enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:37 Kurban Bayramı ikramiyeleri hesaplara yatmaya başladı
09:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan Kocaeli’de Gençlere Seslendi: “Gençler Güçlüyse Devlet de Güçlüdür”
09:08 Kocaelispor USA’dan New York’ta Unutulmaz Türk Günü Yürüyüşü
08:50 Kocaeli Sümerspor Kürek Kulübü’nden Ayvalık’ta Büyük Başarı
08:09 Kazakistan Ziyaretinde Yön ve Rol Tarifi
08:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ziyaretimizi başarıyla tamamladık
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bölgemizi kendi hevesleri uğruna ateşe atıyor
00:52 3. Sivas Uluslararası Film Festivali’nde “Kırım” vurgusu
00:49 Midtjylland’da forma giyen 23 yaşındaki Türk sol kanat oyuncusu Aral Şimşir’e Danimarka’da büyük onur
00:36 Kandil hala neden silah bırakmıyor?
00:31 Maksatlı Tartışmalar ve Terörsüz Türkiye Süreci
00:24 Stockholm merkezli (SIPRI)’nın yayınladığı son araştırmaya göre, küresel askeri harcamalar 2025 yılında yüzde 2,9 artarak, 2 bin 887 milyar dolara ulaştı
00:18 SAHA EXPO 2026 kapsamında, koruyucu kıyafetler ve kritik savunma ekipmanları Kırşehir’de üretilecek
00:01 Kriter’in Mayıs Sayısı Çıktı: Gerilim Hatları ve Büyüyen Krizler
10:57 Kurban Bayramı tatili süresince kara yollarındaki trafik yoğunluğu, Akıllı Ulaşım Sistemleri’ce (AUS) takip edilecek
10:00 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda milli kadın güreşçiler, Türk bayrağını; Kürsünün en üst basamağına taşıdı…
09:27 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak; 2 bin 610 personel alınacak…
00:18 Kocaeli gündeminin öne çıkan haberleri
00:06 Türkiye – Kazakistan arasında ekonomi, enerji, savunma sanayi, eğitim ve ulaştırma başta olmak üzere birçok alanda toplam 13 önemli anlaşma imzalandı
10:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan CHP’li Meclis Üyesi’ne Müdahale!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Araçlardaki ses ve görüntü sistemleri için yönetmelik geliyor

Araçlardaki ses ve görüntü sistemleri için yönetmelik geliyor
2 Nisan 2026
24
A+
A-

* İçişleri Bakanı Çiftçi, araçlarda kullanılan multimedya, ses ve görüntü sistemleriyle ilgili yeni bir yönetmeliğin nisan ayı sonuna kadar çıkarılacağını belirterek, düzenleme yürürlüğe girene kadar sürücülere ceza uygulanmayacağını, yalnızca rehberlik faaliyetlerinde bulunulacağını söyledi.

UHA / İnternational News Agency

İçişleri Bakanı Çiftçi TRT Haber'de - Son Dakika Haberleri

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi

ANKARA, 02 NİSAN 2026 – Bakan Çiftçi, kamuoyunda kafa karışıklığına neden olan ve toplumda huzursuzluk yaratan araç içi ses ve görüntü sistemlerine yönelik yapılacak yeni düzenlemelere ilişkin TRT Haber’de açıklamalarda bulundu.

Vatandaşların hayata geçirilen diğer trafik düzenlemelerini benimsediğini ve bu kuralların toplum vicdanında karşılık bulduğunu hatırlatan Çiftçi, çoklu ortam (multimedya) sistemleriyle ilgili kanunun öngördüğü yönetmelik çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

İki temel prensip esas alınacak

Hazırlanacak yönetmelikte iki ana kriterin temel alınacağına dikkati çeken Bakan Çiftçi, “Birincisi, görüntü sistemleri sürücünün görüş açısını etkilemeyecek. İkincisi ise sürücünün dikkatini dağıtmayacak. Bu ikisinin gerçekleşmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Hangi ekranların görüş açısını engellediği ve hangilerinin yasal olduğu konusundaki belirsizliklerin giderileceğini aktaran Çiftçi, yönetmelikte yasaya aykırı olan ses ve görüntü sistemlerinin açık, anlaşılır, net ve objektif bir şekilde belirleneceğini kaydetti.

Yönetmelik çıkana kadar ceza kesilmeyecek

Düzenlemenin takvimi hakkında da bilgi veren Çiftçi, “Nisan ayının sonuna kadar yönetmeliği çıkaracağız. Ondan sonra muhtemelen mayıs ayı gibi uygulamaya başlayacağız. Yönetmelik çıkıncaya kadar bu konuda vatandaşlarımıza rehberlik yapmaya devam edeceğiz. Yani herhangi bir şekilde ceza uygulamayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bir can kaybını bile azaltabilsek kendimizi başarılı kabul edeceğiz”

Araçlara sonradan takılan büyük ekranlı cihazların yarattığı trafik tehlikesine vurgu yapan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, şunları kaydetti:

“Bazen araçlarda sonradan takılmış oldukça büyük tabletler görüyorum. Sürücü onunla maç izliyor, dizi izliyor. Sosyal medyadan video indirip onları seyrediyor. Yani bir yandan araç kullanıyor, bir yandan da onları izliyor. Böyle bir sürücünün dikkatinin dağılmaması mümkün mü? Zaten kazaların büyük bir çoğunluğu bir anlık dikkatsizlikten dolayı olmuyor mu? Kanun koyucu, bunun önüne geçmek için bir düzenleme gereği hissetmiş.”

Bakan Çiftçi, trafikle ilgili yapılan tüm düzenlemelerde olduğu gibi multimedya sistemleri hakkındaki çalışmada da temel hedefin can kayıplarını azaltmak olduğunun altını çizerek, “Bir tane can kaybını bile azaltabilsek bu noktada kendimizi başarılı kabul edeceğiz. Bütün düzenlemelerimizin sebebi tamamen buna yönelik.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.