enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
00:41 Bu fotoğraftaki sen misin ? Sahte Mesajlara Dikkat: Dolandırıcılık ve Virüs Tuzağından Korunma Rehberi
00:01 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema huzurunda, iki ülke arasında ortak anlaşmalar imzalandı.
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araştırma: Dört temel besin, çoğu insanın beslenmesinde eksik!

Araştırma: Dört temel besin, çoğu insanın beslenmesinde eksik!
17 Eylül 2024
12
A+
A-

Yeni bir araştırma, dünyadaki her 3 kişiden 2’sinin, gıda ve içeceklerdeki 4 temel vitamin ve minerali alma konusunda yetersiz kaldığını ortaya koydu.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu, Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara (UCSB) ve Küresel İyileştirilmiş Beslenme İttifakı’ndan (Global Alliance for Improved Nutrition,GAIN) araştırmacıların bir araya gelerek yaptığı çalışmada, bunun küresel sağlık için önemli bir aydınlanma çağrısı olduğu ifade edildi.

Küresel Beslenme Veritabanı’ndan (Global Dietary Database) alınan veriler ve araştırmacılar tarafından geliştirilen istatistiksel modellerin bir kombinasyonunu kullanan ekip, 185 ülkedeki dünya nüfusunun %99,3’ünün diyetlerindeki mikro besin düzeylerini tahmin etti.

GAIN’de Gıda Bilimci olan Ty Beal, çalışmaya dair açıklamasında “Bu sonuçlar endişe verici. Çoğu insan, hatta tüm bölgelerde ve tüm gelir gruplarındaki ülkelerde daha önce düşünülenden çok daha fazlası, birden fazla temel mikro besin maddesini yeterince almıyor. Bu eksiklikler beslenmenin sağlık üzerindeki faydalarını tehlikeye atmakta ve küresel ölçekteki insan potansiyelini sınırlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Dört temel besin, çoğu insanın beslenmesinde eksik!

Eksikliği en fazla olan besinler

Yetersiz alım listesinin başında iyot var. Hücrelerin çalışmasını sağlayan tiroksin hormonunun üretimi için çok önemli olan iyot, kalp sağlığı, vücut ağırlığı, beyin gelişimi ve çok daha fazlası için hayati önem taşır. İyot deniz ürünlerinde ve süt ürünlerinde bulunur. Dünya genelindeki nüfusun %68’i, yeterince iyot almıyor.

Dünya genelinde besin maddelerinin haritasını çıkaran araştırmacılar, nüfusun %68’inde iyot eksikliği olduğunu tespit etti. (Passarelli et al., The Lancet Global Health, 2024)

E vitamini da, birçok insanın yeterli tüketmediği bir besin. İnsanların %67’si bu konuda yetersiz. Fındık, tohum ve yumurta gibi gıdalarda bulunan bu vitamin, vücuttaki atıkların geri dönüşümüne yardımcı olur ve ayrıca hücre mesajlaşması ve vücudun enfeksiyondan korunması için de önemlidir. Üçüncü sırada, güçlü kemikler ve dişlerin yanı sıra kalp, kaslar ve sinirlerin düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu kalsiyum var. Süt, peynir ve yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdalarda bulunan bu besin, insanların %66’ının diyetinde yeterince bulunmaz.

Dördüncü sırada ise diyetlerin %65’inde eksik olan demir yer aldı. Demir karaciğer, kırmızı et ve fasulyede bulunur ve vücudumuzda oksijen taşımak için ihtiyaç duyduğumuz hemoglobini üretmek için kritik öneme sahiptir. Demir eksikliği yorgunluk ve baş ağrısının yanı sıra başka birçok sağlık sorununa da yol açabilir.

Araştırmayla ilgili bazı sınırlamalar var. Veriler, takviye ve güçlendirilmiş gıdaların (belirli besin maddelerin ilave edildiği gıda ürünleri) kullanımını hesaba katmıyor. Çalışmada bazı tahminlere de ye veriliyor. Yine de elde edilen sonuçla, farklı yaş grupları ve cinsiyetler arasındaki potansiyel diyet eksikliklerinin kapsamlı bir analizi.

Araştırmanın arkasındaki ekip, bulguların toplumların dengeli beslenme konusunda daha iyi bir tutum sergilemesine yardımcı olabileceğini ve bunun da vücudumuzun yaşamını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu en temel besin maddelerinin eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarının azalmasına yol açacağını umuyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar The Lancet Global Health dergisinde yayınlandı.

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.