enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: İklim krizi et tüketimini azaltmaya zorluyor; peki vegan olmak şart mı?

Araştırma: İklim krizi et tüketimini azaltmaya zorluyor; peki vegan olmak şart mı?
13 Haziran 2021
522
A+
A-

UHA HABER / Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de birçok üniversitenin ortak araştırması gıda yetiştirme, tüketme ve atık yöntemleri alanında önemli bir değişiklik yapılmadığı sürece küresel ısınmanın asgari güvenli seviyede tutulamayacağını ortaya koydu.

Çalışma ayrıca bu yöntemlerin değişmesinin zorunlu olarak tüm düyanın vegan olması anlamına gelmediğinin de altını çizdi.

Araştırmacılar beş kilit noktada değişiklik yapılabileceği konusunda hem fikir.

Perşembe günü Journal Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre var olan yöntemlerle üretilen gıdalar önümüzdeki 80 yıl boyunca toplam 1,4 metrik trilyon ton sera gazı emisyonuna neden olacak. Bunun aslan payı büyük baş hayvancılık ve gübre kullanımından geliyor. Ayrıca tarımsal araziler ile gıda atıklarının hatalı yönetimi de ciddi bir sebep.

Çalışmaya göre dünya fosil yakıt kullanmayı bıraksa dahi Paris İklim Antlaşması’ndaki hedefleri tutturmak mümkün olmayacak.

Bitkisel gıdalara ağırlık verilmesi gerekiyor

Araştırma ekibinin başındaki kişilerden Minnesota Üniversitesi’nde görevli Biosistem Mühendisi Prof. Jason Hill şunları söylüyor:

“Tüm dünya et yemeyi bırakmak zorunda değil ancak bitkisel gıdaların daha ağırlıklı olduğu daha sağlıklı bir beslenme şeklibne yönelmek ve bu gıdaları daha çevreci şekilde üreterek atıkları doğru şekilde yönetmek çok yardımcı olacak”.

Çalışmada şu sonuçlara varıldı:

  • Tamamen bitkisel bazlı beslenmeye yakın bir diyet uygulamak dünya emisyonlarında 650 milyar metrik ton sera gazı emisyonunun azalması anlamına gelecek.
  • Eğer herkes yaşına göre doğru miktarda kaloriyi günlük olarak tüketirse -ki bu yetişkinlerde ortalama 2 bin 100 kalori ediyor- bu da 410 milyar metrik ton sera gazı emisyonunu kesecek.
  • Eğer tarım sektörü daha az kimyasal kullanır ve toprağı daha doğru şekilde işlerse bu 540 milyar metrik ton emisyonu kesecek.
  • Eğer tarım sektörü genetik modifikasyonlar kullanarak verimliliği arttırma yoluna giderse bu yöntem de 190 milyar metrik ton emisyon kesecek.
  • Eğer insanlar daha az miktarda gıdayı çöpe atarsa, restorancılık sektöründe israf önlenebilirse ve bazı yerlerde tüketilmeyen gıdalar ihtiyaç duyulan başka bölgelere ve ülkelere aktarılabilirse bu 360 milyar metrik ton emisyonun salınmasına engel olacak.

Eğer dünya bu beş alanın tümünde yarı mesafe bile kat etse emisyonlarda 850 milyar metrik ton azalma görülecek. Fosil yakıt kullanımında azalma da olursa bu durum dünyaya iklim krizi ile mücadele için gerekli şansı verecek. Çalışmaya göre bu şekilde 0,3 ila 0,7 derecelik bir ısı artışının önüne geçilecek ki bu da Paris İklim Antlaşması’nın hedefleri içerisinde.

HABER : Sertaç AKTAN 

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 13 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.