enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:54 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:39 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:32 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
09:57 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:10 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:47 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
13:01 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
23:11 Bölgemiz yine savaş alanına döndü…
22:47 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
22:05 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:05 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:19 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: Hint Okyanusu’nun mercan resifleri çökme riski altında

Araştırma: Hint Okyanusu’nun mercan resifleri çökme riski altında
8 Aralık 2021
497
A+
A-

GÜNEY AFRİKA-UHA HABER / Artan deniz sıcaklıkları ve aşırı avlanma, Hint Okyanusu’nun batısındaki mercan resiflerini önümüzdeki 50 yıl içinde tamamen çökme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Nature Sustainability dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Afrika’nın doğu kıyılarındaki resifler ile Mauritius ve Seyşeller gibi adalar, acil önlem alınmadığı takdirde yüksek bir yok olma riskiyle karşı karşıya.

Araştırma sonucunda, bu bölgedeki tüm resiflerin önümüzdeki onlarca yıl içinde “tam ekosistem çöküşü ve geri dönüşü olmayan hasar” ile karşı karşıya olduğu ve okyanus ısınmasıyla birlikte zaten bazı mercan habitatlarının kritik derecede tehlikede olduğu keşfedildi.

“Resifler çökmeye karşı savunmasız”

Kenya merkezli bir okyanus araştırma enstitüsü olan CORDIO’nun Doğu Afrika Kurucu Direktörü David Obura, “Bulgular oldukça ciddi. Bu resifler çökmeye karşı savunmasız.” dedi.

Araştırmacılar, Mauritius, Seyşeller, Komorlar ve Madagaskar gibi ada uluslarını çevreleyen mercan resiflerinin, deniz turizminin yapıldığı bu bölgede, yüksek risk seviyesinde olduğunu bildirdi.

Mercan resiflerinin kaybı çifte darbe olacak

Mercan resifleri, okyanus tabanının yalnızca yüzde 0,2 gibi küçük bir bölümünü kaplarken, tüm deniz hayvanlarının ve bitkilerinin en az 4’te 1’ine ev sahipliği yapıyor.

Mercan resifleri, deniz ekosistemini sağlamlaştırmanın yanı sıra, fırtına ve kıyı şeridi aşınmasından korunmayı sağlıyor

David Obura, sağlıklı resiflerin “çok değerli” olduğunu ve kaybının “çifte darbe” olacağını söyledi.

Şu ana kadarki en büyük küresel mercan sağlığı araştırması, dinamit balıkçılığının, kirliliğin ve küresel ısınmanın 2009’dan 2018’e kadar dünyadaki mercan resiflerinin yüzde 14’ünü yok ettiğini ortaya koydu.

[UHA Haber Ajansı, 08 Aralık 2021]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.