enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: En eski yemek kalıntıları, neandertallerin gurme olduğunu gösteriyor

Araştırma: En eski yemek kalıntıları, neandertallerin gurme olduğunu gösteriyor
25 Kasım 2022
435
A+
A-

Advertisement

İngiltere’de aralarında bir Türk bilim kadının da yer aldığı ekibin araştırması, Kuzey Irak’ta keşfedilen dünyanın şimdiye kadar bulunan en eski pişirilmiş yemek kalıntılarının neandertallerin gurme olduğunu gösterdiğini ortaya koydu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) Avrupa Temsilciliğin haberine göre, Ortaya çıkartılan cevizli tada sahip gözleme veya bazlama kalıntısı, karmaşık yemek pişirme ve yemek kültürünün ilk somut kanıtı olarak kayda geçti.

The Guardian gazetesinin haberine göre, neandertallerin sadece toplanmış yemişler ve pişmemiş hayvan etiyle beslenerek hayatta kaldığı tezlerini de çürütürken, Kuzey Irak’taki bir mağarada, dünyanın şimdiye kadar bulunmuş en eski pişmiş yemeği olduğu anlaşılan kömürleşmiş kalıntıların gün ışığına çıkarılması, neandertallerin yemek düşkünü olabileceği yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Kazı çalışmalarını koordine eden ekibin şefi Liverpool John Moores Universitesi’nde görevli Kültürel Paleoekoloji Profesörü Chris Hunt, “Bulgularımız, neandertallerin arasında karmaşık yemek pişirmenin ve dolayısıyla yemek kültürünün var olduğunun ilk gerçek göstergesi.” ifadesini kullandı.

Çalışmaya katılan arkadaşlarıyla mağaraların yakınından toplanan tohumları kullanarak aynı tariflerden birini yeniden üretmeye çalıştıklarını belirten Hunt, bu yemek kalıntılarının gerçekten çok lezzetli olan bir tür fındık veya ceviz tadı içeren gözleme veya bazlama olduğu sonucuna vardıklarını söyledi.

Şimdiye kadar bulunan en eski pişirilmiş yiyecek kalıntısı, başkent Bağdat’a 500 kilometre uzaklıktaki Zagros Dağları’nda Shanidar mağaraları bölgesinde keşfedildi.

Kalıntılar, yaklaşık 70 bin yıllık mağaralardaki birçok antik ocaktan birinde ortaya çıkarıldı.

Bu araştırmayı gerçekleştiren ekip ayrıca, yaklaşık 12 bin yıl önce erken modern insanlar tarafından işgal edilen Yunanistan’ın güneyindeki Franchthi Mağarası’ndan çıkarılan eski yanmış yiyecek parçalarını analiz etmek için elektron taramalı mikroskop kullandı.

İki araştırmayı birlikte kıyaslamalı değerlendiren araştırmacılar, birlikte ele alındığında, yeni bulguların Paleolitik diyetlerin çeşitli olduğunu ve yemek hazırlamanın birkaç aşamasını içeren tarih öncesi pişirme kompleksinin mevcut olduğu sonucuna vardı.

Araştırma ekibinde yer alan Liverpool Üniversitesi Paleobotanik uzmanı Doktor Ceren Kabukçu ise “Shanidar Mağarası’nda, hem de diğerinde her iki bölgede ve her iki aşamada hem neandertallerin hem de erken modern insanlar (Homo sapiens) tarafından baklagiller tohumlarının ıslatılıp dövüldüğüne dair ilk kez kanıtları ortaya koyuyoruz. Biz bu araştırmayla ayrıca gıda maddelerinde yer alan tohumların ‘karışımlarına’ dair kanıtlar sunup, belirli bitki tatları için bazı benzersiz tercihler olduğunu savunuyoruz.” dedi.

Antiquity dergisinde yayımlanan araştırma ete ek olarak hem erken modern insanlar hem de neandertaller tarafından bitki tüketimine dair artan kanıtlara katkıda sağlıyor.

Araştırma, yabani yemişler ve otların genellikle mercimek ve yabani hardal gibi baklagillerle birleştirildiğini de ortaya koyuyor.

Araştırmayı yürüten ekipten Hunt, neandertallerin saksıları ve çanakları olmadığı için tohumlarını bir hayvan derisinde büyüttüklerini varsaydıklarını dikkat çekti.

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.