsızlık tartışmaları

Avrupa’da yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerden biri olan Arnavutluk’ta en son seçimler Nisan ayında yapılmıştı.

Albanien I Amtsenthebungsverfahren gegen Präsident Ilir Meta

Cumhurbaşkanı Ilir Meta

Seçimlerde 2013’ten beri ülkeyi yöneten Sosyalist Parti (PS) oyların yarısına yakınını alarak bir kez daha zafer ilan etmişti. PS’liler, eski bir Sosyalist Partili olan Meta’nın kampanya sürecinde tarafsız davranmadığından şikayet etmişti. Zira Meta, Başbakan Edi Rama’yı, ülkede “rüşvetçi bir rejimi” yönetmek  ve tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerini kendi çıkarları için kullanmakla suçluyordu.

Cumhurbaşkanı ayrıca, seçimlere gidilerken sekiz yıldır ülkeyi yöneten PS’ye karşı halkı ayaklanmaya çağırmıştı. Ancak yasalara göre Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması gerekiyor ve makam büyük büyük ölçüde törensel bir nitelik taşıyor.

Hakkında soruşturma açıldı

25 Nisan’daki seçimlerin ardındanPS parlamentodaki 140 sandalyenin 74’ünü kazanarak tekrar iktidara gelmişti. Seçim sonrasında PS’li 49 milletvekilininin talebi üzerine, Meta hakkında mecliste soruşturma açılmış ve komite Meta’nın PS’ye karşı önyargılı bir yaklaşım sergilemekle beraber anayasadaki 16 maddeyi ihlal ettiğini, ayrıca şiddete de teşvik ettiğini rapor etmişti. Meta ise ithaf edilen suçlarla ilişkili bu soruşturma girişimini kınamış ve bunun yasadışı olduğunu savunmuştu.

Meta programını aksatmadı

Dünkü oylama öncesi, Başbakan Rama, Meta’nın cumhurbaşkanlığı görevine ihanet ettiğini savunurken “Ilir Meta anayasayı küçük düşürmüştür” diye konuştu. Ancak Meta’dan ne Rama’nın sözlerine ne de parlamentonun verdiği azil kararına herhangi bir tepki gelmedi. Parlamentoda oylama devam ederken Meta günlük takvimini aksatmadı; hatta bir halk müzik grubuna madalya verdi.

Parlamentonun verdiği azil kararı, Anayasa Mahkemesi’nin üç ay içerisinde vereceği karar doğrultusunda kesinleşecek.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 10 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.